Boganmeldelse: Johanne Hildebrandt – Freja #1 (Sagaen om Valhal)

Titel: Freja. Forfatter: Johanne Hildebrandt. Sider: 350. Forlag: Cicero. Udgivelsesår: 2015. Anmeldt for: Litfix.dk. ★★★★★

Er du til nordisk mytologi, aser, vaner, kvæner, jætter, trælle, præstinder, dronninger, gudinder, konger, krigere, guder, ofringer og passioneret forbudt kærlighed, så skal du læse Johanne Hildebrandts første bind i sagaen om Valhal.

“Da Tors ru hånd greb om hendes smalle håndled, gik der ild i verden. Hun blev suget ned i underverdenen, overmandet af en kraft som næsten slog hende bevidstløs. En bølge af billeder druknede hendes tanke. De kom så hurtigt at hun næsten ikke nåede at se dem. Tor med en blodig stridsøkse, råbende og skrigende af raseri mens han huggede efter en fremmed mand….) (…Et billede fra fremtiden tonede frem, smertefuldt klart og tydeligt. Tor besteg en kvinde på en helligsten. De klamrede sig til hinanden, græd af både nydelse og sorg.”

Johanne Hildebrandt skriver autentisk og levende, og det er tydeligt allerede fra romanens første side, at der ligger en hel del research bag. Hun tager sin læser med på en rejse tilbage til bronzealderen ca. 700 år før Kristus til en tid, hvor man boler, drikker mjød, slås med økser, ofrer til vårblot og signer jorden mod ufærd og rimturser ved hjælp af hellige sejdkvinder.

En krig nærmer sig Vanaheim, hvor præstinden Frejas mor er Dronning. Det er aserne fra Idunvallen som plyndrer gårde og brænder landsbyer ned, og Freja rejser derfor mod fjenden i et forsøg på at stifte fred. Men her møder hun høvdingen Odins søn Tor, og en forbudt kærlighed vokser mellem dem. Det er samtidig to meget forskellige kulturer der mødes. Freja er fra Vanaheim, hvor kvinderne er mægtige gudinder og præstinder, som skaber liv og bruger mændene som de har lyst. På sin far Odins gård ved Idunvallen lever Tor som mægtig kriger, et sted hvor mændene bruger kvinderne som slaver, fødemaskiner og horer de kan tage, når de vender hjem fra krig. Det slår altså gnister, da Tor og Freja mødes og forelsker sig, og trods denne lidenskab har de svært ved at forene deres levemåde med hinandens.

Romanen er det litterære sidestykke til tv-serier som Vikings, og hvis du elskede den, så vil du helt sikkert være vild med Johanne Hildebrandts saga om Valhal. Jeg kan endda anbefale at høre Wardrunas album Gap Var Ginnunga mens du læser, hvoraf nummeret Dagr er kendt fra Floki og Helgas bryllup. Det sætter den helt rigtige stemning, og jeg forsvandt ind i en anden verden. Ind imellem tænkte jeg også på Pocahontas og hendes møde med John Smith. Det er ligeså historien om et møde mellem to kulturer, to verdener, som ikke forstår hinanden, men hvor to elskende forsøger at forene dem. Om det lykkedes for Tor og Freja må du selv finde ud af.

TIP: Jeg fandt bogen i Netto til 59,- for et par dage siden. Skynd dig!