Mofibo // lydbøger jeg skal lytte til i 2021

*indlægget er markeret som reklame, da det er skrevet i samarbejde med Mofibo

Et nyt år står for døren, og jeg skal tilbage på arbejde igen. Det bliver nok derfor til lidt mindre ture med barnevognen, men jeg kommer til at have 25-30 min på arbejde i bil, så jeg håber på at kunne lytte til en del lydbøger i løbet af året, og ikke mindst læse nogle e-bøger om aftenen i mørket i soveværelset, når August er puttet. Jeg har derfor kigget lidt rundt hos Mofibo og lagt en del bøger på min boghylde, som jeg gerne vil dele med jer. Måske bliver I selv inspireret til nye lydbogsoplevelser?

Husk du kan få 30 dages gratis Mofibo abonnement via mit link lige HER.

Farvel genfærd af Nadia Terranova

Jeg elsker italiensk litteratur og basically alt, der udkommer på CK Forlag / Politikens Forlag. Så da jeg opdagede, at de har oversat Nadia Terranova, som jeg ved minder om Ferrante og Starnone, blev jeg selvfølgelig meget begejstret og måtte straks læse med. I Farvel, genfærd følger vi den 36-årige Ida, der til daglig bor i Rom med sin mand, tager med blandede følelser afsted til Messina for at hjælpe sin mor med at tømme den lejlighed hvor hun er vokset op. At komme tilbage til Sicilien er for Ida ét med at komme tilbage til den begivenhed der mange år tidligere slog hendes – og hendes mors – liv i stykker: farens sporløse forsvinden. I de uger Ida tilbringer i den mørke, fugtige lejlighed, omgivet af ting, fotografier, mennesker og minder fra sin opvækst, bliver genfærd vakt til live, og Ida må forholde sig til den måde hun har levet sit liv på siden faren forsvandt.   Farvel, genfærd er en fortættet og dybdeborende roman om hvordan de bindinger der kan holde et menneske sammen, bliver til, men også om hvordan de kan opløses igen og skabe ny livslyst og lidenskab.


Moderland af Anne Kristine Sørensen

Jeg er netop nu i gang med indkøring af mit første barn i (privat) vuggestue, og det er sørme hårdt. Han græder meget, når vi afleverer ham, men det går heldigvis hurtigt over, så snart mor og far er ude af døren igen. Men derfor er det alligevel underligt. At aflevere sit 11 måneder gamle barn (baby), som man har gået op og ned af i så lang tid, som man har båret på og født. Puha. Det giver på en måde ikke mening. Men sådan er vores samfund indrettet. For selvom vi har barsel, så kan det for de fleste, mig selv inklsuive, ikke betale sig at være på barsel for længe. Jeg fik udbetalt en lang del under det, jeg normalt gør, når jeg arbejder, og derfor var jeg nødt til at tage tilbage på arbejde, selvom jeg egentlig sagtens kunne have været på barsel længere. Sådan mentalt. For det er da også godt for August at være i vuggestue, han elsker andre børn, han er meget hurtig, motorisk, og han spiser meget mere mad deroppe, og sover længere og bedre lur, plus han er oprigtig træt om aftenen nu. Men derfor er der stadigvæk noget underligt i hele det institutionalisering af børn. Moderland tager netop det dilemma op til debat: Vuggestue, børnehave, SFO og klub. Sådan ser hverdagen ud for danske børn, fra de er under et år. Siden kvindernes indtog på arbejdsmarkedet i 1970’erne er børnene blevet institutionaliseret i en grad som ingen andre steder i verden. Det er en del af samfundskontrakten mellem borgere og stat for at opretholde den dyre velfærdsstat. Men det har en menneskelig pris. Mange børn og mødre lider under at blive adskilt fra hinanden så massivt og så tidligt. Måske lider hele samfundet under, at børn ikke får den omsorg, de har brug for. Det sætter Anne Kirstine Sørensen spot på i bogen Moderland. Med baggrund i egne oplevelser som mor til tre samt vinkler fra forskning, eksperter og den politiske debat udstiller hun de mange myter, der findes: At man da bare kan passe sine børn selv og leve af én indtægt i en børnefamilie. At pædagogisk faglighed er det vigtigste, og at børn har bedst af at komme i vuggestue. At man ikke bidrager til samfundet, når man passer sine egne børn, og at alle kvinder helst vil arbejde. Alt sammen myter, som den nuværende samfundsindretning bygger på.


