Hanne Vibeke-Holst skriver sitrende og generøst portræt af billedkunstneren Sonja Ferlov Mancoba

Titel: Kriger uden maske. Forfatter: Hanne-Vibeke Holst. Sider: 564. Forlag: Gyldendal. Udgivelsesår: 2022. Anmeldereksemplar: Gyldendal ★★★★★

»Idet hun udtaler sætningen, går det op for hende, at det er præcis sådan, det forholder sig. Hun har ikke noget valg. Det blev truffet for hende, dengang hos Bille, da Ernest trådte ind ad døren og var den, hun havde ventet på. Eller måske længe før.«

Hanne-Vibeke Holst har, som med sin flotte roman om sin far Knud Holst, skrevet endnu et sitrende og generøst portræt af levet liv. Denne gang af billedkunstnereren Sonja Ferlov Mancoba, som mange af os vel ikke kendte til, inden Holsts roman Kriger uden maske.

I denne gribende og sprogligt overbevisende fortælling, følger vi den unge velstillede Sonja Ferlov, der vil være kunstner. Der brænder en ild i hende, som kun kunsten kan udlede og hun søger væk fra opvækstens mondæne Charlottenlund. Hun møder kunstnere og digtere, forelsker sig og tager med sin kreds af venner til kunstens Bornholm i frisind og glæde, men snart er jazz udskiftet med lyden af krig og tyskerne besætter mere og mere af Europa. Sonja rejser til Paris og møder der og forelsker sig i den sydafrikanske kunstner Ernest Mancoba, men snart er Paris besat.

Jeg var fuldstændig overvældet og begejstret fra første side, og trods sin længde, formår Holst at holde mig investeret i fortællingen om Sonja til sidste side. En fantastisk omgang exofiktion til dig der elsker romaner som Kvinde set fra ryggen, Den inderste kerne, Grevinden mv. du kan roligt samle denne store historiske roman op, fyldt med drama, krig, kærlighed og kunst.

Lyt eller læs bogen lige HER (reklamelink // BookMate)