Klar til årets konfirmationer? Her er bøgerne du kan give i gave (og citaterne du kan skrive i kortet)

Endelig nærmer tiden sig. Nogle er måske allerede blevet konfirmeret i foråret, men nu er sommeren her for alvor. Solen skinner, træerne er sprunget ud. Corona-epidemien er næsten bag os, og vi kan samles igen og hylder livet og fælleskabet og hinanden. For konfirmanderne er denne tid også speciel og vigtig. Den skal fejres. Det er overgangen fra barn til voksen, og hvad er mere oplagt, end at sende de smukke unge mennesker godt på vej, med meningsfulde bøger (og gode citater i kortet). Så hermed min liste over oplagte bøger at give konfirmanderne i gave.

Bøger du kan give i gave til både drenge og piger

Bibelen 2020
Allerede fra den første side i Bibelen står de store fortællinger i kø. På én gang religiøse og eksistentielle grundfortællinger og vigtig kulturarv. Her kan man læse og blive klogere på sig selv, på vores kultur og på den store fortælling om Gud og mennesker. Bibelen 2020 er Bibelen i en nudansk oversættelse, hvor flow og forståelse er i fokus. Bibelen 2020 er oversat fra grundsprogene af eksperter i hebraisk, græsk og moderne dansk.

Barndommens gade af Tove Ditlevsen
Tove Ditlevsens ikoniske roman om en københavnsk baggårdspiges barndom og tidligste ungdom i 1930’erne, da hun forgæves stræber bort fra barndomsmiljøet.

Det gyldne kompas af Philip Pullman
Det gyldne kompas er første bind i Philip Pullmans bjergtagende fantasy-trilogi om den forældreløse pige Lyra, som er skæbnebestemt til at afgøre fremtiden i en verden af panserbjørne, altvidende artefakter og væmmelige børneeksperimenter. På Jordan-Kollegiet i Oxford lever Lyra et liv uden de store bekymringer med sin daimon Pantalaimon. De får tiden til at gå med vilde lege, som driver de lærde og ansatte til vanvid på det historiske universitet. Men dag kommer hendes berygtede onkel, Lord Asriel, til universitetet. Under hans besøg opsnapper hun rystende informationer, som leder hende på sporet af en række forsvundne børn i det kolde nord. Men før hun kan redde børnene må hun først undslippe en dragende og mystisk kvinde med en væmmelig abe som daimon, tilkæmpe sig en storslået panserbjørns tillid og lære at læse alethiometeret, som kan aflæse verdens sandhed i symboler. 

Ronja Røverdatter af Astrid Lindgren
Ronja Røverdatter er en af Astrid Lindgrens mest populære og utrolige børnebøger, der handler om Ronja og Birk, der har et umuligt venskab. Ronja og Birk er røverbørn fra to forskellige røverslægter, der bestemt ikke kan lide hinanden. De fødes en uvejrsnat og en dag møder de tilfældigvis hinanden og bliver bedste venner. Det må de bestemt ikke for deres fædre, og der må tages drastiske midler i brug: Børnene flytter sammen ud i skoven. Ronja Røverdatter er spændende, sød og en voldsom fortælling om familier, had, kærlighed og forelskelse, fædre, døtre og et ekstremt sammenhold. En fantastisk klassisk børnebog, der skal læses af enhver.

Den kroniske uskyld af Klaus Rifbjerg
Den kroniske uskyld er et vigtigt værk om at være ung, om venskab, kærlighed og ituknuste drømme. Tore og Janus har begge deres at kæmpe med. Tore og Janus er godt på vej mod at blive voksne og kæmper med pubertet, kærlighed og meget andet. Det er brutalt at gå fra barn til voksen, og det oplever de to unge mænd på egne kroppe. Har du ikke læst denne klassiske ungdomsroman, er det virkelig på tide.

Planen af Morten Pape
Morten vokser op i ghettoen Urbanplanen på Amager med det værst tænkelige udgangspunkt – han er intelligent, dygtigere end sine jævnaldrende i skolen, og drømmer om at blive skuespiller. Men drømmene lever under umulige vilkår i et understimuleret miljø præget af vold og kriminalitet, samt en selvforstærkende underklasse-jantelov, der mere end noget andet dikterer, at man ikke skal tro, man er en skid. Da Mortens forældre bliver skilt starter en kædereaktion af svigt, der vender op og ned på alt, og langsomt identificerer den stille og nørdede dreng sig mere og mere med sine indvandrervenner og deres had og vrede mod samfundet og ikke mindst sig selv. Planen er en coming-of-age-fortælling om at være barn, vokse op, blive forelsket og forsøge at finde sig selv i et betændt multikulturelt mikrokosmos, som de færreste undslipper eller kender til. Samtidig er Planen en historisk roman om de menneskelige omkostninger ved 90’ernes fejlslagne integration og 00’ernes fjendtlige indvandrerdebat, der kulminerede med profet-karikaturer, bandekrig og en hovedstad, der blev sat i flammer.  

