Dannebrog 800 år: 16 fantastiske danske romaner om vores fædreland på godt og ondt

Den 15. juni 2019 kunne vi fejre Dannebrogs 800 års fødselsdag. I hvert fald hvis vi skal tro sagnet, der siger, at Dannebrog faldt ned fra himlen som et tegn fra Gud under Valdemar Sejrs slag ved Lyndanisse i 1219 mod esterne. I den anledning har jeg samlet 16 fantastiske danske romaner om vores fædreland på godt og ondt.

Valdemar Atterdag af Thit Jensen

Den første indledende roman i Thit Jensens store og nærmest episke fortælling om Valdemar Atterdag og hans hustru Helvig, som strækker sig over fire romaner under fællestitlen En kærlighedshistorie. Det rige som Valdemar Atterdag overtager, da han bliver kronet i 1340, er både splittet og gældsat. Med den kærlige og pligttro Dronning Helvig ved sin side forsøger han herfra at få landet til at forenes.

Læs mere HER.

Lykke-Per af Henrik Pontoppidan

Lykke-Per er en delvist selvbiografisk roman af Henrik Pontoppidan. Romanen udkom første gang i årene 1898-1904 i form af otte hæfter og om den utilpassede præstesøn Peter Andreas Sidenius, der vokser op i Østjylland og hans videre færd. Peter Andreas tager afstand fra det miljø, han kommer fra, så han rejser som 16-årig til København for at studere på Den Polytekniske Læreanstalt. Her læser han til ingeniør. Per, som han nu kalder sig, har en stor plan om at skabe et kanalsystem i Jylland. Med dette ene projekt som formål søger han indpas i kredse i København, som vil kunne finansiere projektet. Herigennem knytter han kontakt til familien Salomon, blandt hvis døtre han skaber en nær kontakt til Jakobe. Jeg vil ikke afsløre slutningen her for nye læsere.

Læs mere HER.

Midt i en jazztid af Knud Sønderby

Midt i en Jazztid er fortællingen om stud.jur. Peter Hasvig, der er tiltrukket af de søde rige – og vel især af rigmandsdatteren Vera Bagge. I To Mennesker mødes forelsker stud.med. Kaj Ruben sig i en pige af jævnere københavnsk miljø. Men de sociale og kulturelle barrierer lader sig ikke sådan forcere, hvad enten man søger ned eller op. Midt i en Jazztid blev straks ved sin fremkomst i 1931 en (skandale)succes ved sin blaserte tone – og sin sårbarhed, genkendt af ungdommen.

Læs mere HER.

Sne på hendes ansigt af Thorstein Thomsen

Michala er på vej til Esbjerg. Hendes mormor ligger død på hospitalet, 101 år gammel. Michala husker tilbage så langt hun kan, ja længere end det. Hun har i mange år stået på små vestberlinske scener og fortalt fra sin familiekrønike. Ikke alt har hun selv oplevet. Noget har hun spurgt sig frem til, noget har hun sat sammen, noget har hun lagt til.   Michala fortæller om sin mors mærkelige opvækst i en degeneret religiøs sekt i en lille vestjysk landsby, om sin flugt til Esbjerg med sin mor og mormor, om sine egne vilde år i 60´ernes Esbjerg, hvor den nye verden bryder ind over alt og alle, om sit samliv med en mislykket forlægger og filminstruktør, om de skønne år i Berlin, hvor hun møder sit livs kærlighed. Og hele vejen ånder de dæmoner, hun har arvet, hende i nakken. En af de absolut bedste slægtsromaner, jeg nogensiden har læst.

Læs mere HER.

Kvinderne fra Thy af Maria Helleberg

Gribende og personlig roman om to stærke kvinders vandring gennem et liv, der går brat ned og langsomt op. Om oldemoren Mariane, der kunne være blevet frue på en herregård, men i stedet ender i Vester Vandet, alene med en stor børneflok, da hendes mand stikker af for at prøve lykken i Amerika. Om mormoren, Marie Dusine, der derfor vokser op uden en far eller andre mandlige autoriteter. Hun er en vred oprører, der ikke kan bestride arbejdet som stuepige, men som gennem sine stærke holdninger kommer til at danne par med en uventet mand. Det er en fortælling om upassende forelskelser, om at have lykken inden for rækkevidde og tabe det hele på gulvet og om at udfordre fastlåste normer og skabe muligheder for sig selv. Et portræt af livet på landet og i provinsen, som det tegnede sig for kvinder i 1800-tallet og hen over århundredskiftet.

