Merry Christmas // the classic book tag

Glædelig jul! Endelig juleaften og tid til hygge med familien, julesang, julemad, juletræ og julegaver. Julen er en af de oplagte højtider at læse klassikere i, der er noget nostalgisk over at gå tilbage til de gode, gamle fortællinger, og derfor har jeg besvaret It’s a Books Worlds The classics booktag i dagens anledning    .

1. An overhyped classic you really didn’t like:

Villette af Charlotte Brontë og Stormfulde højder af Emily Brontë, desværre skuffede søstrene mig. Jeg havde nok lidt for store forventninger til dem. Villette gav jeg kun en enkelt stjerne, da jeg anmeldte den – den fangede mig bare aldrig. Og så læser jeg lige nu Emma af Jane Austen, og selvom jeg elskede Stolthed og fordom, og er ret vild med Austens skrivestil, så har Emma bare ikke formået at overbevise mig (endnu). Jeg mangler kun 50 sider.

2. Favorite time period to read about:

Åh, der er jo mange! Jeg læser næsten altid historisk fiktion, og er generelt meget nostalgisk omkring tidligere årtier. Men jeg må nok sige 17-1800-tallet. Der sker bare så mange ting i den periode, og det har altid fascineret mig at læse værker fra den tid, mærke tidens tendenser, sprogtone, moral og etiske standpunkter skinne igennem i litteraturen – det er en oplevelse hver gang.

3. Favorite fairy-tale:

Det må nok altid blive Skønheden og Udyret. Et glemt slot, en forklædt prins, der ikke charmerer med blomster og diamanter men et imponerende bibliotek. Det onde mod det gode, ukendte eventyr, og en lykkelig slutning. Hvad er der ikke at elske ved det?

4. What is the most embarrassed classic you haven’t read yet:

Det må nok være Et juleeventyr af Charles Dickens, eller Ulysses af James Joyce. De er på min TBR-liste, men jeg er bare ikke lige kommet dertil endnu. Der udkommer jo så mange fantastiske bøger hele tiden, men derfor skal vi også huske de gode, gamle klassikere.

5. Top 6 classics you would like to read (soon):

6. Favorite modern book/series based on a classic:

Mmmh, det er svært. Jeg tror ikke, at jeg kender til en vellykket moderne bog, der har sin inspiration fra en klassiker. Jeg kender derimod en film, der har ladet sig inspirere af Austens Mr. Darcy – og her taler jeg selvfølgelig om Colin Firth i Bridget Jones Dagbog. En hyggelige feel-good-film, der bestemt er et gensyn værd her i julen.

7. Favorite movie version/tv-series based on a classic:

Nu har jeg jo lige nævnt Colin Firth som Mr. Darcy i Bridget-universet, men jeg synes også, at han gør det godt i BBC’s miniserie over Stolthed og fordom, som jeg skal gense her i juledagene. Det samme gælder Keira Knigthleys skildring af Anna Karenina i filmen af samme navn. Og selvfølgelig filmatiseringen af Borte med Blæsten. Hvordan kan man ikke elske Clark Gable som Rhett Butler?!

8. Worst classic to movie adaptation: 

Jeg har kun set lidt af filmatiseringen af Strindbergs Frk. Julie, men jeg var ikke helt tilfreds. Så i mangel af bedre, må jeg nok sige den.

9. Favorite edition(s) you’d like to collect more classics from:

Barnes and Nobles læderindbundre udgaver er så smukke, og det er Penguin Classics også altid. Har selv lige fået Little Women i den smukkeste udgave. Og så er jeg begyndt at samle på Lindhardt og Ringhofs genudgivelser af Jane Austen.

10. An underhyped classic you’d recommend to everyone:

Skal det være dansk må det klart være Den kroniske uskyld, Ved Vejen og Den Politiske Kandestøber. Og ellers var jeg ret vild med Oscar Wildes Billedet af Dorian Gray og Constance Ring af Amalie Skram.

Jeg tagger følgende, og håber, at I vil være med ♡

Book me up, Scotty!

Frk. Litteratur

Flyv med mig

Bookscape.dk

Literamour

Ord fra en bibliofil