Teateranmeldelse: Toves værelse (Folketeatret, København)

Paprika Steen ER Tove Ditlevsen. Den ultimativt smukkeste, hårdeste og mest gribende teaterforestilling jeg nogensinde har set.

Jeg var i foråret en af de heldige der nåede at opleve teaterforestillingen TOVES VÆRELSE i Folketeatret på Nørregade i København. Der så jeg Paprika Steens formidable portræt af Tove Ditlevsen og det stormfulde og destruktive ægteskab mellem hende og manden Victor Andresen. Hvis jeg var teateranmelder, ville jeg give ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ stjerner til Folketeatret og Jakob Weiss for dette flotte, autentiske og aktuelle stykke. Paprika Steen er en skuespiller i absolut verdensklasse, hendes replikker går lige i hjertet, så man bliver helt rørt og pludselig kan forstå alle Tove Ditlevsens tanker og følelser – både de rationelle og dem i angstens øjeblik. Brygmann og Jebro gør det også godt som Victor og en udenforstående Rifbjerg, og så var lys, lyd og rekvisitter helt i top. Jeg er blevet smittet! #ramtaftovefeber

Folketeatret skrev selv om forestillingen:
Hendes oprigtighed nærmer sig det brutale. Hun klæder sig selv og sine nærmeste af i hensynsløst ærlige portrætter af et kvinde – og forfatterliv, der til forveksling ligner hendes eget; Tove Ditlevsen, forfatter, brevkasseredaktør, mor, stedmor og hustru. Da vi møder hende i dette nye drama af Jakob Weis, er hun gift med sin fjerde mand, Ekstrabladets chefredaktør Victor Andreasen. Tove har netop udgivet novellesamlingen ”Den onde lykke”, og hendes ægteskab bevæger sig i det opslidende felt mellem sammenbrud og lykke. Hun, spillet af Paprika Steen, og han, spillet af Lars Brygmann, føler sig bundet til hinanden via skæbnen, og deres forhold er en konstant spændetrøje af gensidigt begær og nedslidende afhæn- gighed. Hun søger lindring i en kemisk rus. Han søger lindring hos sine unge elskerinder. Deres omgangskreds – her Andreas Jebro som Klaus Rifbjerg og Sarah Boberg som husholderske – påtvinges rollen som vidner og medspillere i Toves selviscenesatte liv.