Mænd der læser

Mænd læser mænd. Eller hvad? Det viser nye undersøgelser i hvert fald. Selv har jeg ikke særlig mange mænd i min omgangskreds, der læser, og de fleste mænd der læser og følger med her på profilen er selv forfattere. Så jeg satte mig for at finde nogle mænd, der rent faktisk læser, for at spørge dem, om de kun læser mænd og krimier? Eller hvad de rent faktisk læser. Bliv klogere sammen med mig og de 10 mænd, jeg herunder har interviewet om deres læsevaner. 


Bjørn Starup læser

Vil du præsentere dig selv kort? Navn, alder, by, stilling/beskæftigelse, og hvor længe har du læst?

Jeg hedder Bjørn, er 38 år gammel, bor i Korsør og arbejder til daglig som intern sælger i firma der handler med diverse stålprodukter til industrien.

Jeg har læst altid. Mine forældre har sagt at jeg læste aviser allerede inden jeg startede i børnehaveklassen. Da jeg gik i 5. Klasse havde jeg ryddet skolebiblioteket for skønlitteratur (inklusive Stephen King, Agatha Christie, og hvad vi ellers har af ’hyggelige’ forfattere). Siden blev det lokale bibliotek i dén grad en af min yndlingsoaser.

Hvad læser du lige nu?

Lige nu læser jeg både Svend Brinkmans ’Mit år med Gud’ og andet bind Thomas Korsgaards triologi om Tue, ”En dag vil vi grine af det”.

Hvilken genre læser du oftest?

Jeg læser meget bredt. Krimier, socialkritiske romaner, biografier, selvudviklingslitteratur og havebøger(!). Der er kun fantasy-genren der aldrig rigtig har fået fat i mig.

Hvad skal du læse næste gang?

Jeg har Lone Hørslevs ’Halvt i himlen’ der kigger på mig fra bogreolen. Og ellers er det sidste bind i Thomas Korsgaards triologi. Jeg har som regel en buffer på 15-20 ulæste bøger i min reol, så der er nok at gå i gang med.

Hvorfor læser du?

Jeg læser for at slappe af. Og få at få reguleret mit syn på mig selv, andre og verden i det hele taget. Der intet som litteratur, der kan give et perspektiveret syn på verden og de mennesker der færdes i den. Og det eneste man skal gøre er at åbne en bog. Det har altid fascineret mig!


Flemming Broberg læser

Vil du præsentere dig selv kort? Navn, alder, by, stilling/beskæftigelse, og hvor længe har du læst?

Jeg hedder Flemming Broberg, 84 år og bor i Roskilde. Pensioneret styrmand. Som ung sejlede jeg langfart. Har læst rigtig meget siden jeg begyndte i 1. mellem i Herning.

Hvad læser du lige nu?

Jeg er i gang med at læse “God pige, ondt blod” af Holly Jackson, en lidt anderledes krimi.

Hvilken genre læser du oftest?

Det er mest krimier jeg læser for tiden.

Hvad skal du læse næste gang?

Næste gang skal jeg læse Johanne Billes “Et liv med dig”.

Hvorfor læser du?

Hvorfor jeg læser? Det har jeg jo altid gjort!


Gustav Toftgaard læser

Vil du præsentere dig selv kort? Navn, alder, by, stilling/beskæftigelse, og hvor længe har du læst?

Jeg hedder Gustav, og er en 44 årig vinhandler, der bor i Charlottenlund lige nord fra København.
Jeg har nok læst bøger siden jeg var omkring 20 år.

Hvad læser du lige nu?

Lige nu læser jeg Robert Pirsig’s “Zen og kunsten at vedlige en motorcykel”, som er en lidt sværere bog, men meget interessant.

Hvilken genre læser du oftest? 

Jeg læser både de gamle klassikere og ny litteratur, men læser nok mest eksistensialisme.

Hvad skal du læse næste gang?

Da jeg i øjeblikket er i gang med Robert Pirsig’s bog, så tror jeg, at jeg forbliver i zen og at min næste bog derfor bliver Jack Kerouac’s “Dharma Bums”.

Hvorfor læser du?

Jeg læser fordi, det er den bedste underholdning, som samtidig også gør mig klogere. Derudover får det mig til at slappe af, og så er jeg nok også bare blevet lidt afhængig af det.


Martin Christensen læser

Vil du præsentere dig selv kort? Navn, alder, by, stilling/beskæftigelse, og hvor længe har du læst?

