Boganmeldelse: Joe Abercrombie – Den Halve Konge (Det Splintrede Hav #1)

Titel: Den Halve Konge. Forfatter: Joe Abercrombie. Sider: 360. Forlag: Gyldendal. Udgivelsesår: 2017. Anmeldereksemplar: Gyldendal ★★★★

Fra Roystock satte de kurs nordpå. De sejlede forbi navnløse kyster, hvor marskland overstrøet med glitrende vandhuller strakte sig ud i det ukendte fjerne, hvor tusind tusind brudstrykker af himlen lå drysset ud over denne jordens og havets bastardyngel, hvor ensomme fugle kaldte ude over ødemarken, og Yarvi trak den salte kølighed langt ned i lungerne og længtes hjem.”

En stor og uforudsigelig fortælling om eventyr, hævn, magt, familie og arv. Om en halv konge, der indser, at magt og respekt ikke kun kommer ved brug af stål men ved brug af snedighed.

Den unge prins Yarvi mangler det meste af sin ene hånd og har altid følt sig som en halv person. Da hans far og bror myrdes af den brutale Grom-gil-Gorm bliver Yarvi nu til en halv konge. Men på vej for at hævne sig, bliver Yarvi forrådt af sin egen onkel og er nu på en ensom og farefuld rejse i Det Splintrede Hav fyldt med fjender, for en dag at vende tilbage til Thorlby og indtage sin retmæssige plads som Gettlændernes Konge. Men snart møder Yarvi andre udstødte, der hjælper ham videre mod sit mål og sin hævn. Det bliver til uvurderlige venskaber og en kamp for livet.

Jeg havde høje forventinger til Den halve konge, men følte i starten af bogen, at de ikke helt blev indfriet. Plottet og handlingen er spændende, siderne vender sig selv, men jeg blev aldrig rigtig betaget af karaktererne og den overordnede story-line. Men wow! Så skete der pludselig noget. Jeg forsvandt helt ind i bogen og den overraskede mig tilmed. Jeg troede langt hen ad vejen, at jeg havde regnet plottet ud, men Abercrombie formår at skrue sin fortælling sammen på en måde, så jeg ikke kunne forudse begivenhederne til sidst. Det trak hele bogen op, at den var så godt rundet af og sluttede så eminent. En bog der er troværdig mod den tid, den beskriver, sprogligt og i sine miljøskildringer såvel som i karakterernes handlinger. Abercrombie er en dygtig fortæller, og jeg kan godt forstå at George R.R. Martin også er blevet vild med bogen.

Jeg anbefaler Den Halve Konge til lidt yngre læsere, men også voksne der nyder bøger som Harry Potter eller Johanne Hildebrandts bøger om VALHAL kan læse med og fornøjes. Alle der er vilde med fantasy og eventyr kan egentlig få noget ud af den. Den har referencer til nordisk mytologi, så hvis man interesserer sig for det og vikinger, er man i godt selskab med Joe Abercrombie. Den Halve Konge er bind 1 i en serie om Det Splintrede Hav, og jeg glæder mig til den næste danske oversættelse. Abercrombies værker bliver oversat til dansk af Gyldendals og hardbackudgavens forside er så smuk og lækker. En tyk men letvægtig bog, der er rar at have i hænderne. Mine varmeste anbefalinger!