Bøger jeg glæder mig til i resten af 2021

Der udkommer så mange gode bøger for tiden og jeg ville ønske, at jeg havde uendelige mængder tid til bare at fordybe mig i dem. Men sådan hænger verden ikke sammen. Jeg har dog alligevel kigget lidt på, hvad der udkommer lige om lidt (og resten af året), som jeg glæder mig til. Måske bliver du også inspireret til en ny læseoplevelse.

I ruiner af Morten Pape (udkommer 7. oktober)
Finanskrise og folkemord, et Europa under pres, et forstyrret nødhjælps-system og kernefamiliens kollaps. Morten Pape takler nogle af det 21. århundredes største spørgsmål i sin episke afslutning på Amager-trilogien. Amalie vokser op på Ugandavej blandt Vestamagers endeløse rækker af parcelhuse. Alt er tilsyneladende håbløst normalt i den lille familie. Men indenunder facaden lurer katastrofen. Efter Amagerbankens dramatiske krak i 2011 blæser fundamentet langsomt væk under Amalies familie. Forældrene bliver skilt, familien bliver spredt for alle vinde, og Amalie skal nu forsøge at finde sig selv langt væk fra den idyl og tryghed, hun ellers troede, hun kendte så godt. Da Amalie møder en kvinde, som har overlevet folkemordet i hjemlandet Rwanda, får hun et nyt perspektiv på godhedens mangler og ondskabens uendelige spændvidde. En ondskab, hun selv gradvist erfarer, også har huseret i hendes egen familie … I ruiner er en stort anlagt roman om dem, der tier, og dermed samtykker – i familien, i lokalsamfundet og på verdensplan.
Læs mere om bogen HER.
Vølvens vej af Anne-Marie Vedsø Olesen (udkommer 3. september)
Snehild kommer til verden midt under en blodig krig. Hendes mor flygter gennem skovene og videre til Himlinge, hvor Snehild vokser op. Da byens magtfulde ypperstepræstinde Ragnfrid får mistanke om, at Snehild har evner, der overgår hendes egne, beslutter hun, at Snehild må skaffes af vejen. Anne-Marie Vedsø Olesens nye serie Vølvens vej er inspireret af nordisk mytologi og udspiller sig i jernalderen i Danmark. En medrivende fortælling om stærke kvinder, blodhævn, skæbne og gudernes gunst fra en tid, hvor lidenskab og ære bestemte slagets gang.
Læs mere om bogen HER.

 

Barnet fra Thy af Maria Helleberg (udkommer 5. november)
Barnet fra Thy er tredje bind i Maria Hellebergs slægtshistorie, som også omfatter romanerne Kvinderne fra Thy og Søstrene fra Thy. Bogen kan læses selvstændigt. Maria bliver født i 1956. Tiden er præget af opbrud: Nye tankestrømme vinder frem, “den gamle verden” udfordres. Marias forældre er progressive og intellektuelle, de hylder den nye tids idealer og byder forandringerne velkommen. Alting synes muligt. Men et eskalerende alkoholmisbrug, en hemmelig affære og et snigende vanvid truer med at splitte familien ad. Barnet fra Thy er en fortælling om en far på kollisionskurs, en desillusioneret mor – og et nysgerrigt enebarn i kernen af et smuldrende ægteskab. En barsk, humoristisk og livsbekræftende erindringsroman om at vokse op i 1950’ernes og 1960’ernes Danmark. En intens fortælling om at være barn i efterkrigstiden – og til alle tider. Historien er inspireret af Maria Hellebergs egen barndom.
Læs mere om bogen HER.

 

Simpel lidenskab af Annie Ernaux (udkommer 30. september)
I sin særlige minimalistiske form dokumenterer Annie Ernaux et kærlighedsforhold, hun havde til en gift mand, da hun var omkring halvtreds år. Forholdet varer to år, og i den periode forbinder hun ethvert ord, enhver begivenhed og ethvert menneske med den mand, hun elsker og begærer – eller med komplet ligegyldighed. Simpel lidenskab er et litterært og antropologisk studie af et hjerte i brand. Med præcision og mod søger Ernaux sandheden bag en eksistens, der, for en tid, kun lever for et andet menneske.
Læs mere om bogen HER.

