Fem gode grunde til at du skal læse Marilla of Green Gables af Sarah McCoy

Jeg ved, at jeg ikke er den eneste, der knuselsker bøgerne om Anne fra Grønnebakken. Den livlige, fantasifulde rødhårede pige, der i 1870’ernes Canada bliver adopteret af the Cuthberts, en bror og søster, der bor på Pirnce Edward Island på gården Green Gables. Matthew og Marilla har overtaget gården fra deres forældre, men da de bliver ældre, får de brug for hjælp. De allierer sig med børnehjemmet i Nova Scotia og beder om at få en ung dreng, der kan hjælpe til. Men da Matthew ankommer til togstationen sidder der en lille rødhåret og snaksagelig pige. Resten af historien kender vi.

Hvad vi dog imidlertid ikke ved meget om, er alt det, der kom før Anne. Har man set Netflix’ moderne version af Anne fra Grønnebakken, Anne with an E, så får man lidt mere viden om forholdet mellem Marilla og Matthew, men stadig ikke meget om deres fortid. Hvorfor giftede de to søskende sig aldrig med nogen? Hvorfor er Matthew så stille og Marilla så stædig? Sarah McCoy giver i Marilla of Green Gables sit bud på, hvad der hændte, før Anne ankom til Prince Edward Island. I Marilla of Green Gables, følger vi Marilla fra hun er barn. En tragisk hændelse i familien ændrer alting, og samtidig vokser Marilla op og skal begå sig i en omskiftelig verden, der også berører det lille samfund i Avonlea.

Jeg har lyttet til bogen på engelsk, mig bekendt eksisterer den ikke på dansk, hvilket er en kæmpe fejl. Jeg var meget begejstret for den og synes det er noget af det bedste ‘fanfiction’ jeg har læst. Hvis man elsker Anne fra Grønnebakken, så kan man ikke komme udenom Marilla of Green Gables og her er derfor fem gode grunde til, at du skal læse Marilla of Green Gables:

Kindred spirits og bosom friends
Har man læst Anne fra Grønnebakken, så kender man alt til det helt unikke sprog, som L. M. Montgomery skriver i. I Marilla of Green Gables får vi meget mere af det, og som det var tilfældet med Alexandra Ripleys fortsættelse af Borte med blæsten, synes jeg også, at Sarah McCoy virkelig formår at videreføre sprogtonen, mange af de sayings og beskrivelser af ting, som vi kender så godt fra Anne fra Grønnebakken. Således er der også Kindred Spirits og bosom friends i Marilla of Green Gables og det er især også interessant at opleve Rachel White (senere Lynde) og Marillas venskab i den spæde start. Som at se Anne og Diana.

Raspberry cordial secrets i Avonlea
Det er ikke kun sproget, der er bevaret og viderført i Sarah McCoys fortolkning af tiden i Avonlea før Anne. Også miljøerne der beskrives, byerne, landsbyens sammenhold og naboskab og de ting, der fylder i Marillas liv, er som noget der kunne være taget ud af Anne fra Grønnebakken. Selvom jeg lyttede til bogen som lydbog, kunne jeg levende forestille mig det hele.

The wink of John Blythe
“He winked, and Marilla thought it a very bold thing to do”. Minder det dig om noget? Det kunne være det første møde mellem Anne og Gilbert Blythe, men det er faktisk mødet mellem Marilla og John Blythe (Gilberts far). Har man læst Anne fra Grønnebakken (og især set Anne with an E), så ved man, at Marilla og John Blythe var meget forelskede, da de var unge. Men hvorfor endte de aldrig sammen? Det giver Marilla of Green Gables svaret på, og samtidig er det en kærlighedshistorie ligeså rørende og elskelig, som den vi kender fra Gilbert og Anne.

Et samfund i oprør og et politisk magtspil på Prince Edward Island
Foruden hygge med familien, bagning i køkkenet og lange gåture i Avonleas marker, så er der også et oprør på vej og politiske uenigheder, som kommer til at splitte naboerne i Avonlea og ikke mindst skabe konflikter mellem den stædige Marilla og den stålfaste John. Det er et interessant aspekt og bringer lidt mere tyngde og alvor ind i fortællingen end vi kender det fra Anne fra Grønnebakken, ligesom den tragiske hændelse i Marillas familie bringer alvorstunge emner til den ellers ofte lidt rosenrøde og kærlige historie.

Matthew the silent one
Hvem har ikke altid undret sig over den stille Matthew? Og hvorfor blev han heller aldrig gift? I Marilla of Green Gables er der også kærlighed omkring Matthews person, men det er måske netop fordi, at han ikke gifter sig, at Marilla heller ikke gør. Hvordan det hænger sammen, vil jeg ikke afsløre men lade læseren selv opdage.

Jeg kan på det varmeste anbefale Marilla of Green Gables– Her kan du læse bagsideteksten:

A bold, heartfelt tale of life at Green Gables . . . before Anne: A marvelously entertaining and moving historical novel, set in rural Prince Edward Island in the nineteenth century, that imagines the young life of spinster Marilla Cuthbert, and the choices that will open her life to the possibility of heartbreak—and unimaginable greatness

Plucky and ambitious, Marilla Cuthbert is thirteen years old when her world is turned upside down. Her beloved mother has dies in childbirth, and Marilla suddenly must bear the responsibilities of a farm wife: cooking, sewing, keeping house, and overseeing the day-to-day life of Green Gables with her brother, Matthew and father, Hugh.

In Avonlea—a small, tight-knit farming town on a remote island—life holds few options for farm girls. Her one connection to the wider world is Aunt Elizabeth “Izzy” Johnson, her mother’s sister, who managed to escape from Avonlea to the bustling city of St. Catharines. An opinionated spinster, Aunt Izzy’s talent as a seamstress has allowed her to build a thriving business and make her own way in the world.

Emboldened by her aunt, Marilla dares to venture beyond the safety of Green Gables and discovers new friends and new opportunities. Joining the Ladies Aid Society, she raises funds for an orphanage run by the Sisters of Charity in nearby Nova Scotia that secretly serves as a way station for runaway slaves from America. Her budding romance with John Blythe, the charming son of a neighbor, offers her a possibility of future happiness—Marilla is in no rush to trade one farm life for another. She soon finds herself caught up in the dangerous work of politics, and abolition—jeopardizing all she cherishes, including her bond with her dearest John Blythe. Now Marilla must face a reckoning between her dreams of making a difference in the wider world and the small-town reality of life at Green Gables.

Du finder bogen som lydbog hos Mofibo lige HER