25 fantastiske udenlandske film baseret på bøger

Følgere af bloggen her vil vide, at jeg ikke kun elsker bøger, jeg elsker også film og tv-serier. Særligt film, der er baseret på bøger. Derfor har jeg nu lavet en efterårsedition af anbefalinger til fantastiske udenlandske film, som du måske passende kan nyde her i ferien☕️🍂  jeg, som stadig har læsekrise, har i hvert fald tænkt mig at kaste mig over nogle af dem. Er der nogen, som mangler på listen? Så tip mig endelig i kommentarfeltet nederst i indlægget👇🏼

[english:] I’ve spent the holiday making a list for you with 25 amazing movies based on books.

Doctor Zhivago

‘Doktor Zivago’ foregår i Moskva under Første Verdenskrig og de store omvæltninger i Rusland i perioden 1905-21, hvor den russiske revolution og den efterfølgende borgerkrig dominerer hverdagen. I filmatiseringen fra 2002, som er den jeg holder mest af, spiller Hans Matheson den medicinstuderende Yuri Zivago, der gifter sig med Tonya, datteren af de plejeforældre, som han voksede op hos. Flere gange støder Zivago ind i den smukke unge kvinde, Lara, spillet af Keira Knightley, som han forelsker sig i. De kommer for alvor tæt på hinanden, da Lara assisterer Zivago som sygeplejerske i felten under krigen. Den stormfulde kærlighedsromance mellem de to elskende går stærkt og sammen med den tumultagtige politiske situation, skal deres liv vise sig at tage en skæbnesvanger drejning. Den er også filmatiseret i 1965 med Omar Shariff og Julie Christie. Begge film er baseret på Boris Pasternaks roman, som jeg har læst og elskede. Det kan du læse mere om HER.

Harry Potter

Harry Potter og de vises sten er den første film i serien om Harry Potter. Da Harry Potter (Daniel Radcliffe) fylder 11, hører han sandheden om sine afdøde magiske forældre og at han besidder unikke magiske kræfter selv. Fra at være et uønsket hittebarn bliver han nu studerende på Hogwarts. Hogwarts er en kostskole for troldmænd, og her får Harry mange nye venner samt fjender, der alle er direkte eller inddirekte hjælper ham med at stykke brikkerne sammen til sandheden om forældrenes mystiske død i hænderne på en ondskabsfuld og stærk modstander. De otte Harry Potter-film er baseret på J. K. Rowlings syv fantasy bøger Harry Potter og De Vises Sten, Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer, Harry Potter og Fangen fra Azkaban, Harry Potter og Flammernes Pokal, Harry Potter og Fønixordenen, Harry Potter og Halvblodsprinsen og Harry Potter og Dødsregalierne. Jeg behøver vist ikke fortælle, hvor meget jeg elsker de film og bøger.

Ringenes Herre

I ‘Ringenes Herre: Eventyret om Ringen’ er hobitten Frodo Sækker en lidt sky, fredselskende lille person, der arver en mystisk guldring af sin ældre onkel, Bilbo. Det viser sig, at ringen besidder magiske evner, og den, der har den i sin besiddelse, kan regere verden. Dét ved den onde troldmand, Saruman, der ikke viger tilbage for nogen eller noget i sin besættelse af at besidde Ringen. En gruppe vise mænd beslutter, at det eneste håb er at destruere ringen, og Frodo og hans lille gruppe venner begiver sig ud på deres farlige færd. Menneskehedens frihed ligger nu i deres små hænder. Ringenes Herre: Eventyret om Ringen er den første i Peter Jacksons trilogi baseret på J.R.R. Tolkiens værk. Ringenes Herre er en filmtrilogi af Peter Jackson baseret på Ringenes Herre af J.R.R. Tolkien udsendt i årene 2001 – 2003.

The Guernsey Literary Potato Peel Pie Society

Filmen ‘Guernseys litterære kartoffeltærteklub’ handler om en forfatter, der får skabt et uventet bånd med beboerne på Guernsey Island i kølvandet af Anden Verdenskrig. Kvinden beslutter samtidig at skrive en bog om hendes oplevelser på øen. Det romantiske drama er baseret på romanen med samme titel af Annie Barrows, og har flere dygtige skuespillere med, hvoraf tre er kendt fra Downton Abbey. Jeg har set filmen, og den er så fantastisk. Et absolut must-see.

