Forfatterinterview – Susanne Elisabeth Longhi

Forfatter brugte sygdomsforløb med stress og depression til at skrive to meget ærlige bøger om at køre med 300 km/t, ikke mærke sig selv, og derefter finde tilbage til livet.

Interview med forfatter Susanne Longhi.

Fortæl lidt om dig selv og din/e bøger:
Jeg er i dag 49 år, men blev som 41-årig ramt  af stress og depression, fordi jeg kørte med 300km/t og alt for meget fart på. Jeg havde tre uddannelser og havde også besat store stillinger. Der var så at sige helt fyldt på, det hele gik meget stærkt. Jeg vidste ikke, at jeg havde diagnoser, og jeg mærkede ikke mig selv indeni pga. stressen. Da jeg er 43 bliver jeg også diagnosticeret med Aspergers og sekundær ADhD, og som 44-årig blev jeg førtidspensionist, grundet jeg også havde slidgigt og en bygningsfejl i ryggen der giver kroniske smerter. Jeg har skrevet tre bøger, hvoraf den tredje forhåbentlig udkommer inden sommerferien, på Forlaget mellemgaard. Den første bog hedder Den blå hest og er en  meget åben selvbiografi, men indeholder også de copingstrategier jeg måtte opfinde for at kunne være i livet. Den anden bog hedder Livet i en glasklokke og er baseret på de foredrag, som jeg holder for fagfolk, diagnosticerede og pårørende. Den tredje og sidste bog Løven og Tigeren er en børnebog, baseret på godnathistorier, som jeg fortalte for min yngste datter for 13-14 år siden. Hun spurgte mig for tre år siden, hvornår hendes bog skulle udgives, og så gik jeg hjem og skrev alle de små fortællinger sammen.

Hvordan begyndte du at skrive?
I min sygdomsperiode blev jeg henvist til en psykiater, og som et tillæg til terapien fik jeg en masse ting ud af hovedet og skrevet ned på papir. Så fire år efter lå der på opfordring fra psykiateren en bog på hendes bord. Den blå hest er således resultatet af den toårige terapi samt to år med redigering, og er en meget personlig bog. Livet i en glasklokke er en mere faglig brugbar bog, som er inspireret af mine foredrag. Med spørgsmål og svar.

Hvem er du inspireret af?
Det er min egen baggrund, som har inspireret til mine bøger. Børnebogen er som sagt inspireret af de opfundne afsnit, som jeg fortalte min datter som godnathistorier. Da jeg havde udgivet min første bog i 2013, spurgte min datter til hendes bog, og så måtte jeg jo hjem og skrive den.

Hvordan var det at få udgivet din bog/bøger?
Det var nervepirrende, fordi den første især var så personlig en blottelse, men også fantastisk at stå med en bog med mit navn på. Det var en meget personlig bog, fordi jeg fortalte sandheden fuldstændig. Folk der har læst både Den blå hest og Livet i en glasklokke siger, at det er en øjenåbner ift. hvad de selv går rundt med. Det er en mental rutchetur, at læse dem.

Har du planer om at skrive flere bøger?
Jeg har lige pt. ikke flere bøger i hovedet… men hvem ved. Mange har spurgt på en efterfølger til de første, men jeg har ikke lige idéen til den endnu.

Hvilken bog læser du i øjeblikket, og hvorfor har du valgt den?
Jeg samler på Steven Kings og Dean Koontz’ samlede udgivelser på dansk. Derfor er jeg lige nu i gang med at læse DK serien på dansk fra ende til anden.

Hvilken bog er din yndlingsbog og hvorfor?
Det må være Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte. Pga. hele universet og magien. Den rører mig dybt.

Hvilken type af bøger/genrer læser du helst og hvorfor?
Gys, bøger om det alternative. Jeg er selv healer, så læser om engle, selvhealing og meget andet inden for det alternative univers. En god kærlighedsroman læser jeg også i ny og næ, så jeg blander generelt meget af det jeg læser.

Kom med en litterær indrømmelse. Læser du fx erotiske romaner som Fifty Shades i det skjulte, eller synes du, at Karen Blixen er overvurderet?
Jeg har læst Fifty Shades, men den fængede ikke voldsomt, og jeg har aldrig læst Karen Blixen. Men jeg beundrer J.K. Rowling og Harry Potter serien for deres univers. Ligesom Tolkien og Ringenes Herre-serien. Måden de beskriver deres universer på er fantastiske. Det er helt overvældende den kreativitet, som ligger bagved. Sådan nogle bøger ville jeg meget gerne kunne skrive.

Hvor får du de bedste anbefalinger til de bøger, du læser?
På nettet. Jeg leder dog ikke decideret efter det. Det er mere, når noget lige dukker op. Så det er ganske tilfældigt.

Link til køb af bog, din hjemmeside og sociale medier:
Susanne Longhis bøger kan købes her: den-blaa-hest.dk – samt på nedenstående facebookside.
Derudover kan i følge med på Susannes facebook side her: Asperger – Den blå hest, Livet i en glasklokke