Pagten af Thorkild Bjørnvig

Bille August har filmatiseret bogen her om Karen Blixen og den unge Thorkild Bjørnvig (med Birte Neumann i rollen som Karen Blixen), og jeg glæder mig helt vildt til at se den. Derfor er jeg også i gang med at læse bogen her. Pagten er digteren Thorkild Bjørnvigs opsigtsvækkende erindringsbog der beskriver hans tætte og foruroligende venskab med Karen Blixen. En forbindelse, der efter fire år endte med et brud og fik personlige omkostninger for dem begge. PAGTEN fortæller om et utroligt venskab, en platonisk kærlighedshistorie mellem den karismatiske forfatterinde og den begavede lyriker.


Min kinesiske farmor af Lars Saabye Christensen

Siden jeg har læst En anden gren af Jesper Wung-Sung, har jeg interesseret mig meget for mødet mellem danskere og kinesere. Så da jeg opdagede titlen på Lars Saabye Christensens bog her, måtte jeg bare læse den. I “Min kinesiske farmor” forsøger Lars Saabye Christensen at komme tættere på sin farmor, der boede 6 år i Hongkong. Hvem var hun egentlig, denne kvinde, som ikke efterlod sig noget skriftligt ud over en forrygende opskrift på Kashmirs fiskeragout?


Bridgerton 4 af Julia Quinn

Jeg er vist ikke den eneste, der er vild med Bridgerton for tiden. Det er som om, at alle ser den serie på Netflix lige nu. Jeg har læst de første par bøger i serien og glæder mig til at læse videre. Som en bonus er der musik og lydeffekter med i lydbøgerne her, hvilket jeg synes fungerer rigtig godt. I fjerde bind i serien følger vi Penelope Featherington, der altid har været hemmeligt forelsket i sin bedste vens storebror, Colin Bridgerton. En dag opdager hun, hans allerstørste hemmelighed. En hemmelighed, der får hende til at tvivle på, om hun overhovedet kender ham. Colin selv er træt af kun at blive betragtet som en charmør – og træt af folks besættelse af sladderskribenten lady Whistledown, der tilsyneladende ikke kan udgive et eneste nummer af sit blad, uden at det indeholder sladder om ham. Men da han vender hjem til London efter en længere rejse, opdager han, at flere ting har forandret sig. Ikke mindst Penelope Featherington. En uundgåelig længsel er fjerde fritstående bind ud af otte i den verdenskendte romantiske serie om Familien Bridgerton.


Vi tog op med mor af Karin Smirnoff

Jeg læste svenske Nina Wähäs Testamente lige da jeg var blevet mor sidste år, og den fortælling ramte mig bare virkelig. Så da Politikens Forlag sendte mig denne her, tænkte jeg, at det nok lige var noget for mig. I Vi tog op med mor er Jana og Brors mor død og vil begraves i sin hjemstavn i det nordlige Sverige, tæt på den finske grænse. Tvillingerne arver hendes barndomshjem og opdager hurtigt, at livet i Kukkojärvi er anderledes end i Smalånger. De fleste i byen lever efter strenge religiøse regler, hvor forbuddene er mange. Dem der ikke retter ind skubbes ud i kulden, ligesom Magdalena og tømreren Jussi. Bror tiltrækkes af den tæt sammentømrede menighed med dens fokus på fællesskab og familieværdier, og hvor mændene er de ubestridte ledere. Jana derimod gør sit bedste for at yde modstand, imens hun prøver at få afsluttet sit destruktive forhold til John. Da hun bliver ven med sin jævnaldrende kusine, ser hendes mand som er præst ikke med venlige øjne på deres relation. Vi tog op med mor er opfølgeren til Karin Smirnoffs roste romandebut Jeg tog ned til bror. I sin særegne og energiske prosa fortsætter hun sin menneskevarme beretning om Jana og livet i de nordsvenske landsbysamfund.


