Litfix anbefaler: 12 gode bøger til din sommerferie

Vejrmæssigt kan man ikke mærke, at vi for manges vedkommende er tæt på sommerferie, men det gode ved bøger er jo, at de kan læses i alt slags vejr. På stranden med en kold drink eller i regnvejr på en overdækket terrasse. Traditionen tro giver jeg her et bud på 12 gode bøger, som du kan hygge dig med i din sommerferie. 2017 har for mig indtil nu været et læseår præget af kvindelige forfattere og historisk fiktion, men jeg har udvalgt noget forskelligt, så der både er lidt fantasy, krimi, realisme, romantik og en enkelt børnebog på listen.

*Bemærk: Grundet den ny markedsføringslov (læs HER) er de bøger, som jeg har fået tilsendt af forlag markeret som *reklame, men det betyder ikke, at jeg har fået penge for at anmelde bogen eller omtale den her. Listen er fuldt ud mine egne anbefalinger. 

Regine Deforgés – Pigen med den blå cykel
(historisk fiktion, romanserie, erotik)
En duft af Frankrig, en sublim fortælling om lidenskab, krig, kærlighed, ondskab, egoisme og patriotisme. Regine Deforgés franske bestseller fra 1982 holder stadig i dag. I romanen følger vi den unge, lidenskabelige og modige Léa Delmas fra vinslottet Montillac i Bourdeaux gennem årene 1939-1942, hvor Frankrig bliver besat. Pigen med den blå cykel er på én gang den ultimative feel-good-bog for frankofile, men den er også en slægtskrønike om familie, arv, gods og det gode ry, det er en barsk og skræmmende førstehåndsberetning om livet før, under og efter slaget om Frankrig, en kærlighedshistorie om ulykkelig, forbudt og passioneret lidenskab, og en politisk beretning om modstandskamp, besættelse og patriotisme. Pigen med den blå cykel er første bog ud af syv i serien om Léa, jeg er selv i gang med bog nr. 3 og stadig lige betaget. Jeg har desuden en drøm om en dag at få oversat biografien om Regine Deforgés fra fransk til dansk. Sikke en fantastisk person!
Læs mere HER.

 

Delphine de Vigan – Alt må vige for natten
(slægtskrønike, autofiktion)
Delphine de Vigan har skrevet en hudløst ærlig, rørende og personlig fortælling om sin mor Lucile Poirriers liv og selvmord. Bogen var umulig at slippe! I sin bog Alt må vige for natten har den franske forfatter Delphine de Vigan gjort det til sit livs litterære projekt at forsøge at nå sin afdøde mor der begik selvmord, gennem en skildring, en slags dannelsesroman over morens liv fra barn til voksen. Det spændende ved udgivelsen er imidlertid, at den veksler mellem romanlignende og narrative beskrivelser af en fransk families glæder og tragedier fra 1940’erne og frem til morens selvmord i 2008, samtidig med at den springer direkte ind i forfatterens personlige udfordringer ved at søge denne viden. Jeg kan desuden anbefale at læse Baseret på en sand historie af de Vigan også, og hendes debutroman Dage uden sult, som netop er udkommet på dansk.
Læs mere HER. *reklame

 

Erica Jong – Fanny
(erotik, historisk fiktion)
Fanny er en altopslugende, omfattende, spændende, farefuld, lystig, liderlig, litterær, feministisk og ikke mindst sandfærdig historie om den virkelige Fanny Hackabout-Jones og hendes eventyrlige oplevelser. Læseren møder Fanny/Frances/Fannikin, da hun er omkring de 35 år på hendes residens Merriman Park i England omkring 1700-tallet. Her har Fanny nedfældet sin eventyrlige livshistorie til sin datter Belinda, der romanen igennem tiltales direkte. Fannys fortælling er spækket med de vildeste miljøbeskrivelser, der i et troværdigt sprog skildrer naturens skønhed, som den tog sig ud i 1924’ernes London og omkringliggende egne. Erica Jong skriver godt og har virkelig stykket et spændende plot sammen, hvor alle karakterer synes lige fyldige. Hovedpersonen Fanny er kun 17 år, da hun starter sin livshistorie men allerede som ung pige er hun fyldt med vilje, mod og kløgt og opdager snart, at hun må forlade barndomshjemmet Lymeworth, hvis hun skal opnå sine inderste drømme og længsler om at blive forfatterinde. 17 år forinden er Fanny blevet efterladt af sin ukendte mor på Lymworths trappetrin, og Lord og Lady Bellars har opdraget hende som sin egen, på lige vilkår med de to ægte Bellars, Mary og Daniel. Ja, allerede her minder det lidt om Brontës Stormfulde højder. Men Fanny er så meget mere. Skæbnen vil, at adoptivfaderens kødelige lyster tvinger Fanny til at forlade sit ellers elskede barndomshjem, og det bliver starten på en uforglemmelig rejse. Læs mere HER.