 

Villa Måneskin af Veronica Henry (udkommer 7. oktober)
Villa Måneskin er det ultimative drømmehus. Huset ligger ved bredden af en perlende flod i dalen Peasebrook Valley i det idyl­liske Cotswolds, og det har tilhørt familien Willoughby i mere end 50 år. Nu må det ældre par dog sælge deres elskede hjem, og til det får de hjælp af landsbyens ejendomsmægler, Belinda Baxter. Hun går til opgaven med både hjerte og engagement, fast besluttet på at finde en ny familie, der igen kan forvandle den unikke gamle villa til et hjem fyldt med kærlighed, venskab og børnelatter. Men salget af Villa Måneskin afslører årtiers fami­liehemmeligheder og bringer også Belinda selv ansigt til ansigt med sin egen fortid … Villa Måneskin er en rørende fortælling om kærlighed og familiehemmeligheder, gamle minder og store drømme i en charmerende sydengelsk landsby.
Læs mere om bogen HER.

 

Elvira og Sixten af Kathinka Lindhe (udkommer 12. oktober)
Den virkelige historie om Sixten Sparre og Elvira Madigan. Den 20. juli 1889 skød den svenske løjtnant Sixten Sparre først sin unge elskerinde Elvira Madigan, derefter sig selv på den danske ø Tåsinge. Kærlighedsforholdet og den dramatiske afslutning er skildret i teaterstykker, romaner og på film som en romantisk historie om umulig kærlighed. Den dag i dag lægger nygifte brudebuketten på Elviras grav ved Landet Kirke på Tåsinge. Men sandheden om tragedien er en anden. I 1889 var Sixten Sparre en dybt falleret adelsmand, som ikke kunne leve op til omverdenens forventninger. Elvira var også ramt af en social deroute efter mange år som international cirkusstjerne. Hun så ham som løftestang, mens han så hende som muligheden for at iscenesætte sit eget selvmord. Hændelsen er gået over i historien, som om de to efter aftale gik i døden sammen. Men det var overlagt mord. Elvira Madigan vidste ikke, at hun skulle dø. Og hun vidste slet ikke, at det var en plan, Sixten havde haft i månedsvis.
Læs mere om bogen HER.

 

Agnes Grey af Anne Brontë (udkommer 1. december)
Da familien Grey mister hele sin formue i en økonomisk fejlspekulation, beslutter den yngste og forkælede datter, Agnes, at finde arbejde som guvernante, både for at bidrage til familiens økonomi og for at vise sin selvstændighed. Hun starter med de vanartede unger hos familien Bloomfield, men bliver efter nogen tid afskediget, da mrs. Bloomfield ikke mener, hun er opgaven voksen. Agnes bliver derefter ansat hos overklassefamilien Murray, hvor hun får ansvaret for at opdrage den smukke og selvoptagne Rosalie og drengepigen Mathilda. Efter moderens ordre må Agnes gøre, hvad hun vil, for at indgive børnene lærdom – hun må blot ikke kede dem, og hun skal sørge for at involvere forældrene så lidt som muligt.
Læs mere om bogen HER.

 

Familien Bridgerton 6 – En uimodståelig fristelse af Julia Quinn (udkommer 26. august)
I ethvert liv er der et vendepunkt. Et øjeblik så overvældende, så klart og anelsesfuldt, at man ved, at livet aldrig mere vil blive det samme.
Michael Stirling, Londons mest berygtede libertiner, har aldrig haft problemer med at få opmærksomhed fra det modsatte køn, men han har altid været omhyggelig med ikke at lade sig indfange af nogen af sine talrige erobringer. Det forandrer sig i samme øjeblik, han møder Francesca Bridgerton og for første gang nogensinde forelsker sig hovedkulds. Men Francescas hjerte tilhører en anden, så Michael må lære at leve med sin ulykkelige kærlighed. Indtil en dag, hvor der bliver vendt op og ned på Francescas liv, og han endelig får muligheden for at fortælle hende om sine følelser – hvis han da tør? En uimodståelig fristelse er sjette bind i serien om familien Bridgerton.
Læs mere om bogen HER.

Familien Bridgerton 7 – Et fængslende kys af Julia Quinn (udkommer 4. november)
Gareth St. Clair er i vanskeligheder. Hans far, som afskyr ham, er i færd med at formøble St. Clair-formuen, og den eneste arv, der venter, er en familiedagbog, som måske, måske ikke indeholder nøglen til hans fremtid. Problemet er, at den er skrevet på italiensk, et sprog Gareth ikke behersker. Hyacinth Bridgerton er djævelsk godt begavet og kvik i replikken – og ifølge Gareth bedst i små doser. Men der er alligevel noget over hende, noget  charmerende og forstyrrende, der har fået tag i ham og ikke vil slippe igen. De to unge mødes under den årlige Smythe-Smith-koncert. Hyacinth, der tager alt, hvad Gareth siger, som en udfordring, tilbyder at oversætte hans dagbog, selvom hendes italiensk lader noget tilbage at ønske. Efterhånden som de to fordyber sig i den hemmelighedsfulde tekst, opdager de, at svarene, de søger, ikke ligger i dagbogen, men snarere hos hinanden, og at intet er så ligetil – eller så kompliceret – som det perfekte kys.
Læs mere om bogen HER.