Drengen fra Godhavn af Ole Tornbjerg

Jeg har sååå længe gerne ville læse den her bog, som er så vanvittig skræmmende og vigtig. Så det bliver altså målet her i 2021. Trettenårige Kalle Skjold pjækker fra skole for at tjene penge på slagteriet og for at bygge huler ude i lergraven sammen med vennerne. En forårsdag sker der noget, der forandrer hans liv for altid. Han bliver passet op af to mænd på gaden, de kommer fra børneværnet og tager ham med til drengehjemmet Godhavn. Uden yderligere forklaring. På Godhavn befinder Kalle sig pludselig i en barsk og lukket verden. Drengehjemmet styres med rå vold og rigide regler af den dæmoniske og karismatiske forstander Christian Bang, og mellem de halvtreds drenge, der er stuvet sammen på meget lidt plads, hersker et brutalt hierarki. Hver dag bliver en kamp for overlevelse, og det eneste, Kalle tænker på, er at komme væk og hjem til sin mor. Men prisen for at træde ved siden af er høj. Drengen fra Godhavn er en roman, der er inspireret af virkelige hændelser i 1960’erne på drengehjemmet Godhavn ved Tisvildeleje i Nordsjælland. Det er en barsk og gribende fortælling om at finde modet til at se sig tilbage når alt, hvad øjet møder, er skamfuldt.


Casper af Martin Kongstad

Jeg er MEGA Klovn-fan. Det er nok en af de tv-serier, jeg har set flest gange. Og en af de få serier, vi rent faktisk kan se sammen herhjemme. Det sker næsten på dagligt plan, at jeg citerer noget fra den serie eller siger: “Ej, det totalt ligesom”, eller “hvornår tog du smøren ud?” “i går?” osv. Jeg er vild med Casper Christensen og Frank Hvam og har været det siden Langt fra Las Vegas. Derfor glæder jeg mig til at lytte til denne meget ærlige bog om Casper, som skulle være ret god. Spår den bliver fin netop til transporttiden om morgenen. Casper Christensen har lagt sit liv om og givet forfatteren Martin Kongstad uindskrænket adgang til sin fortid: vennerne fra 30 års hæsblæsende karriere, de nihilistiske dagbøger, kærlighed, skilsmisser og paparazzi, morgener med madpakker, ustoppelige nætter, vanvittige anekdoter og spektakulære skandaler.


Pesten af Albert Camus

Ved ikke helt, om jeg bliver fuldstændig deprimeret af at læse den her. Men det er en klassiker, og den er jo aktuel som aldrig før. Så jeg vil gerne have den læst. PESTEN handler om et pestudbrud i den algierske havneby Oran. I begyndelsen dør rotter i hobetal, men efterhånden sættes alle indbyggere i karantæne. En lokal læge kæmper en brav kamp for beboerne i byen. Mange vælger at gå op imod den dødsdom, der hænger over byen ved at forsøge at skabe livskvalitet under de værste betingelser eller give de syge en værdig død. Romanen demonstrerer således, at der findes en human eksistentialisme.