 

Joe Abercrombie – Den halve Konge
(fantasy, krig, nordisk mytologi)
En stor og uforudsigelig fortælling om eventyr, hævn, magt, familie og arv. Om en halv konge, der indser, at magt og respekt ikke kun kommer ved brug af stål men ved brug af snedighed. Den unge prins Yarvi mangler det meste af sin ene hånd og har altid følt sig som en halv person. Da hans far og bror myrdes af den brutale Grom-gil-Gorm bliver Yarvi nu til en halv konge. Men på vej for at hævne sig, bliver Yarvi forrådt af sin egen onkel og er nu på en ensom og farefuld rejse i Det Splintrede Hav fyldt med fjender, for en dag at vende tilbage til Thorlby og indtage sin retmæssige plads som Gettlændernes Konge. Men snart møder Yarvi andre udstødte, der hjælper ham videre mod sit mål og sin hævn. Det bliver til uvurderlige venskaber og en kamp for livet. En super god, Game of Thrones-lignende fantasyroman, til både børn og voksne. 
Læs mere HER.
*reklame

Julie Badura – De dage med dig
(romantik, realisme)
De dage med dig er små, rytmiske fragmenter, en lang episk digtning, der rammer lige ind i læserens inderste. Jeg’et og du’et møder hinanden i København og forelsker sig. Vi følger denne blussende og altopslugende kærlighed mellem dem, indtil jeg’et bliver så angst for at miste den lykkelige følelse, at hun forlader ham. Længe er de i en karrusel, hvor ingen kan sige ja men heller ikke nej. Fortælleren er skiftevis i forelskelsens ekstase med et ‘han’, og i en indre kamp med sin fortid, barndomsminder, et ‘hun’ der symboliserer moren. Der er noget i fortællerens bagage, som hun ikke tør få adgang til: “Riv mine mure ned så jeg kan blive fri fra det fængsel, jeg har sat mig selv i” beder hun inderligt du’et. Det gør fortælingen ikke bare rørende men også tankevækkende og mere nuanceret. De dage med dig er en virkelig imponerende debut og rettighederne til en film baseret på bogen er allerede blevet solgt.
Læs mere HER. *reklame

Tove Ditlevsen – To som elsker hinanden
(klassiker, ægteskabsroman)
Jeg er i gang med at læse hele Tove Ditlevsens forfatterskab. For et par måneder siden læste jeg så denne lille bog To som elsker hinanden fra 1960, som er en ægteskabsroman om en midaldrende mand, en selvopofrende kone og en ung pige. Det lyder umiddelbart som et klassisk trekantsdrama, men der hvor Ditlevsens skildring virkelig adskiller sig er i fortælleformen, da hun har givet plads til både manden, konen og den unge piges synsvinkel. Det sætter tingene i perspektiv og driver handlingen fremad i en roman på kun 200 sider, som alligevel når at fortælle så meget om os mennesker. En fantastisk Ditlevsen-roman, som snildt kan læses på en dag, og som helt sikkert vil blive i din bevidsthed efterfølgende.

Thorstein Thomsen – Sne på hendes ansigt
(historisk fiktion, slægtsroman, tidsbillede)
Sne på hendes ansigt er den perfekte roman til din sommerlæsning og en af de bedste bøger, jeg har læst længe. En skøn, alsidig slægtskrønike, der følger tre generationer af kvinder. Michalas mormor er død 101 år gammel, og efter et besøg på sygehuset, tænker Michala tilbage og fortæller sin families historie. Helt fra morens mærkelige opvækst i en religiøs sekt i en lille vestjysk landsby, sin egen flugt til Esbjerg med moren og mormoren, de vilde ungdoms år i 60’erne og sin tid i Berlin, hvor hun møder sit livs kærlighed. Et helt fantastisk tidsbillede og et mustreed for alle, der elskede Folkets skønhed. Vil våge at påstå, at Sne på hendes ansigt er endnu bedre. Jeg har anbefalet romanen til både min mor og veninde, som begge også var helt vilde med den!

Susan Donnell – Pocahontas
(eventyr, disney, historisk fiktion)
En dygtig bogblogger anbefalede mig at læse Susan Donnells fortolkning af indianerprinsessen Pocahontas’ liv og hendes oplevelse af briternes kolonisering af Den ny verden, og sikke en fantastisk bog. Det er for det første den ultimative kærlighedshistorie om høvdingedatteren Pocahontas og den engelske kaptajn John Smith, men det er også en historie om magt, kolonisering, de vildes møde med de hvide, politik, intriger, krig og kompliceret kærlighed, der aldrig glemmes. Du bliver nok lidt overrasket undervejs, hvis du har set Disneys version, men Donnell giver egentlig bare myten Pocahontas et velkomment og nuanceret ekstra lag historie. Læsere der nyder Wilbur Smith og Diana Gabaldon vil føle sig i godt selskab.

