Boganmeldelse: Annie Proulx – Brokeback Mountain

Titel: Brokeback Mountain. Forfatter: Annie Proulx. Sider: 335. Forlag: Forlaget Klim. Udgivelsesår: 2011. Anmeldereksemplar: Forlaget Klim ★★★★

Bjerget kogte af en dæmonisk energi, lå overtrukket af et flakkende lys ned mellem skyerne, og vinden stred gennem græsset og fik en dyrisk tuden til at stige op fra halvdøde, forkrøblede træer og kløvede klippeblokke. Mens de bevægede sig nedad, havde Ennis det, som om han i slowmotion og med hovedet først, var midt i ét langt fald, der virkede uendeligt”. 

Brokeback mountain er en samling af Anne Proulx’ skønne, farverige og mesterlige prosafortællinger om hårdtslående landskaber og uforglemmelige karakterer.

I samlingen findes novellen Brokeback mountain, der er historien bag storfilmen om de to cowboys, der mod alle odds forelsker sig i hinanden i det vilde vesten. Filmen har Heath Ledger og Jake Gyllenhaal i hovedrollerne og står som en af de helt store filmklassikere i dag. Jeg har længe gerne ville læse Brokeback Mountain, og kunne ikke modstå chancen, da Klim tilbød mig at læse Proulx’ samlede fortællinger på dansk. Og jeg var da også fanget fra første sætning, selvom det var novellen Brokeback Mountain, jeg helst ville læse. Proulx har en evne til at beskrive natur og menneskelighed, så det mærkes helt ind i sjælen. Hun maler billederne for sin læser.

De små noveller centrerer sig alle omkring livet i det varme og vilde, naturskønne Wyoming, familiebånd, slægtskrøniker og en smule symbolik og overnaturlige syn. Det er en fin samling fortællinger, der tager fat i livets små og store forandringer for mennesket, og jeg nød mange af dem. Proulx kan virkelig male billeder frem af kvalmefremkaldende terræn, indigoblå, takkede bjerge, evige græssletter, små ranches, ensomt beliggende korsveje og miner, grusgrave og kvæg. Nogle af novellerne er bedre end andre, men særligt så jeg bare frem til novellen Brokeback Mountain, som er den sidste i denne samling. Og den er som filmen fantastisk!

I Brokeback Mountain følger vi Ennis del Mar og Jack Twist, der begge boede på fattige ranches i hver sin ende af Wyoming. Begge dropper de ud af High School, begge er de et par bonderøve uden de store fremtidsudsigter og med grove manerer. I 1963 da Ennis møder Jack er han gift med Alma Beers. Ennis og Jack mangler begge noget at tage sig til og skriver sig derfor op til arbejde hos Farm and Ranch Employment og bliver henholdsvis hyrde og lejransvarlig for en fåreflok på bjerget Brokeback Mountain nord for Signal. På bjerget udvikler der sig et uundgåeligt, følelsesmæssigt og fysisk forhold mellem de to mænd, som de i hemmelighed bevarer mellem dem.

Forholdet mellem Ennis og Jack er fra starten problemfyldt. Over de tyve år, hvor de med jævne mellemrum stikker af fra koner og børn for at forenes i en homoerotisk rus, er de konstant i fare for at blive opdaget af deres omgivelsers fordømmende blikke. “Som enorme skyer af damp fra termiske kilder om vinteren steg alt det usagte, det som ikke lod sig sige – indrømmelser, erklæringer, skam, skyld, frygt – op omkring dem. Ennis stod som skudt i hjertet, grå og furet i ansigtet, forkrampet, med øjnene knebet sammen og knyttede hænder, vaklede, gik langsomt i knæ“. For langt hen ad vejen er de to cowboys også i en form for fornægtelse af deres følelser for hinanden, særligt Ennis har i starten svært ved den lyst, han nærer efter Jack, hvilket også fører til et par knytnæver mellem dem. Jeg vil ikke afsløre, hvordan det går Ennis og Jack, for de der hverken har læst novellen eller set filmen, men bare tilføje, at Brokeback Mountain uden tvivl er en af kunstens største homoerotiske kærlighedshistorier. Helt fantastisk!

NB: Filmen læner sig ret meget op ad novellen, men jeg anbefaler alligevel, at man sætter sig ned og nyder Proulx’ beskrivelse af Ennis’ og Jacks forhold.