42 plus minus hvad der lige passer ind. Odense, kantinepasser og madgøgler. Læst lige fra midt i folkeskolen.

Hvad læser du lige nu? 

Lige nu læser jeg Starship Troopers af Robert A. Heinlein.

Hvilken genre læser du oftest?

Romaner eller Krimier (ikke nordiske).

Hvad skal du læse næste gang?

Snigskytter af Lars R. Møller eller Mordet på kommandanten af Haruki Murakami.

Hvorfor læser du?

For fortællingerne, sproget, fordybelsen og historierne som bliver fortalt. Men søger derfor også bøger, hvor der bliver skabt en sammenhæng mellem karaktererne og sproget.


Mogens Hanvsøe Petersen læser

Vil du præsentere dig selv kort? Navn, alder, by, stilling/beskæftigelse, og hvor længe har du læst?

Mogens Havnsøe /70 år/København/pensionist tidl. journalist, læst siden jeg var 6-7 år.

Hvad læser du lige nu?

Jeg har for det meste tre bøger igang. En elektronisk, som for tiden er: Gogol disko af Paavo Matsin. En lydbog, som for tiden er: Afslutninger af Kim Andrea Brofeldt, og så en fysisk, hvor jeg lige har købt og hentet “Mente I det” af Thomas Korsgaard.

Hvilken genre læser du oftest?

Jeg læser som oftest rene romaner, men ikke i nogen speciel genre.

Hvad skal du læse næste gang?

Uha – hvad skal jeg læse næste gang? Min huskeliste på eReolen er over 100, så hvad jeg er i stemning for at læse og lytte til kommer an på dagsformen. Jeg tror dog nok, at jeg næste gang vil kaste mig over noget tungere på den elektroniske del – fx. Paul Auster, på den fysiske del bliver det Knut Hamsun’s “Sult”, som jeg har købt i den nye udgave. Har været “læsehest” siden barnsben. I de unge år var det meget russiske forfattere, på det senere har jeg haft en periode med mange islandske.

Hvorfor læser du?

Hvorfor jeg læser? Meget svært at forklare, jeg har nok haft et behov for at blive udfordret fantasimæssigt, men det at læse er samtidig en slags helle for mig, hvor jeg har haft det læste for mig selv i læseøjeblikket (deler meget gerne både viden og synspunkter i øvrigt).


Jakob Kvist læser

Vil du præsentere dig selv kort? Navn, alder, by, stilling/beskæftigelse, og hvor længe har du læst?

Mit navn er Jakob Kvist. Jeg er forfatter og arbejder med som støtte i en 6. klasse. Jeg bor i Silkeborg og har læst lige siden, jeg lærte at læse i skolen.

Hvad læser du lige nu? 

Lige for tiden er jeg i gang med at læse den franske filosof Gilles Deleuzes bog ”Nietzsche og filosofien”, som netop er blevet oversat til dansk.

Hvilken genre læser du oftest?

For det meste læser jeg filosofi og skønlitteratur, men min læsning er redt spredt og jeg læser ligeledes også mere sociologisk og samfundsorienteret litteratur. Videnskabelig litteratur om fx hjernen og historie har også mine interesse. Generelt er jeg ikke så genrekræsen, så længe, at det er skrevet godt.

Hvilken bog skal du læse næste gang?

Den næste bog, jeg skal læse, er den kvindelig filosof Simones Weils ’Rodfæstelsen’.

Hvorfor læser du?

Jeg læser, fordi det styrker min væren-i-væren. Det er gennem sproget og litteraturen, at vi forbinder os med verden og udvider vores aktionsradius. Jo mere kendskab til sprog og litteratur, man har, desto rigere bliver ens virkelighedsoplevelse. Jeg læser, fordi det er en af de mest menneskelige aktiviteter, som findes og fordi livet ville være trist og gråt foruden. Samtidigt øger det min tolerancetærskel at stifte bekendtskab med anderledes litteratur, fordi jeg lærer noget nyt. Stor litteratur øger vores eksistentielle engagement. Jeg læser, fordi jeg ikke kan lade være.


Kristoffer Kildelund læser

Vil du præsentere dig selv kort? Navn, alder, by, stilling/beskæftigelse, og hvor længe har du læst?

