Litfix 2023 Book Award List

Traditionen tro får I her mine bedømmelser af årets læste bøger, hvor jeg blandt andet har kåret årets debutant, årets kedeligste bog, årets bedste krimi, årets sværeste bog, årets overraskelse, årets lydbog og mange andre.


Årets bedste krimi: Fik ikke læst så mange krimier i år, så går med Under de høje ege af Chris Whitaker som var god, men ikke i nærheden af Vi begynder med slutningen, som jeg læste sidste år


Årets mest romantiske bog: Løb som floden af Shelley Reed, som er en god blanding af Hvor flodkrebsene synger og The Notebook


Årets mest uhyggelige bog: Olga Ravns længe ventede og barske Voksbarnet om heksebrændinger og trolddomsprocesser i 1600-tallet på Fyn og i Aalborg, det var skræmmende læsning


Årets overraskelse: Mestrene af Malte Tellerup som var alt andet end bare en håndbold-roman, en virkelig stærk coming-of-age a la Edourad Louis


Årets skuffelse: Vi læste Med mor bag rattet af Lise Nørgaard i læseklubben og den levede ikke helt op til mine forventninger, desværre


Årets bedste biografi: Jeg har læst mange gode biografiske bøger i år, men Prince Harrys skæbnefortælling Reserven om sin mors død, sin plads i det britiske monarki og det altid at være nr. 2 og stå i skyggen af kronarvingen var bare rørende og virkelig velskrevet


Årets bedste historiske roman: Der var flere gode historiske romaner på min læseliste i år, men Anette Bjergfeldts Mr. Saitos rejsebiograf om Lita fra Buenos Airos der i 1930’erne rejser med sin mor til den stormblæste ø Upper Puffin i Canada, var virkelig så fin og sad i mig længe


Årets klassiker: Det må være Døden i Venedig af Thomas Mann, som vi læste sammen i Litfix læseklub


Årets bedste faglitteratur: Faglitteratur er jo et lidt vidt begreb, men jeg tænker godt at Anne Lise Marstrand-Jørgensens fremragende samling og fortælling af Tove Ditlevsen i billeder godt kan falde under denne kategori


Årets bedste børnebog: I år fik jeg endelig læst Astrid Lindgrens klassikeren Vi på Krageøen, som jeg var ret vild med, så den er selvfølgelig årets børnebog, selvom voksne sagtens kan læse med her


Årets mest opslugende bog: Jeg overgav mig bare fuldstændig til Valerie Perrins Tre, jeg var ikke så begejstret som alle andre over Vand til blomster, men skal da lige love for, at Perrin med sin murstensroman om de tre venner Adrien, Nina og Etienne kom efter det. Hvis man elsker Elena Ferrantes Napoli-romaner, så skal man virkelig samle Tre op


Årets mest kedelige bog: Ja, igen i år er det en lidt klichéfyldt titel, der får denne award og i år bliver det altså Rachel Lucas’ Vinter i Applemore, der var alt for forudsigelig


Årets sværeste bog: Tove Janssons Billedhuggerens datter som vi har læst i Litfix læseklub her i december, det var første gang, jeg skulle læse Jansson, men bogen var svær, fordi den ikke udfoldede sit potentiale og kapitlerne var meget afbrudte, savnede mere sammenhængende fortælling trods sproget var smukt


Årets vigtigste bog: Her kan jeg jo ikke komme udenom Maj My Humaidans Ærø manifestet, som er så poetisk og fin en fortælling om familie, moderskab, læring, livet, frihed, fred, idyl og Ærø — der brænder en vild ild i Maj My, som har startet en bevægelse


Årets bedste YA: Jeg har ikke læst noget sådan direkte YA i år, men jeg tænker godt lidt, at Benedicte Huangs prisvindende Døtreskole kan gå under denne kategori, en fin fortælling om pigeliv, skoleliv og nostalgi


Årets længste bog: Tre af Valerie Perrin (670 sider)


Årets korteste bog: Paddington og juleoverraskelsen (32 sider)


Årets bedste anderledes genre: Helt klart Frederikke Lett og Nynne Oldenburgs fremragende samling af Tove Ditlevsen artikler, interviews mm., som jeg virkelig nød at læse, Jeg holder skam kæft med meget


Årets land: Det må blive ifgenm i åre bliveer Danmark, jreg har læst msanger gode bø’ger derffra.,,


Årets debutant: Benjamin Koppel med Annas sang, som virkelig imponerede


Årets mustreed: Det bedste man kan sige af Nadia Kløvedal Reich, en stærk erindringsbog om at vokse op i frigørelsen og kollektivets ånd, om forældre, der ikke magtede at være voksne men som alligevel satte deres præg på børnene, på godt og ondt


Årets bedste bog baseret på virkelige hændelser: Det kunne selvfølgelig ikke være andre end Kim Blæsbjergs De bedste familier, som stadig er den bedste bog UDEN sammenligning, som jeg har læst i år, til dig der elsker Krøniken og Matador, om vestjyder, cheminova, familier, klasseskel, kærlighed og kemi og meget mere


Årets bog om mødre: Lise Munk Thygesens Tove Ditlevsen var min mormor som ikke kun er en fortælling om at være den berømte digters barnebarn, men om at vokse op i en familie med tragiske kvindeskæbner og om at finde sig selv og bryde arven


Årets bog om fædre: Alex Schulmanns rørende roman Skynd dig at elske om sin far, er endelig udkommet på dansk og jeg strøg selvfølgelig lige igennem den


Årets mest velskrevne bog: Mich Vraa har skrevet en sanselig roman om den unge Prins Henrik, før han blev prins, om trøfler og sydfrankrig og det franske køkken og den er som en stor mundfuld flødepasta, så selvfølgelig er Under en anden himmel årets mest velskrevne


Årets feel-good roman: Den ældste søster af Georgette Heyer, som jeg helt klart skal endnu læse mere af


Årets bedste julebog: John Hughes klassiker Alene hjemme som jeg igen i år har læst her ved juletid og aldrig bliver træt af


Årets lydbog: Kærligheden, kildevandet og det blå ocean af Troels Kløvedal som jeg i år endelig blev færdig med at lytte til, fremragende læst op af Torben Thune


Du kan læse mine tidligere awards lige her:

2022, 2021, 2020, 2019

Og læse om ALLE de bøger, jeg har læst i 2023 HER.

Håber I nød at læse dette års award,