Anmeldelse: Tove og Ester – en brevveksling af Tove Ditlevsen og Ester Nagel (ny udg.)

Titel: Tove og Ester – en brevveksling. Forfatter: Tove Ditlevsen og Ester Nagel. Sider: 281. Forlag: Mikrobe Forlag. Udgivelsesår: 2022. Anmeldereksemplar: Mikrobe Forlag ★★★★☆

“Kære Ester. Tak for din Bog – jeg glæder mig til at læse den. For Tiden opholder jeg mig paa Sct. Hans fordi der er gaaet lidt i Stykker oven i Kuplen, men det er snart i Orden igen.« Poststemplet brev 5. april 1947. “

Brevvekslingen mellem Tove Ditlevsen og Ester Nagel er fortællingen om et ualmindeligt og vidtløftigt kvindevenskab mellem to forfatterinder. To skribøser men også to husmødre. To humorider, som de kalder hinanden i deres mest velskrevne perioder. Vi følger korrespondancen mellem Ester og Tove fra 1940, hvor de møder hinanden i Unge Kunstneres Klub til 1970, hvor de begge har mand, hus og børn. Brevene er momentvis også krydret med Esters personlige erindringer og kommentarer, der giver os en mere historisk tidsramme. Det var også Ester, der i sin tid samlede og redigerede brevene, så bogen kunne se dagens lys. Brevene berører alt fra kærlighed og skilsmisser, børn og arbejde, sygdom og livsmod og er fyldt med den barske humor og selvironi der kendetegnede begge kvinder. Et absolut mustreed for alle, der holder af Tove Ditlevsen, da størstedelen af brevene er hendes.

Hidtil har den første udgave af Ester Nagel og Tove Ditlevsens brevveksling Husmor og skribøse (1986) kun kunne skaffes antikvarisk, men takket være Mikrobe Forlag har vi nu endelig fået en genudgivelse, der desuden inkluderer Ester Nagels kronik om og til Tove Ditlevsen i Berlingske i 1959, tre ikke tidligere udgivne brev og et opdateret efterord af Susanne V. Knudsen, der i samarbejde med Ester Nagel i sin tid samlede brevene til den første udgave.

Mine varmeste anbefaling til nye læsere, men bogen tåler bestemt også en anden gennemlæsning som jeg netop har haft. Er man til mere brevskriveri og Tove Ditlevsen, så kan man passende kaste sig over Hverdagsproblemer efterfølgende. Min anmeldelse af den finder du HER.