*indlægget er skrevet som led i et samarbejde med Den Gamle By og Historien lever bogfestival
Træd ind i historien, når bøgerne vækkes til live på Aarhus’ historiske bogfestival HISTORIEN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6. oktober 2024.
Findes der noget, som jeg ikke kan undvære i verden, så er det fiktionen. Historien. Hvad end det er en medrivende romanfortælling, en teaterforestilling, en opera, musical eller en film eller tv-serie. Fiktionen er der, hvor vores hjerner og hjerter kan forsvinde hen, hvor fantasien kan få frit løb og hvor alting kan lade sig gøre. Hvor vi kan leve os ind i fortiden, ind i historien.
Jeg var derfor heller ikke sen til at svare ja tak, da de dygtige folk fra Den Gamle By i Aarhus spurgte, om jeg havde lyst til at deltage i årets bogfestival og jeg glæder mig meget til at opleve en masse spændende om lørdagen.
Mød blandt andre Jeanette Varberg, Sara Alfort, Svend Åge Madsen og mange flere. Emnerne er mange – fra kræftens historie til Børsen og piratjagt, bajere og løgnehistorier. Årets værter er studievært Clement Kjersgaard og historiker Dorthe Chakravarty.
Jeg har sammensat et lille program ud fra nogle absolutte must-sees ifølge undetegnede. Jeg har sat * bag ved de events, som jeg forventer at deltage i.
Følg endelig med på min instagramprofil, hvor jeg vil dele lidt ud af mine oplevelser deroppe løbende.
Du kan læse meget mere om bogfestivalen og købe billetter lige HER.
Mit must-see program
Lørdag:
10.45-11.15: Jeanette Varberg om Onkos*
2024 blev desværre et år, hvor min egen familie blev ramt af kræft to gange. Det var voldsomt og livsomvæltende for os alle. Jeg har altid frygtet den sygdom, nu skulle vi leve med at forholde os til den. Derfor er Jeanette Varbers historiske foredrag om kræften, som hun også selv har kæmpet mod, et must-see for mig.
Om eventet:
Med arkæolog, forfatter og museumsinspektør på Nationalmuseet Jeanette Varberg og vært Clement Kjersgaard. En sejlivet myte fra 1800-tallet siger, at kræft er en sygdom skabt af stress og jag i det moderne samfund. Men det viser sig at selv dinosaurerne havde kræft, og sygdommen blev for første gang beskrevet i oldtidens Egypten. Tag med Jeanette Varberg årtusinder tilbage, når hun dykker ned i kræftens historie – og i hendes egen og vores fælles kamp mod den.
12.45-13.15: Sara Alfort og Julie Rokkjær Birch om Damer der fik nok*
Badass kvinder som måske er lidt oversete i (litteratur)historien? Ja tak, dem vil jeg så gerne høre mere om, og nu har jeg haft Sara Alforts bog Damer der fik nok stående længe NOK på bogreolen. Jeg håber at nå at læse den, inden foredraget.
Om eventet: Gå ikke glip af Sara Alfort, når hun taler med Julie Rokkjær Birch om 12 skandinaviske kvindelige forfattere, der udfordrede normerne i perioden 1915-1960. I en tid, hvor traditionelle værdier om moderskab og hustrurollen var i centrum, insisterede kvinderne på retten til at elske dem, de ville, rejse hvor de ville og være meget mere og andet end hustru og mor. De satte alt på et bræt, og deres bøger provokerede i samtiden. De var damer, der fik nok – af tidens forventninger, nedarvede konventioner og lovgivningens begrænsninger.
15.45-16.05: Christian Aagaard og 111 steder fra besættelsestiden*
Jeg ved ikke helt, hvorfor jeg, og mange andre, er så BESATTE af besættelsestiden. Er det bare fordi, vi alle er opvokset med Matador? Eller fordi det var så afgørende en tid for vores lille land? Hvor vi var under ekstremt pres, besat af en fremmedmagt, kuet og undertrykt. Hvor brødre vendte sig mod brødre? Hvor husmødre gik ind i modstandskampen? Uanset hvad, så vil jeg i hvert fald ikke gå glip af det her foredrag med historiker Christian Aagaard.
Om eventet: Over alt i Danmark finder vi spor efter anden verdenskrig og den tyske besættelse af Danmark 1940-45. Vi har alle sammen set de store bunkeranlæg langs den jyske vestkyst og dvælet ved de mange smukke mindesmærker, der er rejst over krigens ofre. Men hvad med de mindre kendte og ofte skjulte spor? Hvad med flyvergravene dybt inde i de mørke skove, den tyske soldatergraffiti eller de bittesmå skudhuller, der alle gemmer på dybt interessante fortællinger om besættelsestidens dramatiske begivenheder? På baggrund af bogen 111 steder fra besættelsestiden som du skal se tager Christian Aagaard dig med på opdagelse i krigens drama fortalt ud fra netop de spor, der stadig er synlige landet over.
Søndag:
11.15-11.35: Peter Borberg og Søren Hein Rasmussen: Piet Hein – en biografi
Jeg har sådan et hade/elske-forhold til Piet Hein. Mange kender ham måske for hans digte og hans GRUK men jeg tænker altid på ham som manden, der fik Tove Ditlevsen til at forlade sin første ægtemand. Tove og Piet mødte nemlig hinanden i Unge Kunstneres Klub og han får hurtigt arrangeret en skilsmisse fra Viggo F. Da Tove så er klar til at forbinde sig til Piet, viser det sig, at han er en værre sjuft. Han er allerede videre til en ny, men sender da lige sin gamle elskerinde for at trøste Tove. De ender med at blive veninder og Tove skriver digtet De evige tre.
Om eventet: Piet Hein. En biografi er et smukt illustreret værk i to bind om en af Danmarks største og internationalt mest anerkendte kulturpersonligheder gennem tiden – digteren, tegneren, opfinderen og designeren Piet Hein (1905-1996). Peter Borberg har gennem Piet Heins søn, Hugo Piet Hein, fået eksklusivt adgang til Piet Heins private arkiv, som tæller tusinder af breve, avisartikler, dokumenter, fotografier, tegninger og udkast til produkter, der aldrig før har været fremme.
12.45-13.15: Nina Kofoed og Julie Rokkjær Birch: Kvinderne får stemmeret
Hvis der er et tidspunkt i verdenshistorien, som jeg synes er interessant, så er det da kvinderne fik stemmeret. Tænk sig, at der var en tid, hvor vi ikke havde nogen stemme? Hvor vi ikke havde andel i, hvordan vi synes vores land skal ledes. Tænk sig, at det er vores tipoldemødre, der gik forrest, så kvinder fik stemmeret? Det er så fascinerende.
Om eventet: Grundlovsdag 1915 marcherede tusindvis af kvinder i sirlige rækker mod Amalienborg. Unge som gamle var de mødt op for at markere, at årtiers kamp for kvindelig valgret var slut. Tag med Nina Koefoed tilbage på vejen til stemmeurnerne, der var brolagt med mistro og tvivl om kvindernes politiske formåen. Og til historien om ‘fruentimmerne, de fremmede, de fattige, forbryderne, fjolserne, fallenterne og folkeholdet’. Med vært Julie Rokkjær Birch, tidligere museumsdirektør på KØN.
Håber vi ses til bogfestivalen? Læs meget mere HER.