“Never trust anyone who has not brought a book with them.”
Alt vejr er læsevejr. Jeg ved ikke, hvem der har sagt det, eller om det var noget jeg lige selv bryggede sammen netop i det øjeblik, hvor mine fingre ramte tastaturet og jeg startede dette indlæg. Men eftersom jeg selv lige er gået på tre ugers sommerferie med en dagstemperatur omkring de 18 grader, og nu sidder i stuen med stearinlys og uldsweater, så skulle man næsten tro, at jeg var på vej på efterårsferie. Heldigvis kan man altid forsvinde ind i en anden (og måske varmere) verden med en god bog, og så er det egentlig ligemeget, om man sidder på en bountystrand i Thailand eller i sin lænestol med tæppe og te, mens regnen rasler ned af vinduerne.
Jeg har samlet lidt blandede litteraturanbefalinger til din #sommerferielæsning, og vil derfor både anbefale lyrik, historisk roman, biografi, kærlighedsroman, erotik, krimi og en faglitterær bog. Så burde der være anbefalinger til alle i familien.
Krimi
Anna Grue – Dybt at falde
En god spændingskrimi, hvor du lærer Dan Sommerdahl at kende, og ikke mindst Anna Grues krimiforfatterskab, der altid har relationerne mellem mennesker i fokus og ikke nær så meget selve mordet og opklaringsarbejdet. Om bogen: Lilliana, en ung stilfærdig kvinde, findes stranguleret på byens mest trendy reklamebureau en råkold novemberaften. Opklaringen viser sig at blive mere end almindeligt kompliceret. Den døde er nemlig så godt som anonym; hun har intet efternavn, ingen adresse, intet personnummer. Selv ikke Lillianas arbejdsgiver kender til hendes eksistens, og der er tilsyneladedende ingen, der savner hende.
Efter få dage findes endnu en myrdet kvinde. Også hun er anonym, men dødsårsagen er en helt anden. Hænger de to forbrydelser overhovedet sammen?
Ved et tilfælde blandes reklamemanden Dan Sommerdahl ind i efterforskningen, og han opdager et spind af hemmeligheder lige under overfladen i den fredelige provinsby. Langsomt tegner et uhyggeligt billede sig – af hvid slavehandel, kynisk udnyttelse og misforstået godgørenhed.
Dybt at falde er første bind i en ny dansk krimiserie med Dan Sommerdahl i hovedrollen. Handlingen udspiller sig i Christianssund, en fiktiv provinsby et sted på Sjælland.
Historisk biografi
Tom Buk-Swienty – Kaptajn Dinesen: Ild og blod
En grafisk flot historisk biografi med billeder og landkort. Egner sig godt til den modne mand eller den historieinteresserede. Eller bare fans af Blixen-Dinesen klanen. Om bogen: KAPTAJN DINESEN – ILD OG BLOD er en stor biografisk fortælling i to bind om den aristokratiske eventyrer, kriger, jæger, politiker og forfatter Wilhelm Dinesen (1845-95).
Kaptajn Dinesen er også bedre kendt som Karen Blixens far, men kaptajnen fortjener i den grad sin egen plads i historien. Eventyrlysten og fortællerglæden lå i generne for Dinesen / Blixen generationen.
Kaptajn Dinesens eget liv havde, som det fremgår af Tom Buk-Swientys nye værk, selv karakter af én lang, fantastisk fortælling.
Selve bogen er ligeledes en levende beskrivelse af sindsoprivende krigshandlinger i slutningen af det 19. århundrede, begivenheder der på mange måder også berører Kaptajn Wilhelm Dinesen.
Lyrik
Michael Strunge – Samlede Strunge
Den er måske lidt uhandy at pakke ned i kufferten, da det er noget af en mursten samlede digte, men jeg elsker simpelthen Strunge, især digtsamlingen Skrigerne! som er en god gang blanding samtidskritik, punk, rock og romantik fra en vred ung mand. Måske kan du anskaffe dig den alene, hvis du ikke lige tror på, at du når gennem de samlede, men det bør du! På et eller andet tidspunkt i dit liv. Om bogen: Michael Strunge var en dansk digter, som i dagens Danmark anses som værende den vigtigste digter i den generation af dansk poesi, som blandt andet er blevet kaldt firserdigtere eller punkpoesi. I sin levetid nåede Michael Strunge at udgive 11 digtsamlinger og med “Samlede Strunge” får du et samlet genoptryk af disse 11 digtsamlinger og nogle, der endnu ikke har være trykt i bogform.
Det, der oftest kommer til udtryk i Michael Strunges digte, er den afmagt, som han følte over for samfundet og den vrede og oprør, han følte.