Læs mere HER.

Folkets skønhed af Merete Pryds Helle

I “Folkets skønhed” følger vi Marie som er opvokset i en hård opvækst på Langeland, en opvækst som var præget af fattigdom og vold. Marie møder elektrikerlærlingen Otto og bliver gift med ham, derefter går turen fra Langeland til København. Her læser Otto til ingeniør og Marie får arbejde på en telefonfabrik. Romanen er baseret på Merete Pryds Helles egen slægtshistorie og vandt De gyldne laurbær i 2016 og Politikens Litteraturpris 2016.

Læs min anmeldelse HER.

Om hundrede år af Anna Elisabeth Jessen

Første verdenskrig bryder ud i 1914 og som så mange andre sønderjyder, bliver Hans tvunget til at kæmpe for den tyske side. Hans kommer aldrig til at vende hjem til slægtsgården igen, så gården bliver overtaget af hans søster Helene og hendes mand, Marius. Marius, der ikke undslipper krigen uskadt selv, får sammen med Helene fem børn, der mærker krigens efterve gennem resten af deres liv. “Om hundrede år” er Anna Elisabeth Jessens flotte familiekrønike, der følger en sønderjysk slægt gennem hundrede år af danmarkshistorien. “Om hundrede år” fortæller med skiftende perspektiver slægtens historie år for år, fra 1914 og frem til 2014.

Læs min anmeldelse HER.

De nøgne træer af Tage Skou-Hansen

En fortælling om dansk ungdom under besættelsen. Holger trækkes ind i en sabotagegruppe, der ledes af den effektive Christian – men samtidig forelsker han sig dybt i Christians kone, Gerda. Modstandskampen beskrives med en intens spænding, der dog ikke overskygger, at DE NØGNE TRÆER er en af Danmarks helt store kærlighedsromaner. Og en af mine yndslingsbøger.

Læs min korte anmeldelse HER.

Klinkevalstrilogien af Jane Aamund

Charmerende og humoristisk portræt af københavnerkvinden Juliane, hendes ægteskab og det brogede familieliv i et arbejdermiljø i Ovengaden oven Vandet på Christianshavn i 1880’erne. Jane Aamunds skildring af den skrappe, men gæve Juliane blev folkeeje med filmatiseringen af Klinkevalstrilogien i 1999. Klinkevals er første del af trilogien, hvorefter Juliane Jensen og Oven Vande følger. Kan varmt anbefale dem!

Læs mere HER.

Vredens børn – en tyendes saga af Jeppe Aakjær

Da Jeppe Aakjærs “Vredens børn” udkom i 1904, blev der stor opstandelse i hele Danmark! Romanen beskrev de elendige og umenneskelige forhold som tyenet levede under på landet. Over 1000 avisartikler blev der skrevet, som stort set alle kritiserede Aakjær og hans roman – dog gav dette påstyr også anledning til, at der nedsattes en kommision der skulle se på, om man kunne forbedre forholdende for landarbejdere.

Læs mere HER.

Barndommens gade af Tove Ditlevsen 

Tove Ditlevsens ikoniske roman om en københavnsk baggårdspiges barndom og tidligste ungdom i 1930’erne, da hun forgæves stræber bort fra barndomsmiljøet. Ester vokser op på det fattige Vesterbro i 30’erne, og på godt og ondt forsøger hun at undslippe sin barndomsgade. Tove Ditlevsens fantastiske roman “Barndommens gade” har i årevis været anset som en af de største værker indenfor dansk litteratur. Esters barndom og ungdom portætteres i “Barndommens gade”, der både indeholder en ærlig, rå og betydningsfuld historie om en piges trænge opvækst. Overskygger Esters usikkerhed og skrøbelighed hendes trang til at forlade baggården? Kan man elskes af andre, når man ikke elsker sig selv? Dette er en anmelderrost og højtvurderet roman, om håb, drømme og 30’ernes hårde arbejdermiljø.

Læs mere om Tove HER.

