Forfatterinterview: Lars Techen Nielsen

Lars Techen Nielsen rækker hånden frem og byder velkommen i en lukket villahave i Hvidovre med meterhøje hække, mens en lille arrig vovse højlydt gør opmærksom på, at den også er til stede. Vi sætter os ved siden af en blomstrende blåregn og drikker kaffe. Lars tager en tår, tænder en cigaret og begynder straks at fortælle om romanen Rosen fra Roskilde.

”Det skulle have været en historiebog, proklamerer han. ”Men det blev sgu for kedeligt, derfor lagde jeg et mord ind i første kapitel og opfandt Danmarks mest utilregnelige strisser, der siger sin stilling op, lader sig skille og slår sig ned i den lille sydsjællandske by, Kalvehave, hvor han — som C.V. Jørgensen synger —  foretager sig ingenting på mange måder.

”Hvad sker der?”
”Sankthansaften får han besøg af en gammel kollega, som beder ham tage til Mallorca og bistå det spanske politi med at identificere liget af en formodet dansk turist. Da han vender hjem, involverer hun ham i drabet på en finansmand i København og sender ham landet rundt, og i den korte sommer stifter han bekendtskab med ikke så få skæve eksistenser, der hver for sig − og på hver sin måde − er brikker i det puslespil, som politiet forsøger at samle. Det lykkes til sidst, men hans højdeskræk spiller ham et puds, og alt ser helt anderledes ud.”

”Er du sikker på, at det er en krimi?”
”Nej,” indrømmer Lars. ”Når det kommer til stykket, er det mest af alt en hyldest til dansk rockmusik i 1970’erne; Gasolin’s gennembrud, Stig Møllers gode humør og C.V. Jørgensens geniale tekster.”

”Hvordan begyndte du at skrive?”
”Det startede allerede som barn. Hver gang jeg læste en bog, ønskede jeg inderligt, at det var mig, der havde skrevet den. Jeg gjorde utallige forsøg, som alle – uden undtagelse – løb ud i sandet. Det var først for nogle år siden, at jeg tog mig sammen og bed i det sure æble og skrev Rosen fra Roskilde.”

”Hvem er du inspireret af?”
”Der er mange forfattere på hitlisten, og hvis jeg skal nævne et par stykker, så er det Johannes V. Jensen, Tom Kristensen og Hans Scherfig. Jeg er vild med Kongens Fald, Hærværk og Frydenholm. Det er romaner, som på hver sin måde beskriver det at være dansk. De sætter hele tiden nye tanker i gang, og jeg læser dem mindst en gang om året.

”Hvordan var det at få udgivet din bog?”
”Det var fedt, det var en ubeskrivelig glæde at stå med sin egen bog i hånden, men det fedeste var, at en anmelder skrev, at jeg havde begået en genistreg, hvilket jeg har levet højt på lige siden.” siger Lars og smiler forlegent. ”Derudover har det været en fornøjelse at konstatere at romanens side på Facebook er oppe på 1.500 ”synes godt om- tilkendegivelser.”

”Har du planer om at skrive flere bøger?”
”Jeg er i gang med en krimi mere, der har fået arbejdstitlen Kærlig hilsen København.  Den handler om drabet på en forhenværende forsvarsminister og trækker spor tilbage til efterkrigstidens København, blandet andet dobbeltmordet på Peter Bangs Vej, og hvis alt går vel, vil den være på gaden i slutningen af året … Og for ikke det skal være løgn, har jeg fået lov at ”låne” et af kunstneren Susanne Krages pragtfulde malerier til at pryde forsiden.”

”Hvilken bog læser du i øjeblikket, og hvorfor har du valgt den?”
”Jeg læser flere bøger hver uge, og lige nu er jeg i gang med sangeren og musikeren Allan Olsens selvbiografi, Henrik Knudsens og Henry Nielsens Uranbjerget og Frederik Strands Uopklaret. De skal alle gøre mig klogere og forbedre indholdet af min egen roman, og jeg skal nok huske at kreditere forfatterne.

”Hvilken bog er din yndlingsbog og hvorfor?”
”Det er uden tvivl Kongens Fald af Johannes V. Jensen. Den giver et billede af et stykke danmarkshistorie, som alle burde kende. Derudover får den en til at tænke over tilværelsens evindelige dilemmaer, som også er gældende den dag i dag, skønt den foregår for mange år siden.”

”Hvilken type af bøger/genre læser du helst og hvorfor?”
”Det er ingen hemmelighed, at jeg godt kan lide svenske krimier; Sjøwall og Wahløø, Henning Mankell og Håkon Nesser, men bortset fra det, så læser jeg alt, hvad der sætter nye tanker i gang.

”Kom med en litterær indrømmelse. Læser du fx erotiske romaner som Fifty Shades i det skjulte, eller synes du, at Karen Blixen er overvurderet?”
Lars tænker sig om og indrømmer, at han har bladret i Fifty Shades.”Men når det drejer sig om erotisk litteretur, så foretrækker jeg Henry Miller, Anaïas Nin og Régine Deforges.”

”Hvad med Karen Blixen?”
”Jeg har selvfølgelig — lige som alle andre — læst Den afrikanske farm, og jeg har flere gange besøgt Rungstedlund, der har en blåregn, der er større end min. Men når alt kommer til alt, så står Karen Blixens bøger ikke øverst på listen over mine litterære oplevelser,” siger Lars og slår beklagende ud med armene.

”Hvor får du de bedste anbefalinger til de bøger, du læser?”
”Det er i Politiken, hvor jeg hver eneste fredag læser deres anmeldelser af nye bøger. Tidligere farede jeg straks i den lokale boghandlen og købte de bøger, som fangede min interesse. Men efter den er lukket, bestiller jeg dem på nettet, og det er næsten lige så godt. Bøgerne dukker op efter få dage, og det er en fornøjelse at finde en papkasse i garagen.”

Jeg siger pænt farvel, hunden gør som ind i helvede, og Lars gør opmærksom på, at de billigste eksemplarer af Rosen fra Roskilde kan købes på http://gopubli.sh/editions/7f3f6c43aceed63f og romanens Facebook-side er https://da-dk.facebook.com/RosenFraRoskilde.