Gåden om Alaska af John Green
FØR levede Miles et trygt liv uden begivenheder. SÅ møder han den fantastiske, sjove, sexede, gådefulde, selvdestruktive og screwed up Alaska Young, og alt forandres for Miles. HEREFTER bliver ingenting nogensinde det samme igen. Gåden om Alaska er desuden under filmatisering og en stærk fortælling om at være ung og finde sig selv.

Sofies verden af Jostein Gaarder
Sofies verden er til stadighed en af de mest populære ungdomsromaner, der findes. Jostein Gaarder står bag romanen, der handler om Sofie og hendes rejse ind i filosofiens verden. Pludselig en dag ligger der et brev til 15-årige Sofie i postkortet. Der er ingen afsender på, og Sofie aner ikke hvad det er. Brevet indeholder gåder, og bliver ikke det første, hun modtager. Nu kommer hun på en rejse igennem filosofihistorien, og brevene lader hende undre sig over og lære om livets store spørgsmål.  En eftertænksom og lærerig roman.

Højskolesangbogen
Danmark er fællesskabernes, højskolernes og fællessangens højborg og lige siden 1894 har Højskolesangbogen været en urokkelig del af vores højskole- og sangkultur. Uanset om vi samles til morgensang eller til særlige anledninger, har vi de sidste 130 år kunne støtte os op af Danmarks nok bedst kendte sangbog. Højskolesangbogen” er her i dens opdaterede 19. udgave fra 2020, der har gjort plads til både nye og gamle klassikere, salmer såvel som fædrelandssange og helt nye sange til alles glæde Selvom Højskolesangbogen er en traditionsrig kulturinstitution i sig selv, har den heldigvis aldrig været bange for at følge med tiden ved blandt andet at inddrage moderne, forskelligartede og udenlandske sange, hvilket gør, at sangbogen er mere aktuel end nogensinde.

Pigebørn af Louisa M. Alcott
Pigebørn fra 1868 er Louisa M. Alcotts klassiker om fire søstre og deres liv under den amerikanske borgerkrig. Romanen handler om de fire unge søstre Meg, Jo, Beth og Amy, som lever under den amerikanske borgerkrig. Jo er historiens fortæller, og hun er en egenrådig, temperamentsfuld og modig pige, som ikke indordner sig tidens strenge og rigide syn på, hvordan piger bør opføre sig. Det forvolder flere penible situationer for de fire søstre.

Sådan overlever du livet af Maren Uthaug
Sådan overlever du livet indeholder 100 gode, solide råd til teenagere og andet godtfolk, der har brug for hjælp til at navigere rundt i de store eller små ting her i livet.  I bogen får du nemlig gode råd til at håndtere alle de svære, sjove, skræmmende eller skønne ting, du kan møde på din vej – fra anusblegning, kærlighed og selfies til alkohol, neuroser og fustrerende forældre. Sådan overlever du livet er tegnet og skrevet af Maren Uthaug, der også står bag striben “Ting jeg gjorde” fra Politiken. Som mor til tre teenagepiger kommer Maren Uthaugs humor, varme og lidt skøre tilgang til vigtige ting i livet fra et oprigtigt og omsorgsfuldt sted.

Hvis der skulle komme et menneske forbi af Thomas Korsgaard
Hvis der skulle komme et menneske forbi af Thomas Korsgaard er en bog om vold, om udkantsdanmark, om at blive voksen for tidligt og om at leve, selv når håbet fordamper fra ens liv. Heri følger vi en families følelsesmæssige forfald på en gård lidt uden for Skive i Midtjylland. Faren er ved at gå fallit og må låne penge af sin dominerende storebror, der styrer familien med hård hånd. Moren er havnet i en dyb depression efter datterens død og bruger sine dage foran computerskærmen, hvor hun spiller på internetkasino. Børneflokken er derfor overladt til sig selv – især den 13-årige Tue, der klarer sig igennem sine ungdomsår med småkriminalitet og løgne i skolen. Hvis der skulle komme et menneske forbi er en stærk roman om den afstumpethed og afmagt, der kan opstå i en familie, når kærligheden forsvinder. Hvordan holder man sammen, når finanskrisen raser, landbruget er under massivt pres og ens familie er så langt fra overskud, at ordet har mistet sin betydning? 

Roser og violer af Gry Kappel Jensen
Det er tidligt om morgenen d. 7. juli, og fire piger fra fire forskellige steder i Danmark er på vej til Rosenholm Kostskole et sted på Sjælland. Alle har de fået en invitation til et informationsmøde på den mystiske skole. Ingen af dem ved, at mødet vil ændre deres liv for evigt. Da de møder op på skolen, finder pigerne snart ud af, at Rosenholm ikke er et almindeligt gymnasium – det er et sted, der uddanner magikere. En helt ny verden åbner sig for pigerne, der nu skal til at lære deres egne evner at kende, men i løbet af deres første år på skolen vikles de ind i opklaringen af en gammel mordgåde, der truer med at få fatale følger i nutiden. Roser og violer er første bind i fantasytrilogien Rosenholm – en ny serie til teenagere og y/a-læsere. Den er fyldt med magi, romantik og mystik, og de magiske elementer er bl.a. inspireret af nordisk mytologi, naturmagi og åndemaneri. Som typisk for young adult-romaner er Roser og violer også en coming-of-age-historie, der handler om at finde sig selv, om venskaber og om (forbudt) kærlighed.

