Ingen kan som Iben Mondrup skrive ustabile familiedynamikker, opgør og svigt frem

Titel: Bjørn. Forfatter: Iben Mondrup. Sider: 336. Forlag: Politikens Forlag. Udgivelsesår: 2023. Anmeldereksemplar: Politikens Forlag ★★★★☆

»De andre byer hun har set undervejs, som skibet har lagt til i og har forladt igen, fortoner sig, hun glemmer dem igen. Nu er det hendes egen by det gælder. Her hvor hun er født, her er kun kød og blod, her har hun løbet i fjeldet som en lille pige.«

Ingen kan som Iben Mondrup skrive ustabile familiedynamikker, opgør og svigt frem. Igen har Mondrup skrevet en intens roman om de grønlandske adoptivbørn, der blev sendt til Danmark op gennem 60’erne, en mørk del af vores fortid og som i Mondrups trilogi bliver personliggjort og sætter sig i sin læser længe efter sidste side er vendt.

I Bjørn, som meget passende bliver til BØRN, hvis man fjerner et bogstav, skal grønlandske Tabita, der i 60’erne blev sendt til Danmark og adopteret af Berthel og Eva, sammen med sin lillebror, endelig møde sin far for første gang, siden hun stak af. Over 15 år er gået og det opgør der venter er så dirrende, hjerteskærende og intenst.

Endnu engang evner Mondrup eminent at skifte synsvinkel mellem Eva og Berthel, Tabita og lillebroren Vitus, og ikke mindst deres grønlandske mor Abelone, der også bliver stillet til regnskab.

Mondrups trilogi er ikke kun en barsk fortælling om familie, svigt, overgreb og fortielser — det er også et stykke danmarkshistorie, med store eksistentielle og politiske dagsordener. Endelig har de grønlandske adoptivbørn fået en stemme. Et smerteligt psykologisk portræt af svigtede børn og voksne der søger tilgivelse for det utilgivelige