Harry Potters Magiske Julekalender (udkommer 29. september)
Glæd dig til julen med den officielle Harry Potter-julekalender. Tag med på en spændende rejse til Hogwarts sammen med Harry, Ron & Hermione, og få et smugkik bag scenerne fra filmene om Harry Potter og hans venner. Hver dag er der en ny, særlig overraskelse bag lågen – postkort, malebog, billedramme, nøglering, notesbog og mange, mange flere magiske tingfra Harry Potters fortryllende verden. Julekalenderen er helt unik og et must for Harry Potter-fans i alle aldre med over 40 sjove og magiske overraskelser. Og juleaften får du ovenikøbet to – du skal nemlig også åbne stjernelågen! Med dette tidløse samlerobjekt kommer du hurtigt i den helt perfektemagiske julestemning!
Læs mere om bogen HER.

Sommeren på Oaktree Manor afKatrine Wessel (udkommer 7. september)
Rose Winther skal giftes medDimpy Ashmore, og Cecilia Winther rejser til England for at hjælpe sin datter med forberedelserne. Cecilia er spændt på at møde sine forældre og sin søster for første gang i mange år, men mest af alt ser hun frem til at få en pause fra salonen i Kjøpmannsgaten. I England møder hun den charmerende kunstmaler Rufus Pratt, og hendes værdier og moral sættes på sit livs prøve. Men er hun villig til at opgive sit sikre, komfortable liv som en af samfundets spidser? Det skal blive en varm og hektisk sommer på Oaktree Manor. Sommeren på Oaktree Manor ersjette bog i fortællingen om Wintherdynastiets drømme, ambitioner og håb på tærsklen til 1900-tallet og ind i det spirende nye århundrede, hvor den gamle og den nye verden mødes midt på de bonede gulve. Snakken går på trapperne, og gryderne syder i køkkenet, mens familiens kvinder drømmer om fremtiden, nogle i velkendte, trygge rammer, andre uden fortidens snærende bånd.
Læs mere om bogen HER.

Tilly og Rejsen til Amerika af Anna James (udkommer 30. november)
Det hele bliver stadig mystiskere. En mand kommer ind i Pages & Co. for at købe en bestemt bog … og kan pludselig ikke komme i tanker om hvad den hedder. Tilly og hendes familie har en fornemmelse af at verden forandrer sig – men kan ikke helt finde ud af hvordan. I mellemtiden udvider de to Underwood-søskende deres kontrol med bogvandringen – og de har stadig kig på Tilly. Hun forlader til gengæld den trygge boghandel i London for at rejse til Amerika hvor hun håber at finde de legendariske Arkivarer og derved redde bogvandringen … eller det er i det mindste planen. Tilly og hendes ven Oskar rejser gennem lag på lag af historier hvor de møder farer som de aldrig kunne have forudset, slår sig sammen med et uventet velkendt ansigt og står overfor den største trussel mod bøger og historier som verden endnu har set. De har kun deres mod og opfindsomhed – og hjælp fra nogle af deres kæreste venner fra fiktionens verden.
Læs mere om bogen HER.

La Familia Grande af Camille Kouchner (udkommer 3. september)
I La familia grande [Storfamilien] fortæller Camille Kouchner efter 30 års tavshed historien om, hvordan hendes stedfar, Olivier Duhamel, der var professor i statsret og en offentlig person, misbrugte hendes 13-årige tvillingebror seksuelt på et tidspunkt, hvor hans kone, børnenes mor, var syg og alkoholiseret. Stedfaderen opsøgte jævnligt drengen på hans værelse for at få oralsex. Broren betroede sig til Camille, men forbød hende at sige noget til deres mor. Da Camille flere år senere fortalte sin mor om misbruget, tog moren sin nye mands parti, og slog hånden af sine børn. Da moren døde, besluttede Camille efter aftale med sin bror at bryde tavsheden og fortælle om overgrebene. Bogen fortæller med stor varme om en god barndom i en stor og livlig familie, og hvordan overgrebene ændrer alt. Familien går i opløsning af alt det der aldrig bliver sagt. La familia grande har vakt enorm opsigt og voldsom debat i Frankrig. En bog til dem der kunne lide Vanessa Springoras Samtykket.
Læs mere om bogen HER.