Jeg hedder Kristoffer Kildelund, er 48 år og bor i Tåstrup på Københavns vestegn. Jeg har været gymnasielærer i engelsk og dansk de sidste 22 år, men er nu stoppet for at forsøge at få mig en karriere som oversætter, korrekturlæser og lydbogsindlæser. Jeg har læst siden de helt små klasser i folkeskolen og er aldrig stoppet med det – jeg huske børnebiblioteket på min skole som stedet, hvor jeg gik på opdagelse i forsider, der så lovende ud, og det slap mig især løs på science fiction, som jeg har læst lige siden.

Hvad læser du lige nu? 

For tiden er jeg i gang med Merete Pryds Helles roman “Det vågne hjerte”.

Hvilken genre læser du oftest? 

Jeg læser meget bredt, så bøgerne på min bogreol er alt fra de store klassikere, over almindelig mainstream realisme og ud til genrelitteratur som horror, science fiction og fantasy.

Hvilken bog skal du læse næste gang? 

Madeline Millers “The Song of Achilles”, hvis der da ikke er en anden bog i en af de ulæste bunker, der lige overhaler indenom.

Hvorfor læser du? 

Jeg læser først og fremmest for at blive præsenteret for en anden verden og livsoplevelse end min egen, men selvfølgelig også for at blive underholdt. Den litteratur, jeg holder mest af, er dog helt sikkert den, der giver mig nye perspektiver på, hvem vi er som mennesker, og hvilken verden vi lever i.


Lars Bjarne Nielsen læser

Vil du præsentere dig selv kort? Navn, alder, by, stilling/beskæftigelse, og hvor længe har du læst?

Jeg hedder Lars Bjarne Nielsen. Jeg er uddannet cand.scient. fra 1983 ved KU i biologi og kemi og har senere taget bifag i matematik på RUC i 2005. Jeg har arbejdet med bioteknologi i 20 år og undervist i gymnasiet i 19 år. Jeg er nu 68 år og pensioneret og bruger min tid på natur, musik og som kredsformand i radikale venstre. Det første ord, jeg kunne læse, som 5-årig, var ”POLITIKEN”. Jeg begyndte at læse bøger som ca.7-årig og har primært læst for at tilfredsstille min nysgerrighed på historie, geografi, biologi eller sprog. I såvel fiktion som non-fiktion.

Hvad læser du lige nu? 

Den sidste, jeg har læst er La Casa de los Espiritus (Åndernes Hus) af Isabel Allende.

Hvilken genre læser du oftest? 

Jeg har haft min tid med kriminalromaner, men læser dem nu kun på spansk (for at blive bedre til sproget). Nu læser jeg oftest spansksprogede romaner samt politiske bøger.

Hvilken bog skal du læse næste gang? 

Den næste, jeg skal læse er ikke en, men to bøger: Martin Lidegårds bog om Generationskontrakten og Min Farmors Hus af Soya.

Hvorfor læser du? 

Som sagt er jeg en nysgerrig sjæl, og derfor læser jeg primært for at blive klogere på et eller andet: videnskab, samfund, litteratur eller sprog, og sekundært for at blive underholdt (krimier f.eks.). Den bedste bog, jeg har læst, er indtil videre amerikansk: East of Eden (Øst for Paradis) af Steinbeck tæt fulgt af Como Agua para Chocolate (da: Hjerter i chili) af Laura Esquivel. 4321 af Auster var også stærk, men for tung: Bogen var svær at læse liggende.


Lars Ege læser

Vil du præsentere dig selv kort? Navn, alder, by, stilling/beskæftigelse, og hvor længe har du læst?

Lars Ege, 78 lige om lidt, 5856 Ryslinge, Pensionist – tidligere VUC-underviser i bl.a. dansk, og har læst siden jeg lærte bogstaverne at kende via Ole Bole (ca. 1952).

Hvad læser du lige nu? 

Lige nu: Ane Riel -Små stød.

Hvilken genre læser du oftest? 

Læser blandet klassisk litt. (Zweig, Pontoppidan og nyere dansk forfattere + lidt krimi af den gode slags.)

Hvad skal du læse næste gang? 

Håkan Nesser – Menneske uden hund.

Hvorfor læser du? 

Jeg læser for ikke at blive for sløv i betrækket og for at opleve nye forhold både i tid og rum.


Tusind tak til alle de læsende mænd, der deltog, men også alle jer, der skrev til mig. Det er betryggende at vide, at de læsende mænd er derude, og at de ikke kun læser mænd. Tak for jer.