Bytte er en formidabel fortælling om et samisk ren-avler samfund, de færreste af os nok kender til

Titel: Bytte. Forfatter: Ann-Helén Laestadius. Sider: 462. Forlag: Alpha. Udgivelsesår: 2022. Anmeldereksemplar: Alpha ★★★★☆

»Det var en af de gange, far havde kaldt på hende og sagt, at han havde en kalv til Elsa. Nastégallu. Far vidste, hvilken kalv han skulle give hende, og de udså sig koen mellem flere hundrede rener. Hun ville aldrig glemme følelsen. Renernes lyd, rouvgat, takker, der stædige sammen, bjælder om halsen og den lavfrekventerede trommen mod deres jorder, der vibrerede op gennem hendes ben.«

Svensk-samiske Ann-Helén Laestadius’ anmelderroste roman er nu endelig udkommet på dansk og det skal vi være glade for. Bytte er en formidabel fortælling om et samisk ren-avler samfund, de færreste af os nok kender til. Det er fortællingen om den ni-årige Elsa, der bevidner det makabre mord på hendes egen ren, og om hvordan hun bærer hemmeligheden om morderen med sig gennem hele livet. Det er en fortælling om race og mobning i et svensk same-samfund, hvordan familier kæmper; for dem selv, deres arv, deres levned og deres dyr. Og hvordan de konstant må overbevise politiet om, at noget er helt galt. Rener bliver myrdet på stribe.

Elsker du romaner som Mikael Niemis At koge bjørn og Nina Wähäs Testamente, så skal du samle Bytte op.

Lyt eller læs bogen lige HER (reklamelink // BookMate)