Anmeldelse: Rodham af Curtis Sittenfeld

Titel: Rodham. Forfatter: Curtis Sittenfeld. Sider: 419. Forlag: Politikens Forlag. Udgivelsesår: 2020. Anmeldereksemplar: Politikens Forlag ★★★☆☆

“Tavsheden lagde sig mellem os udfyldt af den summende lyd fra campus, der ligesom Wellesleys campus var absurd smuk. Et korneltræ i nærheden fyldte luften med en sødmefuld forårsduft. Bills stemme var alvorlig, da han talte igen: ‘Jeg tor ikke rigtig, du forstår det her. I al den her tid manglede jeg dig. Jeg manglede dig, og jeg ledte efter dig, og nu vil jeg aldrig give slip på dig.'”

Curtis Sittenfelds overbevisende ‘what-if’ romanbiografi om Hillary Rodham Clinton, USA’s tidligere førstedame, og hvem hun var blevet, hvis hun havde sagt nej til Bill Clinton er fyldt med politik, sex og intriger, der ivrigt får læseren til at vende næste side.

Rodham er en intelligent og troværdig fortælling om en ung, ambitiøs kvinde, der vil frem i verden. Hillary føler, at mænd kun kan lide hende for hendes udseende. Hun vil elskes for sin intelligens. Men det formår ingen. Lige indtil hun møder den høje og flotte Yale-studerende Bill Clinton. De forelsker sig hurtigt og passioneret i hinanden, og allerede efter nogle få måneder sammen, beslutter Bill at droppe sit sommer-kampagne-job og følge med Hillary til Californien. Bogen er en en kærlighedshistorie der fanger sin læser og samtidig et skarpt indblik i USA’s politiske historie fra 1970’erne og frem.

Undervejs i min læsning, undrede jeg mig over, om Bill virkelig var så slem, som han bliver portrætteret. Utroskab og overgreb mod yngre kvinder, der arbejdede for ham. Jeg er klar over, at der står roman på forsiden, men jeg har jo også hørt rygter og læst aviser de sidste 15 år. I så fald der er en gran af sandhed i det, kan jeg godt forstå, at romanens Hillary Rodham forlader Bill Clinton og ikke gifter sig med ham. Det er en god mængde troværdig prosa, som Sittenfeld er kommer op med, når hun forestiller sig, og skriver om, hvad der var sket, hvis Hillary aldrig havde giftet sig med Bill. Jeg kunne dog også godt have tænkt mig at læse den reelle historie — hvad der rent faktisk skete, da Hillary giftede sig med Bill.

I min optik er bogen stærkest i sine to første dele, dem der omhandler den spirende forelskelse mellem Hillary og Bill. De sidste dele er spåninger fra forfatteren om, hvad der ville ske, hvis de ikke fik hinanden og blev gift. Det er krydsklippende kapitler, som svinger i tid og sted, frem og tilbage mellem 90’erne og 2015, og en lille smule rodet. Jeg var klart mest begejstret for bogens første del, som deraf får de tre stjerner. Fire hvis den var fortsat i det spor.

Til dig der var vild med Oplyst af Tara Westover, Just Kids af Patti Smith og Becoming af Michelle Obama.