Boganmeldelse: Tage Skou-Hansen – De nøgne træer

Titel: De nøgne træer. Forfatter: Tage Skou-Hansen. Sider: 208. Forlag: Gyldendal. Udgivelsesår: 1957. Anmeldt for: Litfix.dk. ★★★★★

Tage Skou-Hansen skildrer levende og rørende den lille aarhusianske modstandsgruppe under Anden Verdenskrig.

Sabotørroman om en ung mand, jeg-fortælleren Holger, og om de valg han må træffe, og de aktioner, han og hans gruppe medvirker i. Romanen bliver altså fortalt af Holger Mikkelsen, der under Anden Verdenskrig i Aarhus går med i en modstandsgruppe der ledes af den noget ældre Christian, som er læge og gift med Gerda. Hun føler sig mindreværdig og grov i forhold til sin kultiverede mand og opdager en åndsbeslægtet i den bølleagtige Holger. De indleder et meget passioneret kærlighedsforhold, som de prøver at holde hemmeligt for Christian. Romanen handler altså ikke kun om en illegalitet ift. det politiske og det at være modstandsmand, men også ift. det ”forbudte” forhold som Holger og Gerda har bag Christians ryg. Deres forhold afsluttes dog brat, da Christian under en sabotageaktion bliver såret. Gerda, der ellers havde planlagt at forlade Christian bliver nu hos ham, da hun indser at det er hendes pligt at stå ved Christians side og følge ham til Sverige. Som i Michael Curtiz’ film Casablanca (1942), som De nøgne træer oftest er blevet sammenlignet med, må de elskende give afkald på hinanden. Selvom det er Gerda der træffer den svære beslutning, må Holger erkende at hun har ret. Pligten sejrer men ikke i et skematisk modsætningsforhold til kærligheden, men fordi de elskende ønsker at den skal sejre. Sideløbende med historien om de elskende, og om kampen mod tyskerne, er også historien om kunsten og kunstneres forhold til det politiske. Alt det ser vi i Holgers barndomsven Kjeld der har sat sig i hovedet at hans livsbestemmelse er at blive digter. Denne digtergerning er dog i Kjelds øjne uforenelig med politiske engagement i modstandskampen, men da Kjeld, plaget af kærlighedssorg og mistro til sit digtertalent, pludselig tilslutter sig sabotagegruppen, synes denne ellers stærke holdning at være bristet. Det er uvist men da Kjeld faktisk ender med at dø under sabotageaktionen hvor Christian også bliver såret, kan man undre sig over om det var en bevidst selvmordsaktion fra Kjelds side. Jeg er fuldstændig tosset med Tage Skou Hansen og denne fantastiske roman om Anden Verdenskrig og Modstandsbevægelsens kampe på godt og ondt.