Malene Ravn giver med Den virkelige verden et skræmmende indblik i konsekvenserne af LSD-forsøgene i kælderen under Frederiksberg Hospital i 1960’erne

Titel: Den virkelige verden. Forfatter: Malene Ravn. Sider: 225. Forlag: Gyldendal. Udgivelsesår: 2023. Anmeldereksemplar: Gyldendal ★★★☆☆

»Frederiksberg Hospital er sin egen verden, en by hun træder ind i gennem porten på Fasanvej. Murene, de lave bygninger, de grønne plæner. Alt er så velordnet og på rette plads. Herinde, med kitlen på, er Edith en del af noget større.«

Malene Ravn giver med Den virkelige verden et skræmmende indblik i konsekvenserne af LSD-forsøgene i kælderen under Frederiksberg Hospital i 1960’erne. En stærk fortælling om at være kvinde i et mandefag, om magt og positioner og sygehusvæsen. Om troen på, at man gør en forskel. Om banebrydende forskning med uvirkelige konsekvenser. Om Ediths eget personlige forsøg på at forene det at være mor og læge.

Ravn har baseret sin dokumentariske roman på omfattende materiale. Hendes stedfar blev i sin tid behandlet med LSD af overlæge Einar Geert-Jørgensen, fordi han stammede. Det blev snakke med stedfaren, der blev indgang til fortællingen. Senere fulgte dagbøger og personlige notater fra den kvidenlige LSD-læge Ketty Kjærbye Kristensen, som Edith-karakteren er bygget på.

Jeg tænkte udervejs i min læsning på Tove Ditlevsens Ansigterne og alt andet, som hun har skrevet om psykiatrisk afdeling. Men også på Amalie Skrams psykologiske romaner; Professor Hieronimus og Paa Sanct Jørgen.