Dagens litfix

Som noget nyt vil jeg hver dag offentliggøre dagens #litfix, som består af en lille passage fra nogle af de bøger, der står på min bogreol. Fra digte, noveller og romaner, fra forfatter til læser. Fra mig til dig. Måske vil de inspirere dig, måske vil du undres, måske er du ligeglad, måske vil du glædes.

12631283_960205567401819_4392194462876431360_n

03.03.16: Dagens #litfix 

Asiatisk i vælde er angsten.
Den er modnet med umodne år. 
Og jeg føler det stadig i hjertet,
som om fastlande dagligt forgår. 
Men min angst må forløses i længsel
og i syner af rædsel og nød.
Jeg har længtes mod skibskatastrofer
og mod hærværk og pludselig død.

Tom Kristensen, Hærværk.

04.03.16: Dagens #litfix

Hun har sat sig i hovedet, at hun vil have tatoveret en vinge på sin ene hæl – for at flyve, for at frigøre sig fra ham, fødselslægen, som først gjorde hende livet hedt og smukt og senere tungt og ufrit. 

Suzanne Brøgger, Ja.

05.03.16: Dagens #litfix

De bevægede sig rundt om hinanden som kloder, hvor polerne er helt i balance, mens jeg følte mig som en ulykkelig måne, der var slået skæv i sin bane. De to uvidende og den tredje stærk i sin træske kvindelighed. De var den gennemførte uskyld, og hun den rene ondskab, der nok kan leve side om side med uskylden et stykke tid, men til sidst må optræde den eller selv gå til grunde. Jeg var bare snavset. 

Klaus Rifbjerg, Den kroniske uskyld.

06.03.16: Dagens #litfix

Saa vilde hun sige hende, at hun ikke var glad, at hun kunde og vilde ikke være det, ikke om de la hende paa Pinebænken, at hun ikke følte det, ikke vilde føle det som en Pligt og et Kald at elske dette store, selvtilfredse Mandfolk lykkeligt, han, der aldrig spurgte om, hvordan det han sammen med hende, som om hun ikke havde en Sjæl i sin krop, men kunde trækkes op og drejes rundt som en Lirekasse.

Amalie Skram, Constance Ring.

07.03.16: Dagens #litfix

jeg kan godt se at jeg ikke ligner dem
selvom jeg sådan set ikke ser værst ud
du er også helt vild med Bianca Baggers kindben
og jeg ser mit eget runde hoved i spejlet.

Vita Andersen, Tryghedsnarkomaner.

08.03.15: Dagens #litfix – Kvindernes internationale kampdag

Gud skabte manden før kvinden. Det er ligesom, når jeg skriver. Først laver jeg en kladde.

Karen Blixen (1885-1962), forfatterinde

09.03.16: Dagens #litfix

Langsomt lægger stormen sig, og skyerne der drev hen under månen hænger stille som lyse pletter mellem stjernetåger. Gaden strækker sig, kælent gabende som en mæt og elsket kvinde, med dagningens matte glorie om det dæmrende hår, der flagrer let i blæsten som de brogede blade på Enghaveplads.  

Tove Ditlevsen, Barndommens gade.

10.03.16: Dagens #litfix

Jeronimus: Saa holder I da ikke meere for min kiære Svigersøn, at Jorden er rund? thi den post ligger mig meest om Hiertet. Montanus: Min hierte Svigerfar, jeg vil ikke disputere videre derom. Men jeg vil allene sige dette, at alle lærde Folk er nu omstunder af de Tanker, at Jorden er rund. Jeronimus: A… Hr. Lieutenant! Lad ham blive soldat igien, til Jorden bliver flack. 

Ludvig Holber, Erasmus Montanus.

11.03.16: Dagens #litfix

Nu øjnede Tabita et sejl øst i fjorden. Hun lagde drengen ned i vognen og vinkede til båden med et lommetørklæde. En sky gik for solen, og skyggen drev hen over vandet som en stor, mørkeblå flage. 

Hans Kirk, Fiskerne.

12.03.16: Dagens #litfix

At digte sig ind i en pige er en kunst, at digte sig ud af hende er et mesterstykke. 

Søren Kierkegaard, Forførerens dagbog.

13.03.16: Dagens #litfix

Det var i den Tid, jeg gik omkring og sulted i Kristiania, denne forunderlige By, som ingen forlader, før han har faaet Mærker af den. 

Knut Hamsun, Sult

14.03.16: Dagens #litfix

Fra dette Sted saa jeg Ngong Hills mod Syvest. Højdernes ædle Bølge rejste sig over det omgivende flade Land, mørkere blaa end Himlen. Men det var allerede saa langt borte, at de fire Tinder saa ubetydelige ud paa den lange Bjærgeryg, man kunde næppe skelne dem. Det var anderledes herfra end set fra Farmen, som om det var et andet Bjærg. Bjærgets Omrids blev langsomt glattet og jævnet ud af Afstanden. 

Karen Blixen, Den afrikanske farm.

15.03.16: Dagens #litfix

Når hændernes bevægelse over bordet var ophørt, stod kopper og tallerkner tilbage som mørke spor efter en dans. 

Christina Hesselholdt, Hovedstolen.

16.03.16: Dagens #litfix

Det er virkelig en smuk egn. Jeg kunne næppe i hele England have fundet en plet så fuldstændig gemt fra fra verdens larm. Et herligt sted for en misantrop, og Mr. Heathcliff og jeg er som skabt til at dele ensomheden. 

Emily Brönte, Stormfulde højder.