Sylvia

Den amerikansk fødte forfatter Sylvia Plath (1932-63) gifter sig med forfatteren Ted Hughes, men hendes mørke sind og splittelsen mellem roller som husmor og digter fører hende til selvmord. Gwyneth Paltrow og Daniel Craig spiller henholdsvis Sylvia og Ted, og de gør det blændende. En oplagt film til alle litteraturelskere. Og vil i samme omgang anbefale bogen Du sagde det selv af Connie Pelman, som er skrevet fra Teds synspunkt, og hans oplevelser med sin kone, Sylvia Plath. Filmen kan i øvrigt ses gratis på Filmstriben.dk.

Godfather

En klassiker, der knapt behøver introduktion. Med sine imponerende tids- og miljøbeskrivelser er ‘The Godfather’ den ultimative film om organiseret mafia-kriminalitet, og også den film, der har udødeliggjort Sicilien som et sted med appelsinlunde, solsvedne landsbyer, overdådige fester – og business-kindkys, der kan dræbe. Mellem 1945 og 1955 kæmper rivaliserende mafia-familier i New York. Da mafia-bossen Don Vito Corleone (Marlon Brando) sættes ud af spillet efter et attentat, bliver Corleone-imperiet overtaget af den yngste søn, Michael (Al Pacino). Denne udvikler sig snart til en ny og mere ubarmhjertig Godfather. Marlon Brando fik et overrumplende comeback, og Al Pacino blev med et slag en af Hollywoods største stjerner – ikke mindst takket være Francis Ford Coppolas tiltro til sine ‘method actors’, der i vid udstrækning fik lov til at forme deres figurer selv. Filmen er baseret på Mario Puzos roman Godfather fra 1970.

Anna Karenina

Anna Karenina er et britisk episk romantisk drama fra 2012, instrueret af Joe Wright. Tilpasset af Tom Stoppard fra Lev Tolstojs roman af samme navn fra 1877. Filmen skildrer den tragiske historie om den prominente russiske aristokrat Anna Karenina, hustru til den ledende statsmand Alexei Karenin, og hendes affære med den velhavende officer Grev Vronsky, hvilket fører til hendes ultimative undergang. Keira Knightley er i hovedrollen som Karenina, der markerer hendes tredje samarbejde med Wright efter både Stolthed og fordom (2005) og Atonement (2007), mens Jude Law og Aaron Taylor-Johnson fremstår som Karenin og Vronsky. Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald, Domhnall Gleeson og Alicia Vikander vises i vigtige biroller.

Atonement

‘Soning’ er baseret på Ian McEwans roman af samme navn. Året er 1935, og det er en af sommerens varmeste dage, da den 13-årige Briony Tallis ser sin storesøster Cecilia tage tøjet af og hoppe i havens springvand ved deres landsted. Men Briony er ikke den eneste, der observerer Cecilia. Det gør også barndomsvennen Robbie Turner, hushjælpens søn. Ligesom Cecilia har han lige taget sin eksamen fra Cambridge universitet, men inden dagen er omme, vil deres liv være ændret for altid. For Briony forbryder sig imod Robbie og Cecilia, som bliver ofre for hendes intrigante fantasi, da de overskriver den grænse, de aldrig før har turde nærme sig. En handling hvis skyldfølelse får indflydelse på resten af hendes liv. ‘Soning’ er instrueret af Joe Wright, der også instruerede Keira Knightley i den eminente ‘Pride & Prejudice’ fra 2005.

A Beautiful Mind

Den talentfulde og arrogante professor John Nash gifter sig med den smukke studerende Alicia og har tilsyneladende en strålende fremtid foran sig. Banebrydende forskning har givet international anerkendelse. CIA hyrer ham til at bryde tophemmelige koder, men det krævende arbejde ødelægger hans i forvejen skrøbelige forhold til virkeligheden, og han bliver plaget af paranoid skizofreni. Filmen er baseret på Sylvia Nasars roman fra 1998.

Bridget Jones Diary

32-årige kiksede Bridget Jones er single, men beslutter sig denne nytårsdag til at overtage styringen af sit liv. Hun afslår sin mors forsøg på at koble hende sammen med den kedelige advokat Mark og får i stedet et forhold til den charmerende chef Daniel. Men er han den rette? Filmen er ikonisk og med Renée Zellweger og Colin Firth i rollerne som Bridget Jones og Mark Darcy, og selvfølgelig Hugh Grant som den trussetyvscharmerende Daniel Cleaver. Filmen er baseret på Helen Fieldings roman fra 1996.