 

Skæbnens blå tråde af Lars Mytting (udkommer 23. september)
Året er 1903, og der er gået 22 år, siden sognepræsten Kai Schweigaard kom tilbage til Butangen med Astrid Heknes nyfødte søn, Jehans. Den tyngede sognepræst er stadig plaget af sine tidligere handlinger, som fik dødbringende konsekvenser og førte til, at bygdens betydningsfulde kirkeklokker blev adskilt. Klokkerne blev støbt til minde om to sagnomspundne søstre i Astrids familie, og Kai bliver stærkt optaget af at finde et gammelt billedtæppe, som søstrene engang skabte, i håb om at det kan vise ham, hvordan han kan råde bod på sine misgerninger og bringe klokkerne sammen igen. Jehans lever under trange kår på en lille gård, efter han blev udstødt fra sin egen familie. Han søger i stedet friheden i bjergområderne nær Butangen, hvor han kan fiske og gå på rensdyrjagt. Men da han en augustmorgen dræber et mægtigt rensdyr og støder på en gådefuld jæger, ændres hans liv for altid. Skæbnens blå tråde er en storslået historie om et Norge på vej ind i en ny tid, om skovrydning og forgæves slid, om tæmning af vandfald og det første elektriske lysglimt på landsbyens nattehimmel og om den store krig i Europa, hvor bror må kæmpe mod bror.
Læs mere om bogen HER.

 

Skønne Verden, Hvor Er Du af Sally Rooney (udkommer 7. september)
Sally Rooney, en af tidens helt store litterære stemmer og forfatter til bestsellerne “Normale mennesker” og “Samtaler med venner”, udkommer 7. september med “Skønne verden, hvor er du” – en skarp og bevægende skildring af livet og kærligheden hos en kvartet af unge venner. Forfatteren Alice møder lagerarbejderen Felix og inviterer ham med til Rom. I Dublin er hendes bedste veninde Eileen ved at komme sig over sin kærestesorg, og hun genoptager sin gamle flirt med Simon, som hun har kendt siden hun var lille. Alice, Felix, Eileen og Simon er stadig unge – men livet er ved at indhente dem. De begærer hinanden, de vildleder hinanden, de finder sammen og går fra hinanden. De har sex, bekymrer sig over sex og over deres venskaber og den verden, de lever i. Står de som vidner i det sidste oplyste rum inden mørket? Vil det lykkes dem at finde troen på det skønne i verden?
Læs mere om bogen HER.

 

Bamses julerejse af Elin Bing (udkommer 12. oktober)
Bamse, Kylling og Ælling må drage ud på en rejse. De er kommet på en vigtig mission, da Julemandens søn viser sig at være en drilagtig nisse, der vil gøre alt for at spolere julen. De tre gode venner må derfor forsøge at nå frem til Julemanden inden juleaften for bl. a. at aflevere Julemandens gavepapir og gavebånd, som nissen har taget. Det bliver en eventyrlig rejse, naturligvis med masser af udfordringer og løjer undervejs. Bamses julerejse er en af DR’s mest populære julekalendre for de allermindste. Den blev vist første gang i 1996 og er siden blevet genudsendt et hav af gange. Nu fortælles historien som en klassisk højtlæsningsjulekalender i 24 kapitler med stemningsfyldte illustrationer.
Læs mere om bogen HER.

 

Du og jeg, Trude af Elvira Fragola (udkommer 24. august)
”Åh nej,” råber Alma. Hun mærker suget i maven. Det er, som om nogen bytter rundt på jorden og himlen. I et splitsekund føles alt forfærdeligt forkert … Du og jeg, Trude er andet bind i serien om pigen Alma og ponyen Trude. Alma elsker alt ved heste, og allerhøjest elsker hun Trude. Trude bor ude ved Johanne på en gård, hvor Alma må komme en gang om ugen og ride og passe hestene. Alma er vild med det, men lige det med at galopere er ikke så nemt. Slet ikke siden den dag, hvor Alma faldt af. Og faktisk er der andre ting, der er svære. Alma vil helst beholde Trude for sig selv. Selv om Trude ikke er Almas hest, så føles det sådan. Men da der begynder at komme flere hestepiger ude ved Johanne, bliver Alma nødt til at dele Trude. Hvordan sikrer hun sig, at Trude allerbedst kan lide hende? Du og jeg, Trude er en hjertevarm historie om venskaber, venindeproblemer og kærligheden til heste og natur. Bogen indeholder flere forslag til aktiviteter, lav fx dit eget hjemmelavede perlepandebånd til en hest eller din egen kæphest.
Læs mere om bogen HER.

 

 Hvad glæder du dig til udkommer?