Den ultimative kærlighedshistorie
Diana Gabaldon – Voyager
Bemærk! at dette er tredje bind i Diana Gabaldons fantastiske serie om sygeplejersken Claire Randall der i 1945 rejser 200 år tilbage i tiden til det 18. århundrede og forelsker sig ubetinget i den skotske og rødhårede højlænder Jamie Fraser. For ikke at afsløre for meget, vil jeg her gengive bind 1 der hedder Outlander, og dermed bare anbefale jer at læse hele serien. Jeg er netop selv i gang med Voyager, der pt. er den bedste bog jeg har læst – NOGENSINDE! Hvert bind er i gennemsnit på 6-800 sider, så hvis det er lidt for voldsomt for dig at gå i gang med så se tv-serien, som både kører på Viaplay og netflix i hhv. de første to sæsoner. Du bør dog under alle omstændigheder læse bøgerne på et tidspunkt. Helst før du ser serien. Om bogen: Outlander er den første bog i Outlander-sagaen, der omhandler den tidsrejsende sygeplejerske Claire Randall og hendes store kærlighed: Jamie Fraser fra 1700-tallets splittede Skotland.
I 1945 er den tidligere krigssygeplejerske Claire blevet genforenet med sin mand, da hun tilfældigvis går igennem en stencirkel, der transporterer hende tilbage i tiden. Før hun ved af det er hun en “outlander” i et krigsramt Skotland anno 1743. Hun møder den gallante, unge skotske kriger Jamie Fraser, der er hendes eneste håb for sikkerhed. Claire er splittet mellem de to mænd i hendes liv, som lever helt forskellige liv i helt forskellige tider.
Klasikkeren
Ernest Hemingway – Der er ingen ende på Paris
Ernest Hemingways Der er ingen ende på Paris er kommet i en revideret udgave, som jeg faldt over forelden på biblioteket, da jeg støvede mig igennem hele deres biografi-sektion. Det er en formidabel fortælling om Hemingways eget liv, som jeg mener alle litteraturelskere bør læse. Om bogen: Der er ingen ende på Paris er den kendte forfatter Ernest Hemmingways (1898-1961) erindringer om sin tid i Paris mellem 1921 og 1926. Hemmingway taler blandt andet om hans spirende forfatterskab og om de litterære kollegaer han traf såsom Gertrude Stein, James Joyce og Scott Fitzgerald.
Erindringen er både et sprudlende portræt af Paris i årene efter 1. verdenskrig og af den unge Hemmingways lykkelige forhold med sin første kone, Hadley.
Der er ingen ende på Paris blev udgivet posthumt, så denne udgave af bogen har undergået en kraftig revidering der tager hensyn til Hemmingways oprindelige manuskript og indeholder flere usete og alternative kapitler.
Den ultimative kærlighedshistorie nr. 2
Jane Austen – Stolthed og fordom
Der kan vist ikke herske nogen tvivl om, at denne klassiker er en af de største kærlighedsromaner til dato. Solgt i millioner af eksemplarer verden over, og netop genoptrykt i en smuk ny romantisk udgave hos forlaget Lindhardt og Ringhof, er bogen den dag i dag stadig aktuel for de kærlighedshungrende læsere. Mød Mr. Darcy og forelsk dig i ham! Om bogen: Stolthed og fordom er Jane Austens verdenskendte kærlighedshistorie om to mennesker, der lader deres førstehåndsindtryk af hinanden betyde for meget. Elizabeth Bennet er den næstældste af familien Bennets fem ugifte døtre. Mrs. Bennet er derfor overlykkelig, da to rige ungkarle flytter til nabolaget. Første gang Elizabeth møder Mr. Darcy overhører hun ham fornærme hende og hun er straks sikker på at han både er arrogant og indbildsk. Da hun opdager at han har været med til at forpurre hendes søster Janes kærlighedsforhold, er Elizabet sikker i sin afsky af ham. Hvad hun ikke ved, er at Darcy modvilligt er blevet betaget af hende og hendes vid.
Stolthed og fordom er en verdenslitteraturens store engelske klassikere, der foregår i Hertfordshre i starten af 1800-tallet og på humoristisk vis skildrer sladder og snobbethed i samtidens middelklasse.
