12 citater der fik mig til at elske Patti Smith og Just Kids

Patti Smith er vel det man kan kalde multikunstner i ordets reneste forstand. Hun er poet, romanforfatter, sangskriver, billedkunstner og guitarist. Hun debuterede i 1971 med digtsamlingen Seaventh Heaven og fik et par år senere sit musikalske gennembrud, da hun i 1975 udgav rock-albummet Horses. Med sin person og virke har Patti Smith siden 60’erne været brobygger mellem en række forskellige kunstmiljøer og tidens dynamiske nyrock-scene i New York City. Hun blev i 1970’erne også forbillede for mange kvinder, der fik mod til at udtrykke sig i punk og rock-genren inden for tekst og musik. Jeg selv har først stiftet bekendtskab med Patti Smith gennem litteraturen og musikken og har forelsket mig i hendes litterære erindringsbog Just Kids og singlen Because The Night. Just Kids er uden tvivl en af de smukkeste romaner, jeg har læst længe. Her er de 12 citater, der fik mig til at elske (læs; forgude) Patricia Lee Smith fra New Jersey.

“Please, no matter how we advance technologically, please don’t abandon the book. There is nothing in our material world more beautiful than the book.”
(Acceptance speech, National Book Award 2010 (Nonfiction), November 17, 2010)
Patti Smith

“Freedom is…the right to write the wrong words.” Patti Smith

“I refuse to believe that Hendrix had the last possessed hand, that Joplin had the last drunken throat,
that Morrison had the last enlightened mind.” Patti Smith.

“I imagined myself as Frida to Diego, both muse and maker. I dreamed of meeting an artist to love and support and work with side by side.”
Patti Smith, Just Kids

“I immersed myself in books and rock ‘n’ roll, the adolescent salvation …”
Patti Smith, Just Kids

“There were days, rainy gray days, when the streets of Brooklyn were worthy of a photograph, every window the lens of a Leica, the view grainy and immoble. We gathered our colored pencils and sheets of paper and drew like wild, feral children into the night, until, exhausted, we fell into bed. We lay in each other’s arms, still awkward but happy, exchanging breathless kisses into sleep.”
Patti Smith, Just Kids

“Jeg var der i disse øjeblikke, men jeg var så ung og optaget af mine egne tanker, at jeg dårligt nok registrerede dem som øjeblikke”. Patti Smith. Just Kids.

“Hvem andre end de unge selv kan vide, hvad de unge har i hjertet”. Patti Smith. Just kids.

“Yet you could feel a vibration in the air, a sense of hastening. It had started with the moon, inaccessible poem that it was. Now men had walked upon it, rubber treads on a pearl of the gods. Perhaps it was an awareness of time passing, the last summer of the decade. Sometimes I just wanted to raise my hands and stop. But stop what? Maybe just growing up.”
Patti Smith, Just Kids

“We used to laugh at our small selves, saying that I was a bad girl trying to be good and that he was a good boy trying to be bad. Through the years these roles would reverse, then reverse again, until we came to accept our dual natures. We contained opposing principles, light and dark.” Just Kids

“We were walking toward the fountain, the epicenter of activity, when an older couple stopped and openly observed us. Robert enjoyed being noticed, and he affectionately squeezed my hand.
“oh, take their picture,” said the woman to her bemused husband, “I think they’re artists.”
“Oh, go on,” he shrugged. “They’re just kids.
Patti Smith, Just Kids

“We feared that the music which had given us sustenance was in danger of spiritual starvation. We feared it losing its sense of purpose, we feared it falling into fattened hands, we feared it floundering in a mire of spectacle, finance, and vapid technical complexity. We would call forth in our minds the image of Paul Revere, riding through the American night, petitioning the people to wake up, to take up arms. We too would take up arms, the arms of our generation, the electric guitar and the microphone.”
Patti Smith, Just Kids

Har I læst Just Kids, og hvilken visdom har Patti Smith lært jer?

Følg og like liftix

One Reply to “12 citater der fik mig til at elske Patti Smith og Just Kids”

  1. […] Just Kids af Patti Smith udkommet 2010. Tyve år gammel stiger Patti af bussen i New York. I håb om husly banker hun kort efter på hos venner i Brooklyn, de er flyttet, men inde i lejligheden ligger en ung fyr og sover, i bar overkrop og med perlekæder om halsen. Patti har mødt Robert. Lykketræf eller skæbne? Deres livstråde snor sig fra da af i et uløseligt spind, som kærester og siden soulmates. Patti, den unge pige, der har skippet fabriksjobbet i South Jersey for at søge liv og mening i storbyen. Og Robert, den irsk-katolske alterdreng fra forstæderne, der cirkler rundt i city som en ung drømmer på stoffer. De er sultne, ludfattige og oprørske. Det er den hede sommer ’67, og rundt om dem buldrer det på alle fronter. De to slås dog for det basale: mad og husly – og det vigtige: den kunstneriske ambition. Begge opnår de en dag verdensberømmelse, Patti Smith som poet og performer, Robert Mapplethorpe som eksperimentel fotograf. Her handler det om vejen dertil. I 1969 flytter de ind i det sagnomspundne Chelsea Hotel og dermed også ind i tryllekredsen af berømte og berygtede, som i den periode gjorde New York til verdens kunstscene par excellence. Med centrum omkring det runde bord på Max’ Kansas City, hvor Andy Warhol holdt hof. Et i dag stærkt mytologiseret miljø, som Patti Smith genopliver for os fra sin helt egen vinkel, indefra og nedefra.JUST KIDS er en smuk kærlighedshistorie, der begynder som et eventyr og ender som en elegi. Et boheme-romantisk erindringsbillede af et svundet New York, tegnet med vemod og nærvær. Erindringskunst af fornemste karat. Læs mit blogindlæg 12 citater der fik mig til at elske Patti Smith og Just Kids HER. […]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.