Ringenes Herre med forord af Dronningen
Eventyret om ringen er fortællingen om hobbitten Frodo Sækker, der arver en mystisk ring fra sin onkel Bilbo. Da troldmanden Gandalf finder ud af at den magtfulde ring har tilhørt den onde fyrst Sauron, der ønsker at underlægge sig verden med dens kræfter, sender han Frodo afsted på en mission for at beskytte ringen. Med hjælp fra en række usandsynlige rejsekammerater – troldmanden Gandalf, elveren Legolas, dværgen Gimli, mennesket Boromir, tre andre hobbitter og den mystiske Traver – må Frodo rejse til Dommedagsbjerget for at tilintetgøre ringen.

Tove Ditlevsens samlede digte
Tove Ditlevsens Samlede digte er en samling af digte om mennesker og følelser; rodløsheden i os, den sårbarhed vi kan føle, angsten, der kan tage over og kærligheden der enten er umulig eller fantastisk. Dette er en af de digtsamlinger man absolut må tilføje til sin samling. Bogen her tager dig med på et eventyr i menneskets indre og i kernen af vores eksistens. En utrolig samling af den dygtige forfatterinde.

Til ungdommen af Linn Skåber
KONFIRMAND OG PÅ SKIDEREN! Teenagetiden er spændende, sjov, sårbar og nogle gange både svær og fantastisk på samme tid. Det er en brydningstid. Man står midt imellem barndommen og voksenlivet. Sammen med andre og helt alene. Forældrene står på sidelinjen og forstår ingenting, selv om de prøver. Linn Skåber har spurgt en masse norske teenagere om livet, bumser, fred og savn. Ud fra deres svar har hun skrevet bogens små tekster om store temaer – alt set fra de unge menneskers perspektiv. Teksterne er skrevet i en let og underholdende tone, men mange steder skinner alvoren igennem. Bogen er illustreret af Lisa Aisato, oversat til dansk af Pelle Koppel og er den perfekte gave til en, der står dig nær.

Liv og Alexander 1-3 af Trine Bryld
Liv og Alexander 1-3 er Tine Brylds historie om provinspigen Liv. Hun er kun 13 år, men bliver hurtigt udviklet til en moden kvinde, da hun beslutter sig for at droppe ud af skolen og tage til København, hvor hun møder BZ’eren Alexander. Liv og Alexander 1-3 indeholder alle tre bøger i trilogien om Liv. Hun møder Alexander og forelsker sig pladask, samtidig med at hun er giang med at lære, at stå på egne ben. Det er en svær rejse fra barn til voksen, men kan kærligheden besejre alt?

Den lille prins af Anthony Saint-Exupéry
Den lille prins er den klassiske og elskede fortælling om en pilot, der er strandet i ørkenen, hvor han møder en lille prins fra en fremmed planet.Prinsen fortæller ham om sin rejse gennem det store univers og om alle de skabninger, han har mødt og om alt det, han har lært om livet. Den lille prins er en poetisk og filosofisk fortælling om ensomhed og om at bryde den, om kærlighed og om livet og døden. En uforglemmelig oplevelse for børn og voksne.

Båven om Gud af Hella Joof
Gud er en sød gammel mand med hentehår, der savner kærlighed i sådan et grad, at den eneste løsning er Big Bang og skabelsen. Han skaber verdenen, som vi ikke længere kender den, og han skaber Adam og Eva, der bliver startskuddet til hele menneskeheden. Da Adam og Eva spiser af æblet og efterfølgende som selvpålagt straf beslutter at forlade Paradiset, er Gud nødt til at sætte dem fri. Og så begynder balladen – for så er det ikke længere Gud, der laver reglerne. I Båven om Gud må Gud fortvivlet iagttage, hvordan menneskene forvalter den frie vilje og gang på gang gør sig selv og hinanden ondt. Det er, som om de har glemt, at kærligheden er det vigtigste af alt, og at ondskab blot er et råb om kærlighed.

Citater du kan skrive i kortet

En barndom uden bøger – det ville ikke være en barndom. Det ville være som at være lukket ude fra det magiske sted, hvor du kan finde den mest ægte form for glæde. 
Astrid Lindgren

Livet må leves forfra, men kan kun forstås bagfra.
Søren Kirkegaard

Du skal selv være den forandring, som du ønsker at se i verden.
Mahatma Gandi

Livet er det, der sker, når du har travlt med at planlægge en masse andet.
Allen Saunders

Elsk alle, stol på nogle få, gør ondt mod ingen.
William Shakespeare

Stræb opad! Ned kan man altid komme.
Tove Ditlevsen

Gode venner, gode bøger og en sovende samvittighed. Dette er det ideelle liv.
Mark Twain

Livet er som at cykle på en cykel. For at holde balancen må du blive ved med at bevæge dig. 
Albert Einstein

Det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg helt sikkert finde ud af. 
Astrid Lindgren

Du skal elske din næste som dig selv.
Matthæusevangeliet 19,19. 22,39