Vi, de druknede af Carsten Jensen

Vi, de druknede er en episk fortælling om 4 generationer af mænd fra den lille skipperby Marstal på en ø i Østersøen. I 1800-tallet breder der sig en udlængsel blandt mændene i Marstal, der beslutter sig for at sætte livet på spil for drømmen om at krydse verdenshavene. Mændene oplever på egen krop, hvor høj en pris havet kræver af dem. Det er dog ikke kun sømændene, der bliver ofre for det lunefulde hav – konsekvenserne rammer også de efterladte familer. “Vi, de druknede” handler om de generationer af modige mænd, der kæmper en ihærdig kamp for at vende hjem til deres familier i Marstal.

Læs mere HER.

Den som blinker er bange for døden af Knud Romer

Den som blinker er bange for døden er en selvbiografisk roman om et enebarn, som vokser op med sin skizofrene, tyske mor og tvangsneurotiske, danske far i 1960’ernes Nykøbing Falster. Barndommen er hjemsøgt af fortidens spøgelser – en farfar, som er fantast og prøver at undslippe det blodige liv på garvergården med det ene kuldsejlede projekt efter det andet, hotel, biograf og busruter ud i det blå; en mormor, som eksploderede under et bombeangreb og lever videre uden ansigt bag det sorte slør; en onkel, som overlevede Stalingrad med kroppen fuld af granatsplinter og deler dem ud til jul og fødselsdag. Den dominerende mor, som blev dekoreret med jernkorset og lever med minderne om et liv i luksus i den preussiske landadel, og en krybende far, som er forsikringsmand og forsøger at holde sammen på det hele ved at forsikre hver eneste ting på jorden. Kort fortalt en familie, som er ramt af ødelæggelse og undergang, og som lukker sig om sig selv i angst og sorg og vanvid. Romanen beskriver hvordan den sociale udelukkelse og ensomheden i en kvælende provinsby bliver imødegået af et barn, der bygger sit eget univers op af fantasier og livslyst i forsøget på at finde en vej ud af mareridtet og ind i verden.

Læs min anmeldelse HER.

Lodbrogsønnernes hævn af Lasse Holm 

Foråret 866. En nordengelsk landsby bliver overfaldet af vikinger. På byens galgeplads står den dansk-saxiske dreng Wulf med løkken om halsen. Mens landsbyen brænder bag dem, tager angriberne ham med til deres ringborg og kalder ham Rolf.  Langsomt går det op for Rolf, at overfaldet på landsbyen ikke var tilfældigt: Den berømte viking Ragnar Lodbrogs fem sønner – Bjørn Jernside, Ivar Benløs, Sigurd Slangeøje, Ubbe Frillesøn og Halfdan Hvidsærk – er kommet til England for at hævne deres far, som er død af slangebid i den northumbriske kong Ællas varetægt. Da brødrenes hævntogt udvikler sig til en storstilet invasion, og Rolfs egne hemmeligheder gradvist bliver afsløret, starter et kapløb med tiden. Kan han nå at bevise kongens uskyld og forhindre den massakre, der truer i horisonten? Lodbrogsønnernes hævn bygger på virkelige begivenheder og er første del af en trilogi om den tidlige vikingetid.

Læs min anmeldelse HER.

Kongens fald af Johannes V. Jensen

Kongens Fald” følger den unge og ulykkelige bondesøn Mikkel Thøgersens liv og skæbne. Hans største ønske er at få del i den store lykke, og i jagten på den drager han i starten af 1500-tallet til København, hvor han vil studere. Her kommer han i kontakt med Christian II, med hvem han ender med at føle sig særligt knyttet til. Men hvem er ham Axel, der er Mikkels totale modsætning, og som flere gange krydser Mikkels vej?

Læs mere HER.

Kaptajn Dinesen Ild og Blod af Tom Buk-Swienty

Kaptajn Dinesen – ILD OG BLOD er en stor biografisk fortælling i to bind om den aristokratiske eventyrer, kriger, jæger, politiker og forfatter Wilhelm Dinesen (1845-95). Dinesen var i sin samtid kendt som ”Kaptajn Dinesen”. I dag er han måske bedst kendt som Karen Blixens far. Men kaptajnen fortjener i den grad sin egen plads i historien. Det var ikke fra fremmede, at hans verdensberømte datter fik sin eventyrlyst og fortælleglæde. Kaptajn Dinesens eget liv havde, som det fremgår af Tom Buk-Swientys nye værk, selv karakter af én lang, fantastisk fortælling.

Læs mere HER.

Hvilke romaner mangler jeg på min liste? Tip mig gerne i kommentarfeltet.