Bonjour Tristesse

Bonjour Tristesse blev filmatiseret i 1958 og baserer sig på Françoise Sagans roman fra 1954. Filmen har Deborah Kerr, David Niven, Jean Seberg og Myléne Demongeot og Geoffrey Horne i rollerne. Usædvanligt for film fra 1950’erne havde Bonjour tristesse både farve- og sort/hvid sekvenser. Filmen formår virkelig at sprede den stemning, der kommer fra romanen. Tilføj den franske riviera, 50’ernes selskabsliv og en brungløden elsker ved navn Cyril, og du har en eviggyldig og perfekt sommerfilm.

The Graduate

Filmen ‘The Graduate’ handler om den unge Benjamin Braddock, der ikke rigtig ved, hvad han vil med sit liv. Men så bliver han lokket til en affære med den ældre Mrs. Robinson, som er Benjamins vens forretningspartner. Inden længe bliver han forelsket Mrs. Robinsons datter, Elaine. The Graduate er en klassisk coming-of-age film baseret på Charles Webbs roman. Filmen har den danske titel ‘Fagre voksne verden’. Filmen er baseret på The Graduate af Charles Webb fra 1963. Jeg elsker den film, især fordi den giver den vildeste 60’er vibe. Hvis man godt kan lide historiens tema, så kan jeg samtidig anbefale Rygtet siger med Jennifer Aniston og Kevin Costner.

Gone with the wind

I filmklassikeren ‘Borte med blæsten’ lever den smukke Scarlett O´Hara (Vivien Leigh) en ubekymret og beskyttet tilværelse på plantagen Tara i staten Georgia. For Scarlett handler alt om, hvordan man tager sig bedst ud; især over for Ashley Wilkes (Leslie Howard).  I ‘Borte med Blæsen’ danner Vivien Leigh og Clark Gable filmhistoriens vel nok mest berømte romantiske par, Scarlett O’Hara og Rhett Butler, i den stort opsatte fortælling fra USA’s sydstater i de turbulente år omkring den amerikanske borgerkrig. Hun er den selvstændige og viljestærke sydstatspige, der rammes af tragedie efter tragedie, da krigen bryder ud. Han er eventyreren, det sorte får i en anset familie, som bliver Scarletts tredje mand – den mand, som hun først for sent indser, at hun i virkeligheden elsker højest.  Det er en af mine yndlingsfilm, og jeg kan varmt anbefale romanen også.

Brokeback mountain

To unge mænd, ranch-arbejderen Ennis del Mars og rodeo-cowboyen Jack Twist, mødes i de storslåede græsbeklædte bjerge i Wyoming i sommeren 1963. De knytter et usædvanligt stærkt og intenst livslangt bånd imellem sig – et kærlighedsbånd, der fører skiftevis problemer, glæder og tragedier med sig. Filmen er baseret på Annie Proulx’ novelle Brokeback mountain, som jeg har læst og anmeldt lige HER. Jeg kan virkelig anbefale novellen, og ikke mindst filmen, hvor Heath Ledger og Jake Gyllenhaal spiller helt eminent.

Pride and Prejudice

For mig er der kun én Mr. Darcy og det er og vil altid være Colin Firth. Derfor anbefaler jeg også selve serien Pride and Prejudice fra 1995. Selvom jeg bedre kan lide Keira Knightley som Elisabeth Bennet.  Lizzi Bennet er en intelligent, selvstændig ung pige, der med et smil på læben iagttager sine omgivelsers ivrige dans omkring potentielle gode partier, altså ægteskaber, der giver økonomisk tryghed, mens hun selv tror på kærligheden. Men hun kan da kun billige, at hendes storesøster ser ud til at kunne få den velhavende Mr. Bingley i nettet. Hun elsker ham endda. Derfor kan hendes foragt for Bingleys stolte ven, Mr. Darcy, kun forøges, da det viser sig, at det er ham, der har ødelagt mulighederne for det parti. Skæbnen vil imidlertid, at Lizzie og Darcy gang på gang støder ind i hinanden, og under overfladen af fjendskab begynder varmere følelser at udvikle sig. Men både Darcys andel i bruddet med Mr. Bingley og tidens sociale normer lægger hele tiden forhindringer i vejen. Hun afviser hans frieri! Da Bennet-familien står over for en skandale, der ville ødelægge dem, viser Darcy imidlertid sit sande ansigt som deres redningsmand. Filmen/tv-serien er baseret på Jane Austens roman Stolthed og fordom fra 1813.

