Anmeldelse: Mit liv med Dostojevskij af Anna Grigórjevna Dostojevskaja

Titel: Mit liv med Dostojevskij. Forfatter: Anna Grigórjevna Dostojevskaja . Sider: 336. Forlag: Bechs Forlag. Udgivelsesår: 2022. Anmeldereksemplar: Bechs Forlag ★★★★★

‘Sæt Dem et øjeblik i hendes sted. Forestil Dem, at jeg var denne kunstner, at jeg havde tilstået dem min kærlighed og bad Dem om at blive min hustru. Sig mig: hvad ville De så svare mig på dette?’ Fjodor Mikháilovitsj’ ansigt afspejlede i dette øjeblik en så smertefuld forvirring, en sådan hjertekval, at jeg endelig forstod, at det her slet ikke drejede sig om en litterær underholdning, og at jeg ville tilføje hans stolthed og hans selvfølelse et frygteligt slag, hvis jeg gav et undvigende svar.  Jeg så ind i Fjodor Mikháilovitsj’ bevægede, angstfuldt spørgende ansigt, dette ansigt, som efterhånden var blevet mig så dyrebart, og sagde fast og roligt: ‘Jeg ville svare Dem, at jeg elsker Dem og vil elske Dem hele livet igennem’“.

Den unge ambitiøse Anna Grigórjevna studerer stenografi, og da hendes professor en dag spørger, om hun vil hjælpe den kendte forfatter Dostojevskij med at stenografere en roman, tøver hun ikke med at sige ja. Dostojevskij er under pres. Han har overtaget sin afdøde brors gæld og nu truer flere kreditorer ham. Hans forlægger har lagt pengebeløbet ud, men med det krav, at Dostojevskij skal skrive en ny roman på kun en måned, ellers mister han rettighederne til alle sine egne værker. Anna Grigórjevna klarer opgaven på 26 dage, og det bliver starten på et lidenskabeligt og smukt ægteskab. Anna Grigórjevna lever for Dostojevskij og efter sin død samler og udgiver hun hans mange værker helt frem til sin egen død. 

Mit liv med Dostojevskij er en samling af Anna Grigórjevnas breve og dagbogsnotater men er her skrevet sammen som en hæsblæsende roman. Elsker man Tolstojs Anna Karenina, Thomas Hardys Fjernt fra himlens vrimmel og andre store kærlighedsfortællinger, så skal man læse med her. Jeg havde ingen forventninger til bogen, men blev komplet opslugt. Jeg læste endda hele morgenen da jeg gik igang, mens min søn legede med biler ved siden af mig. 

Grigórjevnas portræt af livet med Dostojevskij er ikke tung og forvirrende, som mange russiske værker. Hun skriver let og med en naturlig fremgang, så siderne vender sig selv. Dialogerne og hendes oplevelse af mødet med Dostojevskij er fremragende. Det er kunst, kærlighed og dedikation. I forordet af Ulla Koppel fortæller Anna Grigórjevna selv: “Jeg gav mig selv til Fjodor Mikháilovitsj, da jeg var 20 år gammel. Nu er jeg over 70 og tilhører ham stadig helt og holdent i hver en tanke og handling.” Hun giftede sig aldrig igen.

Bogen her fortjener en filmatisering, så du er hermed blevet opfordret Bille August. Personligt har jeg ikke været så betaget og opslugt af en bog siden Utålmodige hjerter af Stefan Zweig, som også var en bog jeg ingen forventninger havde til. Grigórjevnas roman om Dostojevskij er som hvis Jakobe havde skrevet en roman om hendes Per Sidenius. 

Glem ikke, Anja, at jeg altid har elsket dig med en oprigtig og inderlig kærlighed, og at jeg aldrig, end ikke i mine tanker, har bedraget dig.”

Men bogen er ikke kun en fortælling om en stor kærlighed og et solidt ægteskab, det er også forfærdeligt at læse om alle de mennesker tæt på Dostojevskij, som udnyttede ham. Om al den gæld han havde overtaget efter sin bror. Og om sin stedsøn fra sit første ægteskab, der i mange år efter Dostojevskij giftede sig med Anna, stadig afpressede penge af dem, da han mente stedfaren skulle finansiere ham og hans familie. 

Mit liv med Dostojevskij er også en roman om at starte sit eget forlag i 1870’ernes Rusland og om en selvstændig og ambitiøs kvinde. Anna forhandler kontrakter, aftaler og kreditter. Hun studerede bogmarkedet omhyggeligt, undersøger leverandører og udarbejder distributionsplaner. Og hun drev forlaget, der udgav Dostojevskijs værker i 38 år efter hans død. Samtidig passede hun børn og hjem. Hun var dermed en af de første kvinder i verden til at udgive bøger. 

Jeg nød at læse om Anna og Fjodors liv i 1800-tallets Rusland, om deres udlandsrejser, deres kærlighed til hinanden og litteraturen, deres kamp for at overleve, deres familie og de tragiske hændelser, der overgik den. Jeg var komplet opslugt fra start til slut og kan varmt anbefale romanen til alle, der elsker at læse erindringer, om store litterære personligheder og som nyder at befinde sig i Rusland.