Titel: Matador. Forfatter: Jacob Wendt Jensen og Christian Monggaard. Sider: 448. Forlag: Book Lab. Udgivelsesår: 2020. Anmeldereksemplar: Book Lab ★★★★☆
“Otte genudsendelser. Seertal i millionklassen – et enkelt afsnit blev ved genudsendelsen i 1985 set af 3,6 millioner mennesker. Knap fem millioner solgte dvd’er. En del af Kulturministeries Kulturkanon. Scener, som har sat sig fast i folks bevidsthed. Replikker, alle kan citere. Figurere alle holder af, og som er blevet en del af familien”.
Er man en ægte Matador-fan, kan man simpelthen ikke komme udenom Jacob Wendt Jensen og Christian Monggaards store bog om Matador, der meget belejligt udkom i december, lige i tid til at blive pakket ind og lagt under juletræet. Matador er i hvert fald en (sen) julegave, jeg ville give mig selv, og alle der elsker den populære tv-serie.
Lise Nørgaard, der har skrevet serien, har også skrevet bogens forord, hvilket klæder den. Derudover er den fyldt med breve, billeder, rekvisitter, produktionstegninger, avisudklip, kostumeskitser og meget mere.
Vidste du fx, at Agnes oprindeligt hed Rosa? Laura hed frk. Frederiksen og familien Varnæs hed Vadsten? At det var Paul Hammerich, der fandt på navnet Korsbæk? Og at i Lise Nørgaards papirer hed byen til at begynde med Lillehavn og ikke Korsbæk.
“Som folkekomedie og Danmarksbillede er Matador den bedste dramatiske gave, fjernsynet nogensinde har haft at five seerne”.
Bogen er fyldt med anekdoter, interviews, arkivmateriale og brevvekslinger om skabelsen af verdens bedste tv-serie, og er i øvrigt lavet i det smukkeste og lækreste materiale. En regulær coffee-table book, men altså én af dem du rent faktisk gider læse og som gerne skal gå i arv.
Sjove fejl og detaljer om rekvisitter på side 226 kan især anbefales! God fornøjelse!
Kære Booklab. Sikke en skøn bog I har skabt. Og så I DISSE TIDER. Det bliver da ikke kun MELLEM BRØDRE at man kan TÆNKE OG TRO at denne bog giver ET NYT LIV og FRED HER TIL LANDS. Nu falder BRIKKERNE jo helt på plads.
Lækker bog, elsker at mærke kvalitet i hænderne, og denne er bare niveauet over alm. hardback – hedder det lærredsindbinding? Masser af skønne anekdoter og fortællinger fra “bag kulissen”. Skal jeg sætte et minus, bliver det til appendiks, hvor bl.a. Oluf Larsens grisebil bliver betegnet som – Oluf Larsens grisebil! Det kunne godt have været noteret, at dette eks. var en Chrysler 1930 Pick-Up, samt forholdt sig til rygterne om at den anvendte bil i optagelserne ikke længere havde en motor! I appendiks er mange genstande repræsenteret, men mangler generelt angivelse af designer, producent, årstal samt andre facts som havde gjort dette kapitel mere spændende. Men generelt en flot bog i VIRKELIG lækker kvalitet, som trods disse mangler er værd at eje/læse/have stående, da den oser af kvalitet og på smukkeste vis introducerer til en ganske særlig periode hvor tiden opdeles!