Maggie O’Farrel har skrevet en overbevisende domestic noir sat i renæssancetidens Italien

Titel: Portræt af en ung brud. Forfatter: Maggie O’Farrel. Sider: 445. Forlag: Alpha. Udgivelsesår: 2023. Anmeldereksemplar: Alpha ★★★★★

»Han kan kun tro, hun lytter til hans belæring, til hans irettesættelse, men nej. Hun lægger ved på bålet, lader det blusse op, opmuntrer det til at brænde alt ned inde i sig. Han vil aldrig opdage det, aldrig kunne nå ind til denne del af hende, uanset hvor hårdt han tager hende i armen eller holder fast om hendes håndled«.

Maggie O’Farrel har skrevet en overbevisende domestic noir sat i renæssancetidens Italien – sprogligt og poetisk overlegen og til dig der elsker The Duchess og The Tudors. Middelalderliderlighed, drama og borge, krig og renæssance ja.

I Portræt af en ung brud følger vi virkelighedens Lucrezia de ‘Medici, der i 1560, og som kun 15-årig, forlod sin velhavende familie i Firenze for at gifte sig med hertugen af Ferrara, Alfonso. Og først er han faktisk kærlig, omsorgsfuld, en blid elsker, men langsomt opdager Lucrezia, at hendes ægtemand ikke er den, hun tror han er. Drama, forviklinger på hoffet, en moder i eksil og søstre der indebrændt hader ham og advarer Luzrezia er alle advarselstegn, der gør, at Lucrezia skriver til sine forældre, at hun vil hjem, hun føler hendes liv er i fare. Lucrezia dør et år efter at hun er blevet gift med storhertugen. Ifølge officielle kilder af tuberkulose, men rygter siger, det var hendes mand.

Romanen var så velskrevet og jeg fløj igennem den. Jeg var vild med intensiteten mellem Lucrezia og Alfonso, man bliver faktisk selv lidt forelsket i ham (bad-guy-complex, yes) og så er Lucrezia bare så badass! Farrell skifter mellem to spor, et datidsspor, hvor man følger Lucrezia fra hun bliver født, vokser op og bliver gift, og et mere nutidigt spor, hvor hun på en landejendom meget øde, frygter for, at hendes mand er ved at slå hende ihjel. Portræt af en ung brud er en af de bedste historiske romaner jeg har læst i år, og hvis man elskede Margrete I af Anne Lise Marstrand-Jørgensen og Grevinden af Henriette Rostrup, så skal man også læse med her.