Til de der elskede Downton Abbey og familien Crawley
Julian Fellowes – Belgravia
Fellowes har gjort det igen. Og hvis du også var helt vild med 1900-tallets britiske aritokrati, Highclere Castle, The Dower Dutchess og hendes arvinger, så skal du simpelthen læse Belgravia. Igen er det England, nærmere betegnet det rige kvarter Belgravia i London i 1840’erne, der bliver skildret. Og så er Politikens Forlags udgave bare så smuk med sit bløde omslag, flotte billeder, typografier og æstetik. Det er næsten en bog, der hører til i selvsamme æra, som den omhandler. Om bogen: Belgravia er en roman skrevet af manden bag Downton Abbey, Julian Fellowes. Historien tager sin begyndelse natten før slaget ved Waterloo tilbage i 1815 til bal – hertuginden af Richmonds bal, hvad der senere skal gå over i verdenshistorien som et af de mest berygtede baller. Lige før kl. 01:00 kom meddelelsen om, at Napoleon uventet havde krydset grænsen og Wellington og hans tropper straks måtte forberede sig på krig. Mange af officererne døde den efterfølgende dag på slagmarken, stadig iført deres festtøj – og familiers liv forandres for altid …
For Sophia Trenchard, den unge, smukke datter af storhertugen af Wellingtons krigsleverandør, kommer denne skæbnesvangre aften til at forandre alt. Men det er først 25 år senere, da den opadstræbende Trenchard-familie flytter til Belgravia, at aftenens virkelige eftervirkninger bliver mærkbare. I Belgravia, Londons nybyggede rigmandskvarterdenne, hvor det øverste lag af samfundet begynder at gnubbe skuldre med de spirende nyrige, opstår en verden af sladder og intriger og her lever der personer, der ville foretrække, at fortidens hemmeligheder forbliver skjulte. Belgravia består af et mylder af personer, høje som lave, deres indbyrdes relationer, drømme, kampe og kærlighedsliv.
En Tove-bog
Karen Syberg – Tove Ditlevsen: Myte og liv
Ikke nogle anbefalinger uden også en Tove Ditlevsen-bog. Her er det Karen Sybergs roste biografi Tove Ditlevsen – Myte og liv, som jeg anbefaler dig at læse, hvis du også er #ramtaftovefeber. Om bogen: Denne bog beretter om Tove Ditlevsens liv og digtning. Den fortæller om hendes opvækst på det fattigste Vesterbro, om hendes kamp for at blive digter, om hendes fire ægtemænd, hendes angstfyldte forhold til virkeligheden, hendes narkomani, pillemisbrug og alkoholisme. Den beretter om hendes gentagne selvmordsforsøg, men også om hvordan hendes skaberevne og ukuelige humoristiske sans overlevede til det sidste.»Styrke og skrøbelighed var Tove Ditlevsens vandmærke. Det findes altsammen i hendes bøger, og med sin dokumentation (der også spejler værket) gør Karen Syberg det hele levende for læseren. Næsten ikke til at bære, men medrivende til man lægger bogen fra sig og efterklangen bliver hængende.«- Klaus Rifbjerg i Samvirke.
Erotik
Pernille Vørs – Spillet om sirenen
Det brandvarme erotiske bind 1 i trilogien om den mystiske og sexede mangemillionær Ian Dominic giver Fifty Shades kamp til stregen! Læs min fulde anmeldelse her. Hvis du er til Sylvia Days eller E.L.James’ erotiske romaner, så vil du elske Pernille Vørs’ Dominic-trilogi. Om bogen: Den smukke 24-årige rødtop Catharina Julie Hansen har netop fået arbejde på en jetset-restaurant, hvor hun møder den mystiske og lidt ældre Ian Dominic, som er en karismatisk millionær. I Spillet om sirenen indlader Catharina sig i stadig højere grad med den manipulerende og smådæmoniske drømmemand. Før hun ved af det, er de indviklet i et accelererende, eksperimenterende seksuelt spil, der truer med at fylde deres liv. Selvom de er dybt forskellige nærmer parret sig dog langsomt noget, der til forveksling minder om ægte kærlighed…
Spillet om sirenen er første bind i Pernille Vørs erotiske romantrilogi om Catharina og Ian Dominic, der er et dansk indspark i den genre “Fifty Shades of Grey” gjorde populær.
En faglitterær bog
Da jeg selv har tre dejlig lange ferieuger, inden den står på lidt studiejob og derefter praktik i København på FADL’s Forlag, håber jeg på at få tid til at læse en faglitterær bog og udvide min horisont, stjæle tips og tricks. Jeg arbejder meget med sociale medier, både her på bloggen, men også privat og professionelt, og enhver SoMe-medarbejder bør læse Astrid Haugs Sig du kan li’ mig – indholdsstrategi for sociale medier. Om bogen: Astrid Haug er forfatter og ekspert indenfor sociale medier. I Sig du kan li’ mig har Astrid fokus på, hvordan man arbejder med sociale medier som en integreret del af kommunikationen og marketingsaktiviteterne og i forlængelse af dette, arbejder hun med de udfodringer, som virksomheder kan stå overfor, når de markedsfører sig på de sociale medier. Astrid har mange års erfaring inden for digital kommunikation og arbejder til daglig som rådgivningsspecialist.
Sig du kan li’ mig er overskuelig opbygget og indeholder fem kapitler med hvert deres gode budskab.
God læsesommer☀️