Boganmeldelse: Mark Salisbury – En kuffert fuld af skabninger

Titel: En kuffert fuld af skabninger. Forfatter: Mark Salisbury. Sider: 160 sider. Forlag: Harper Collins Nordic. Udgivelsesår: 2016. Anmeldt for: Harper Collins Nordic ★★★★

img_6278

“Fantastiske skabninger og hvor de findes er den eneste film, der kan få en til at tude allerede efter de første fem sekunder, bare ved at vise skyer og et WB logo.” Følgende citat læste jeg et sted på nettet, og jeg kan ikke andet end at give ophavsmanden ret. I sidste uge var jeg i biografen og se den længe ventede nye magiske film fra J.K Rowling, og jeg kunne da heller ikke lade være med at både smile og klappe, da jeg først hørte titelmelodien til Harry Potter-filmene. Den bliver dog hurtigt erstattet af Fantastic Beasts and Where to find them-unversets nye signaturmelodi, og filmen er da også i en liga for sig. For nok er filmen, og bogen den er skrevet efter (Newt Scamanders spinkle opslagsværk), skabt af J.K. Rowling, og der er også flere referencer til Dumbledore og Hogwarts, men FBAWTFT er et nyt univers og foregår flere årtier før Harry Potter overhovedet bliver født. “Before the boy who lived”. Newt Scamander er magizoolog og troldmand, men er blevet smidt ud af Hogwarts grundet en episode med nogle af de skabninger, som han forsker i og forsøger at lære resten af troldmandsverdenen mere om. I filmen bringer Tordenfuglen Frank, en mageløs, majestætisk ørneagtig fugl Newt til New York, fordi han ønsker at slippe ham fri, så han kan flyve hjem til Arizona. Det er dog i mellemtiden den irriterende Niffler, der slipper fri af Newts kuffert, samtidig med at New York er præget af kaos; MACUSA – De Forenede Staters Magi Kongres forsøger at fjerne No-majernes (Mugglernes) mistanke mod troldmandsverdenen og Ny Salem Filantropisk Forening advarer alle mod hekse. Altså det værst tænkelige tidspunkt.

fullsizerender-3

Efter at have set filmen savnede jeg nogle lidt mere dybdegående karakterforklaringer og detaljer omkring de mange skabninger, der opstrådte i filmen. Og det er netop, hvad “En kuffert fuld af skabninger” tilbyder – en bog skrevet af Mark Salisbury og designet af Mina Lima. Bogen i sig selv er brun med guldfont i titlen og formet som Newts kuffert – der er tilmed en magnetfunktion i siden, der gør det ud for en kufferts åbne/lukke system. Det er gennemført lige fra første berøring og nok den ultimativt smukkeste bog, jeg nogensinde har haft i hænderne. Det er faktisk noget nær umuligt at beskrive den komplette læseOPLEVELSE det er at bladre gennem siderne. Du er simpelthen bare nødt til at købe den eller låne et eksemplar. Den skal mærkes og ses!

fullsizerender

Hvis jeg kun skulle give bogen stjerner for layout og opsætning, omslag og grafik ville jeg give den 10 stjerne, men da jeg gik i gang med at læse den, må jeg indrømme, at den danske oversættelse kunne være bedre. Tekstmæssigt er den ikke stærk, nogle af oversættelserne er en smule tåbelige, og det er ofte lidt for tydeligt, at den ikke er på originalsprog. Det er jeg dog sikker på, at man kan undgå, hvis man køber den på engelsk. Alt i alt er det dog en virkelig fantastisk læseoplevelse, fordi man kan gå på opdagelse i bogen og komme bag om filmen med alt, hvad det indebærer af karakterer, grafisk og digitalt design, rekvisitter, kostumer og alle overvejelserne, der er gået forud for filmen.

fullsizerender-4

Jeg har forsøgt at gengive lidt af bogens magi med mine beskedne billeder, men du bør virkelig anskaffe dig et eksemplar, så du selv kan gå på opdagelse i Rowlings nye magiske univers. Jeg anbefaler bogen til børn og barnlige sjæle. Alle kan få noget ud af denne smukke indpakning og dets indhold.

fullsizerender-3

fullsizerender-1

img_6296

img_6303