Anmeldelse: Det er de danske som flygter af Lise Ringhof og Erik Valeur

Titel: Det er de danske som flygter. Forfatter: Lise Ringhof og Erik Valeur. Sider: 523. Forlag: GUTKIND. Udgivelsesår: 2020. Anmeldereksemplar: GUTKIND ★★★★★

“Er det ikke sådan, at man altid vender tilbage?” Svaret er ikke helt så enkelt for vores hovedperson i denne roman. Fanødrengen Erling må så meget igennem i Ringhof og Valurs fremragende slægtsroman, før han lærer, hvad der virkelig betyder noget, og hvad fravalg og flugt egentlig koster.

Ny slægtsroman af forfatterparret Lise Ringhof og Erik Valeur og en helt fantastisk en. Lise Ringhof har en fortid i forlagsbranchen og er datter af parret der var med til at starte Lindhardt og Ringhof forlag. I 2017 stoppede hun som salgs- og marketingchef på Politikens Forlag for at hellige sig romanskriveriet sammen med Erik Valeur. Valeur er tidligere journalist, nu fuldtidsforfatter og har blandt andet skrevet Det syvende barn og Logbog fra et skibsforlis og modtaget en række priser. Nu er de så godt sammen, og heldigvis for os læsere, for de to skriver fantastisk sammen.

Det er de danske som flygter er velskrevet, troværdig og med karakterer, der kommer helt ind under huden sin læser. I romanen følger vi Fanødrengen Erling fra omkring århundredeskiftet og op gennem hans liv, moren Katrine, søsteren Ida der vokser op, og den grimme og vanskabte ven fra Fattiggården Hubert. Jeg var fanget fra første side og havde svært ved at lægge bogen fra mig. Den var bare så god. I sine miljø- og karakterbeskrivelser. Og jeg nød at følge Erling, omend jeg ikke altid var begejstret for hans beslutninger. Erling flygter hele tiden. Han finder ikke ro. Han tør ikke, og han tager ikke de direkte konflikter, der ulmer omkring ham. Vi følger Erling til København og videre til Vejle, men for altid er Fanø og øens liv i ham.

Billeder af skonnerten Vanessa, der hænger i Erlings barndomshjem fik mig flere gange til at tænke på billedet i Merete Pryds Helles prisbelønnede Folkets skønhed, som hænger i hjemmet på Langeland. Og på billederne som et symbol, der følger karaktererne gennem hele fortællingen og bliver nævnt flere gange. Jeg var vild med det.

Det er de danske som flygter er en historisk slægtsroman, der tager læseren med gennem to verdenskrige, jødeforfølgelser, interneringer og steriliseringer og racehygiejne, på Flynderen og blandt bladmænd og redaktører diskuterer man livligt, hvordan danskerne håndterer verdens store omvæltninger. Vi følger Erling og familien fra 1900-1950.

Og så er jeg vild med bogens titel, der er taget fra Herman Bangs roman Tine, som vores hovedperson Erling også læser. Og det er ikke det sidste litteratur. Der er både boghandlere og læsekredse med i denne roman. Ringhof og Valeur har virkelig formået at skildre de to verdenskrige troværdigt og så man mærker, hvad det har betydet for de mennesker, der voksede op og oplevede verden brænde.

Romanen her er til dig, der elskede Vaniljehuset af Mich Vraa, Folkets skønhed af Merete Pryds Helle, Lykke-Per af Henrik Pontoppidan, Vi, de druknede af Carsten Jensen. Valeur og Ringhof har begået en mesterlig slægtsroman om Fanødrengen Erling. Sensommerens helt store must-reed!