Det samme og noget helt andet af Katrine Marie Guldager

Den autofiktive genre, hvor forfattere dykker ned i deres eget liv, og særligt relationer i deres familier, er populært som aldrig før. Og jeg forstår det godt. Har læst mange af de slags bøger, og derfor glæder jeg mig også meget til at læse Katrine Marie Guldagers nye roman. Jeg har (pinligt nok) aldrig læst noget af Guldager før, men denne her tror jeg lige er det rette match til mig. fter at have skrevet flere romaner med unge mænds ”Coming of Age”-historier (En uskyldig familie, Et rigtigt liv), skriver Katrine Marie Guldager nu sin egen – i romanforman. Romanen handler om at blive til som menneske og forfatter, og den handler om at bevare sin egen integritet, selv når det har en meget høj pris. Romanen følger en ung kvinde, der under dramatiske omstændigheder mister først en veninde og kort efter sin far. Forældrene er skilt, og en arvestrid bryder ud. Den unge kvindes farmor truer med at lægge sag an. Som en ung kvinde, der skal finde sin plads både i sin familie og i verden, oplever hovedpersonen en stigende smertefuld erkendelse af hverken at blive set, hørt eller forstået af sine nærmeste.


Den lille butik med de nye begyndelser af Jenny Colgan

Disse coronatider kræver virkelig noget feel-good og noget eskapisme. Og Jenny Colgans roman om et storslået gods ved Loch Ness, en usædvanlig butik med bøger og en enlig mor på udkig efter nye eventyr må da lige være det rette! Zoe vil gerne begynde på en frisk med sin lille fireårige søn – langt fra Londons pulserende liv, sin lillebitte lejlighed til ågerpris og de højrøstede fodboldfans, der underholder ved nattetid. Så da hun pludselig får tilbudt et drømmejob i det skotske højland, slår hun straks til. Hendes lykke er gjort, da hun derudover også tilbydes logi på et ægte gods – dog mod at passe familiens tre børn. Men selvom Skotland er alt, hvad Zoe nogensinde har drømt om – skyfri himmel, frisk bjergluft og idyllisk stilhed – er der alligevel skår i glæden. Godset er storslået, men faldefærdigt, børnene er blevet smidt ud af skolen, og deres far er helt ude i tovene. Hvordan skal det nogensinde lykkes Zoe at skabe et nyt liv med sin lille søn? Vil bøger, bjergluft og naboernes betænksomhed være nok til at give den lille familie en ny begyndelse?


Suzanne Brøgger af Alf van der Haagen

Ingen over, ingen ved siden af! Suzanne Brøgger er en af de helt store herhjemme lige nu, og heldigvis er hun aktuel som aldrig før. Jeg glæder mig meget til at lytte til Brøggers kloge ord om livet i denne samtalebog. Bogen indeholder synspunkter på samfundsmæssige forandringer, kommentarer til eget forfatterskab, eksistentielle overvejelser, livsbetragtninger, holdninger og meninger. Suzanne Brøgger siger selv, at dette er den mest biografiske bog overhovedet og den eneste om hele hendes liv.


Troldepus fra Troldhøj af Dines Skafte Jespersen

Nostalgi! Jeg elsker Troldepus og det var nogle af de første bøger jeg læste som barn. Jeg blev så glad, da jeg opdagede alle Troldepus-bøgerne på Mofibo. Nu skal jeg lytte til dem sammen med August og give glæden videre.


Witcheren af Andrzej Sapkowski

Lidt fantasy skal der også til. Jeg måtte opgive tv-serien efter tre afsnit. Den gav slet ikke mening for mig. Men flere skriver, at jeg bør prøve bøgerne først. Så nu vil jeg prøve den som lydbog. DET SIDSTE ØNSKE er første bind i Andrzej Sapkowskis serie om witcheren Geralt. Historierne, der udspiller sig i et middelalderligt og fantasyinspireret univers, handler om Geralts heltegerninger og om hans begær efter den uimodståeligt tiltrækkende troldkvinde Yennefer. Geralt er witcher, en mand, der gennem hård træning og magiske drikke er blevet monsterjæger og koldblodig kriger. Han rider fra landsby til landsby for at tilintetgøre frygtindgydende monstre og dæmoner, som hærger landet og overfalder uskyldige mennesker. Men ikke alt, der ser uhyggeligt ud, er ondt – ikke alt, der ser harmløst ud, er godt.

 

Hvad skal I læse i 2021? Del gerne med os andre her i kommentarfeltet.