I Johanne Myginds imponerende romandebut bugner det med kvindekamp, kønskamp og klassekamp

Titel: Kærlighedens år. Forfatter: Johanne Mygind. Sider: 399. Forlag: Gads Forlag. Udgivelsesår: 2021. Anmeldereksemplar: Gads Forlag ★★★★★

»Om du er enlig mor i Rødovre, sekretær i Spies eller på natarbejde på Carlsberg, så er du en del af den samme kamp mod det kapitalistiske mandssamfund. Kvindekamp er klassekamp!«

I Johanne Myginds imponerende romandebut bugner det med kvindekamp, kønskamp, klassekamp. Det er en stærk fortælling om mødre, fællesskab, familie og ikke mindst den Rødstrømpebevægelse, der har formet jeg-fortælleren Nannas mor. Nanna er nyskilt og mor til tre, podcaster og dokumentarist og beslutter sig for at lave en radiofortælling om sin mors tid i bevægelsen. Undervejs går det op for Nanna, at fortællingen rækker meget længere tilbage og starter med hendes mormor, Rigmor, der ville være læge men blev gravid.

Jeg var virkelig godt underholdt i en særdeles velskrevet roman, der skifter mellem et nutidsspor på ca. et års tid, mens Nanna jonglerer livet som singlemor og interviewer sin egen mor og så de to datidsspor, et i 1970’erne, hvor vi følger Nannas mor Elisabeths tid som rødstrømpe og det andet i 1950’erne hvor vi følger mormorens kamp for at være noget som kvinde udover mor. Jeg anbefaler den varmt — skynd dig at få den læst, hvis du ikke allerede har.