Forfatterinterview: Maria Stensgård Poulsen

Maria Stensgård Poulsen udgav romanen Mit navn er Nike først på året men skriver allerede nu på en faglitterær bog, der skal forsøge at tænde gymnasieelevernes interesse for klassiske danske forfattere.

Fortæl lidt om dig selv og din/e bøger:
Jeg hedder Maria Stensgård Poulsen og er en dame på 53 år, senest er jeg uddannet cand.mag. i kunsthistorie og dansk, men jeg har også undervist i billedkunst i mange år. Jeg har altid haft interesse i at skrive. I folkeskolen skrev jeg en stil der hed ”Mislykkede vandbakkelser”, og jeg blev faktisk sur på min lærer, fordi jeg fik 9 for at skrive sådan en hverdagsfortælling, men han syntes at den var god. Så det er den linje jeg er fortsat med. Det jeg skriver om er oplevelser i mit liv, som jeg sætter ind i en litteraturhistorisk ramme i min bog. Det er interessen i at formidle mit liv, som fik mig begyndt. Jeg har altid haft drømmen at skrive, men har mest skrevet til faglitterære tidsskrifter, men det med at skrive frit, det blev jeg mere og mere betaget af. Efter jeg var uddannet og en periode arbejdsløs begyndte jeg at skrive, og jeg elskede det. Jeg startede med at skrive i 2009, og i 2015 fik jeg så udgivet min første bog på et forlag.

Hvem er du inspireret af?
Jeg har stor interesse i litteratur. Den første forfatter der brændte sig fast var Tove Ditlevsen, der var jeg 13-14 år. I mine 20’ere var Tage Skou-Hansen min store helt. De er mennesker, som har betydet noget for, at jeg kunne forstå mit eget liv. Så læste jeg Jan Kjærstad, Karen Blixen og Hemingway da jeg blev voksen. Lige nu læser jeg Katrine Marie Guldager. Jeg har et bredt spekter af forfattere, som jeg holder af og som inspirerer mig.

Hvordan var det at få udgivet din bog/bøger?
Jeg kommer ikke fra et litterært miljø, så det har været lidt op ad bakke i starten, fordi jeg ikke vidste, hvad jeg skulle gøre. Jeg havde orienteret mig lidt i, hvor folk udgav deres bøger. Først prøvede jeg Lindhardt og Ringhof. Der var det en ung forfatter, der sad og kiggede på den, og hun skrev tre siders respons tilbage, men synes ikke det kunne bære en udgivelse hos dem. Det var et nedslag, så jeg blev så ked af det, at jeg lod det ligge længe. Så prøvede jeg Gyldendal, og der fik jeg også nej. Så spurgte jeg i lokalmiljøet, og de havde alle fået udgivet på de små forlag, og derefter kontaktede jeg Forlaget mellemgaard. Der gik tre dage, så ville de gerne udgive min bog, og jeg fik tilknyttet redaktør Charlotte Levin, der var rigtig dygtig, Og så var jeg glad, for tredje gang var jo lykkens gang.

Har du planer om at skrive flere bøger?
Det må jeg sige ja til. Jeg arbejder på højtryk, og skriver også i prologen i Nike, at jeg er en rejsende i steder og skikke, og i epilogen skriver jeg, at jeg regner med at sende rejsebreve. Jeg er ved at skrive en ny bog, der er en onlinebog på forlaget ØKNOM ONLINE. Den hedder: ”At være er at være et sted – om klassiske danske forfattere”. Det er en e-bog, og en faglitterær bog der er rettet mod gymnasieskolen med formålet at få unge mennesker til at se værdien i vores kulturarv, og hvad det betyder for forfatterskaberne, at de bor de steder de gør, og at de har været de steder de har. Johannes V. Jensen rejste fx hele verden rundt, hvilket har betydning for hans forfatterskab.

Hvilken bog læser du i øjeblikket, og hvorfor har du valgt den?
Katrine Marie Guldager. Jeg deltog i en konkurrence. Katrine spurgte selv på facebook hvad folk læste, fordi hun netop havde fået tredje oplag af sin egen bog ”Lysgrænsen”, og så vandt jeg den. Det er en fantastisk bog. Man læser altid en roman, som om det er en genklang af ens eget liv. Katrine selv fortæller, at hun har gået i psykoanalyse i 9 år og vi følger forholdet til terapeuten, hvor hun er lærer og møder verden og synes det er dejligt, at hun er ude at arbejde. Hun siger også: Det er først når man har udgivet 4-5 bøger, at man er forfatter, og sådan ser jeg måske også lidt mig selv. Så efter jeg fik læst Lysgrænsen så fik jeg lyst til at læse mere af hende.

Hvilken bog er din yndlingsbog og hvorfor?
Jeg har mange, men en som har gjort meget stort indtryk på mig er ”Babettes gæstebud” af Blixen. Den er fantastisk. Et menneske der skal turde at blive sig selv, at turde at leve sit liv. Jeg er generelt meget vild med Blixen. Hun har ikke skrevet så meget, men er alligevel en af Danmarks største forfatterinder.

Hvilken type af bøger/genre læser du helst og hvorfor?
Skønlitteratur mest, men jeg læser som gymnasielærer også rigtig meget faglitteratur. Og det er også nogle gange en svaghed. Jeg holder information og læser mange anmeldelser og hvad der sker på bogmarkedet og følger P1 skønlitteratur.

Kom med en litterær indrømmelse. Læser du fx erotiske romaner som Fifty Shades i det skjulte, eller synes du, at Karen Blixen er overvurderet?
Jeg har i flere år haft det svært med Rifbjerg, jeg synes han var sådan en mediestar, jeg blev så provokeret af ham, og tænkte, er det det der skal til for at være forfatter (at gå på jagt med Prins Henrik). Det sagde jeg til en underviser, og så sagde han: Det nytter ikke at være misundelig, Ribjerg er så stor, så man kan ikke røre ham. Og jeg blev enig med mig selv om, at jeg ikke skulle have det siddende på mig, at jeg gik i for små sko over for Danmarks store forfatter. Men nu har jeg læst en del af ham og også med min gymnasieklasse, og kan virkelig se hans modernitet og hans store talent. Han gik i protestaktion, og protesterede mod at kunstnerne bare var en myte og han sagde: ”Vi er nødt til at gå i dialog, og gå ud og tale om litteraturen”. Så jeg blev vækket og så hans store potentiale.

Hvor får du de bedste anbefalinger til de bøger, du læser?
Information, aviser, P1 skønlitteratur, Weekendavisen og andre steder der fortæller om ny litteratur. Derudover læser jeg også Nordjyske Stiftstidende, og skriver selv til et magasin, hvor jeg skriver om kunst, ligesom jeg ofte publiceres i Dansk Noter, der er et tidsskrift for gymnasieskolens danskfaglige organ. Det er et meget smukt tidsskrift, der er nyt om litteratur, men også hver gang præsenteret en kunstner.

Link til køb af din bog, din hjemmeside/blog og/eller sociale medier:
Mit navn er Nike kan købes på Saxo, Plusbog, Bog & Ide og hos forlaget mellemgaard m.fl., hvis der søges på mit navn Maria Stensgård.