Colson Whitehead – Den underjordiske jernbane
(amerikansk historie, slavehandel)
Et skarpt, grusomt men upartisk portræt af slavehandlen i USA. Whitehead har forvandlet menneskehedens værste sider til et mesterværk, en litterær magtdemonstration. Den underjordiske jernbane er gribende og barsk fra første sætning. En roman der rammer lige midt i menneskehedens værste ar på sjælen. Midt i den skrækkelige forhistorie, som er en del af den hvide verdens misbrug af sorte slaver. Whitehead selv har udtalt, at bogen var længe undervejs og svær for ham at skrive. Og det kan man godt forstå. Men hvor er jeg glad for, at litteraturen kan bidrage til oplysning og refleksion over en periode i vores fortid, hvor mennesker holdte andre mennesker som slaver. En vigtig roman, der meget fortjent er blevet hædret med både Pulitzer-Prisen 2017 og National Book Award 2016.
Læs mere HER.
*reklame

Thomas Korsgaard – Hvis der skulle komme et menneske forbi
(autofiktion, realisme)
Imponerende romandebut af Korsgaard, der giver stemme til et øde, fattigt og ømt landsbyliv i en flække i det mørke Jylland. Hvis der skulle komme et menneske forbi er en skarp socialerealtisk skildring af en families kamp for overlevelse i et fattigt landsbysamfund, hvor der lugter af lort og hundene render frit rundt på gårdspladsen. Den børneflok, som hovedpersonen Tue er en del af, er blevet overladt til sig selv, tvunget til at skabe sin egen tilværelse, normer og regler, mens faren forgæves forsøger at formindske sin gæld, og moren fortrænger tabet af lillesøsteren i en cyberverden af online-kasinoer.
Læs mere HER. *reklame

Elvira Fragola – En sødmefuld sommer i Mumleby
(børnebog, Astrid Lindgren-univers)

Vera fra Anemonevej og Astrid fra Brombærstien er bedste venner. Sammen med Anker, Marvin og de andre børn fra Mumleby finder de på alverdens sjove ting. Nu er det endelig blevet sommer i Mumleby. Veninderne Vera og Astrid leger med drengene, Anker og Alvin. Der er solbrune ben, sommerferie og lange lyse nætter i Mumleby. Mumleby er verdens hyggeligste sted, fyldt med eventyrlige sagn og historier. Et sted fuld af leg, oplevelser, gode historier og endnu bedre venner. Bogen er fjerde og sidste bog i Mumlebyserien, som er skabt og illustreret af min veninde Elvira Fragola, og selvom jeg kender forfatteren privat, så er “dagene i Mumleby er fulde af lykke og snusfornuft”, som Politiken-anmelder Steffen Larsen også konkluderer og kvitterer med fire ud af seks fortjente hjerter.

Mark Frost – Twin Peaks; den hemmelige historie
(kult, krimi/spænding)
The owls are not, what they seem! 25 år efter at FBI-agenten Dale Cooper forsvandt ud i den blå luft, finder man i FBI-arkiverne en enorm kasse fyldt med omhyggeligt indsamlet arkivmateriale, hvis ophavsmand ingen ved, hvem er. Kassen afslører hidtil skjult viden om flere af indbyggerne i den mystiske by Twin Peaks. En ung FBI-agent bliver sat til at gennemgå materialet, og hendes notater og overvejelser om det, hun finder, fletter sig sammen med de noter og overvejelser, kassens ophavsmand har efterladt. Der udvikler sig på smukkeste vis en slags ’samtale’ mellem de to hen over de 25 år, der er gået, siden Laura Palmers død. I maj udkom Den hemmelige historie om Twin Peaks på dansk. Og læserne kan godt glæde sig til endnu mere mystik og damn good coffee. Bogen er en oplevelse i sig selv, og der er virkelig gjort meget ud af layout, grafik og design. Læsere, der har læst En kuffert fuld af skabninger vil hurtigt føle sig hjemme i Twin Peaks-bogens opsætning, der virkelig formår at trække læseren ind i Mark Frost og David Lynch’s mystiske univers. *reklame

 

Hvad har du planlagt at læse i sommerferien? Jeg selv håber at komme videre med Diana Gabaldons Outlander serie, hvor jeg er nået til bind seks An echo in the Bone, og så har jeg en masse spændende bøger liggende i kø til anmeldelse, blandt andet Mads Peder Nordbos Pigen uden hud, som jeg glæder mig meget til at læse.