Breakfest at Tiffanys

Filmen ‘Breakfast at Tiffany’s’ (Pigen Holly) handler om Holly – den dejligt excentriske New York City playgirl, som hele tiden er på jagt efter den rette rige mand. Da den unge forfatter Paul Varjak flytter ind i nabolejeligheden fascineres og forvirres han fluks af den smukke Holly, der som offentlig person er både sexet, sofistikeret og stærkt flirtende, men når han er alene med hende en sårbar lille pige gennemsyret af neuroser. At gætte hvilken mand der er den helt rigtige for Holly, er nemt, men at se, hvordan romancen udfolder sig i praksis, er en af de blivende glæder i denne perle af en film med Henry Mancinis Oscar belønnede musik. Historien om Holly blev overført til filmlærredet fra Truman Capotes bestseller af samme navn. Jeg har læst bogen, og kan virkelig anbefale den, uanset om du har set filmen eller ej.

Jurassic Park

Vidste du, at eventyrfilmen Jurassic Park fra 1993 faktisk er baseret på en roman af Michael Chrichton, som han udgav i 1990? Det vidste jeg ikke! Men jeg har set og elsket den ikoniske film lige siden jeg var barn.  Jurassic Park handler om rigmanden John Hammond, der etablerer en forlystelsespark med dinosaurer på øen Isla Nublar. Dinosaurerne er genoplivet med avanceret genteknologi, hvor det brugte blod stammer fra en myg, der bed en dinosaur og efterfølgende blev fanget i flydende harpiks. Flere århundrede år efter bliver denne hårde harpiksklump fundet og har siden dannet basis for genoplivelsen af fortidens herskere. Da et hold af testere skal afprøve forlystelsesparken, sker en række uheld, og sikkerheden rækker ikke længere til at holde dinosaurerne indelukket.

The Reader

The Reader’ begynder i efterkrigstidens Tyskland, hvor den 15-årige Michael Berg pludseligt bliver dårlig på vej til skole. Han får hjælp af den dobbelt så gamle Hanna – og de to indleder en uventet og lidenskabelig affære.  Men en dag er Hanna forsvundet, og Michael står uforstående tilbage. 8 år senere, da Michael som en ung jurastuderende overværer en række retssager mod krigsforbrydere, møder han atter sin tidligere elskerinde, under ganske andre omstændigheder.  Hanna er anklaget for en forfærdelig forbrydelse, men nægter at forsvare sig selv, og det går langsomt op for Michael, at Hanna muligvis gemmer på en hemmelighed, som hun anser for mere skamfuld end mord. Filmen er baseret på den prisvindende roman ‘Højtlæseren’ af Bernhard Schlink, og Kate Winslet vandt en Oscar og Golden Globe for sin præstation. Filmen kan ses på Netflix, og jeg har set den flere gange. Anbefales varmt!

Legends of the Fall

Legendernes tid åbner idyllisk på familien Ludlows farm midt i den bjergrige natur. Oberst William Ludlow (Anthony Hopkins) er lykkelig over at have sine tre voksne sønner samlet under et tag, mens han må se sin kone forlade huset i afmagt over isolationen i bjergene. Den yngste af brødrene, Samuel (Henry Thomas), er den poetiske og naive af de tre, den ældste Alfred (Aidan Quinn) er den fornuftige og borgerlige, mens den mellemste, Tristan (Brad Pitt), skejer helt ud med langt hår og plettet bondeskjorte, mens han søger efter sin indre bjørn på hesteryg i bjergene. Samuel har bragt sin forlovede Susannah (Julia Ormond) med sig til gården, og de to andre brødre har svært ved ikke at vise interesse for den kønne pige. Men så kommer den naive og patriotiske Samuel på, at han vil af sted som soldat i 1. verdenskrig, og de to andre brødre følger med. Skuespillet er sammen med natursceneriet filmens store drivkraft. Jeg har set filmen flere gange og ELSKER DEN! Foruden det smukke landskab så er den spækket med stjerne-skuespillere. Filmen er baseret på Jim Harrisons novelle Legends of the Fall fra 1978.

Cold mountain

Lige før den amerikanske borgerkrig bryder ud, kommer den smukke præstedatter Ada Monroe (Nicole Kidman) til Cold Mountain – en lille bjerglandsby i North Carolina. Hun forelsker sig i den unge snedker Inman (Jude Law), men kærligheden bliver kun flygtig, da Inman bliver indkaldt til og skal i krig. Inman gennemlever krigens sande inferno og det eneste, der holder ham oppe er håbet om at gense Ada. Hjemme i Cold Mountain er Ada ved at bukke under. Efter faderens pludselige død, har hun svært ved at holde gården. Men hun får uventet hjælp af den mere livserfarne Ruby (Renée Zellweger), der har hænderne skruet rigtigt på, og snart får de sat skik på gården.  Efter at være blevet såret fra skud deserterer Inman for at komme hjem. Men den lange vandring mod Cold Mountain bliver et mareridt. Såret og jaget af militsen, drives Inman videre i sin længsel efter Ada. En fuldstændig fantastisk film, der skal ses! Baseret på Charles Fraziers roman fra 2000.

