Anmeldelse: Den store Gatsby på Odense Teater

Forestilling: Den store Gatsby. Hvor: Odense Teater. Spilleperiode: 12. september – 4. oktober 2019. Varighed: 2 timer og 20 min. inkl. pause ★★★★★

Den store Gatsby er alt det du drømmer om: fjer, glamour, champagne, palietter og knuste amerikanske drømme. Odense Teater har med stilstikkert manus og gennemført scenografi forvandlet F. Scott Fitzgeralds store klassiker til overbevisende teaterkunst og med respekt for fortællingens melankoli. 

Den 12. september var jeg inviteret i teatret af Odense Teater, som netop nu er aktuel med forestillingen Den store Gatsby. En forestilling, som jeg personligt har glædet mig til i flere måneder. Jeg elsker 1920’erne og læser og ser gerne alt, der har at gøre med den periode, så jeg var selv sagt spændt på at se, hvordan Odense Teater havde fortolket på netop Den store Gatsby.

“Den store Gatsby” Odense Teater 2019

Forlægget for teaterforestillingen her er F. Scott Fitzgeralds roman fra 1925 The great Gatsby, der handler om den rige og mystiske verdensmand Gatsby og den legendariske skønhed Daisy som midt i jazztid og den amerikanske drøm skal forsøge at finde tilbage til hinanden efter flere års adskillelse. Fortælleren i romanen, såvel som i teaterstykket, er den forsigtige men moralsk stærke Nick Carraway, Daisys fætter, der flytter ind i et lille hus i West Egg på Long Island, ved siden af det store Gatsby-palæ. Herfra kan han høre og se de overdådige fester som omgærder denne mystiske mand, alle har en mening om. Nogle har hørt, at han er kejser XXs nevø, andre at han engang har slået en mand ihjel, men ingen ved, hvor han har alle sine penge fra. Da Nick en dag modtager en invitation til en af Gatsbys storslåede fester ændrer alt sig, og Nick opdager, hvem det i virkeligheden er, Gatsby forsøger at tiltrække.

“Den store Gatsby” Odense Teater 2019

Teateret fulgte fortællingen godt, der var valgt gode skuespillere, hvor jeg dog synes, at Benjamin Kitters Nick Carraway brillerede mest, og så var det imponerende at se, hvordan scenskift kunne ændre stemningen i salen så hurtigt. Hvis du er til Charleston swing, glamour, glimmer og 1920’er dekandence, så skynd dig i teateret. Igen må jeg fremhæve Benjamin Kitter, der som altid er en fornøjelse at se på scenen, så kompleks og troværdig en skuespiller. Jeg har tidligere set ham i rollen som Konstantin Levin fra Anna Karenina (også på Odense Teater) og selvfølgelig på film som Lykke-Pers svoger den rige Ivan Salomon.

“Den store Gatsby” Odense Teater 2019

Odense Teater skriver selv om forestillingen: “Velkommen til de brølende 1920’ere. New York boomer af dollars, dekadence og store drømme. Den forsigtige Nick flytter fra Midtvesten til Østkysten for at blive børsmægler og få en bid af New Yorks opsving. Her møder han den gådefulde gentleman, Jay Gatsby, der inviterer ham til glamourøse fester i sit pompøse palæ. Gatsbys eneste mål er at blive rig, så han kan genvinde sin tabte kærlighed, sydstatsskønheden Daisy, der er gift med den brutale skørtejæger Tom Buchanan. Med Nicks hjælp genopstår romancen mellem Daisy og Gatsby, men bedst som kærligheden synes at overvinde alt, bliver de ramt af en skæbnesvanger tragedie.”

“Den store Gatsby” Odense Teater 2019

Medvirkende: Benjamin Kitter Nick Carraway, Jon Lange Jay Gatsby, Lea Baastrup Rønne Daisy Buchanan, Nicolai Jandorf Tom Buchanan, Anna Bruus Christensen Jordan Baker, Mette Kjeldgaard Jensen Myrtle Wilson, Peter Høgsbro George Wilson, Mogens Rex Meyer Wolfsheim/Ugleøje/Tjener/Mandestemme, Cecilie Gerberg Mrs. Mckee/Sangerinde/Sekretær/Stuepige, Niels Skovgaard Andersen Mr.Mckee/Klipspringer/Butler/Tjener/Piccolo og Louise Davidsen Catherine, Myrtles søster/Stuepige/Danserinde. Pammy Buchanan, Daisy og Toms datter Isa Heisterberg / Kika Harild Andersen. Hund Bella / Abby.

Note: indlægget er skrevet som reklame, da jeg var inviteret af Odense Teater, men holdninger er helt mine egne.