Goldfinger

Sean Connery. Today, tomorrow, forever. I min optik vil han altid være den eneste rigtige James Bond, selvom jeg også er meget glad for Daniel Craig. I James Bond-filmen ’Goldfinger’ får Agent 007 (Sean Connery) opgaven at undersøge Auric Goldfinger (Gert Fröbe), der er under mistanke om svindel med guldbarrer.  Bond følger efter Goldfinger til Schweiz og forsøger at bryde ind i hans anlæg men bliver fanget. Agenten transporteres til en farm i Kentucky, USA. Under sin flugt, vidner han om Goldfingers ondsindige planer: At berøve de amerikanske guldreserver i Fort Knox og styrte hele verdensøkonomien. Filmen er baseret på romanen Goldfinger af Ian Fleming fra 1959.

It’s a wonderful life

Siden jeg første gang så It’s a wonderful life (Det er herligt at leve) er det blevet lidt af en tradition for mig at se den første juledag. Den har alt, hvad en rigtig juleklassiker skal have. Filmen er baseret på novellen The Greatest Gift af Philip Van Doren Stern fra 1943. I feel-good filmen ’It’s a Wonderful Life’ (1946) spiller den uforglemmelige James Stewart hovedpersonen George Bailey, en mand der får den bedste julegave af alle… en ny chance. Den opmuntrende, dog rørende julefortælling er instrueret af Hollywood-veteranen Frank Capra, og er en af filmhistoriens populæreste julefilm elsket af både publikum og anmeldere.

Lord of the Flies

Jeg husker tydeligt, at jeg skulle læse romanen, var det i folkeskolen eller gymnasiet? Nå, men den fæstnede sig altså fast. Fordi den var så ægte, brutal og fortæller så meget om vores samfund, og den måde, mennesker interagerer med hinanden på under ekstreme forhold. Selv børn. Filmen er baseret på William Goldings klassiker fra 1954. Filmen er en fortælling om en flok drenge der efter en fly-ulykke ender på en øde ø i Stillehavet og i løbet af få måneder mister alle lag af påført civilisation for at ende i en art oprindelig ur-tilstand.

Troy 

Filmen ‘Troy’ (Troja) er baseret på Homers ‘Illiaden’ og ‘Odysseen’.  Paris, prins af Troja og Helena, dronning af Sparta, er forelskede, og netop som deres to stater har indgået en skrøbelig fred, flygter de sammen. Spartas Kong Menelaos er blændet af hævntørst og en fornærmelse mod Menelaos er en fornærmelse mod hans bror Agamemnon, den magtfulde konge af Mykene.
Agamemnon samler hurtigt Grækenlands hære for at hjælpe sin ærekære bror og stjæle Helena tilbage. Men Agamemnon har også et strategisk ærinde: Han vil have magten over Troja – den eneste stat, der mangler i hans ægæiske rige. Troja vogtes imidlertid af den mægtige kriger, Prins Hektor. Byen synes uindtagelig, men én mand, eventyreren og krigeren Achilleus der tøster efter evig berømmelse, udfordrer Hektor. En virkelig overvældende film med flotte kulisser og store skuespillere.

The Curious Case of Benjamin Button

The Curious Case of Benjamin Button er historien om Benjamin Button (Brad Pitt), en mand født under usædvanlige omstændigheder. Han bliver født som en rynket gammel mand og begynder at ældes baglæns. Benjamin går gennem livet og møder til stadighed Daisy (Cate Blanchett), som han bliver forelsket i. Først midtvejs i deres respektive liv, hvor de er lige gamle, oplever de for alvor forelskelse og glæde, før end Benjamin bliver yngre og Daisy bliver ældre. ’The Curious Case of Benjamin Button’ er instrueret af David Fincher (‘Se7en’ og ‘Fight Club’) og nomineret til hele 13 Oscars. Filmen er baseret på  F. Scott Fitzgeralds novelle fra 1922. En fantastisk film! Kan ses på Netflix.

Nå, der gik vist lidt meget Brad Pitt i listen her. Men er der nogle film, baseret på bøger, som du synes mangler? Tip mig meget gerne her i kommentarfeltet.