December. Årets sidste og hyggeligste måned. For mit vedkommende har det været en måned i højt tempo, hvor jeg har haft travlt med at tage kørekort, komme igennem årets sidste store læseoplevelser og ikke mindst min rejse til New York, hvor jeg holdte jul med min kæreste fra den 21.-27. december. Det skriver jeg mere om i et kommende indlæg: New York City Litterær Travel Guide, som I godt kan glæde jer til. December var litterært set en måned med udgivelsen af en af årets nok mest ventede biografier, nemlig Jens Andersens bog om Kim Larsen, der døde den 30. september, og dermed aldrig nåede at afslutte de mange samtaler med Jens, der skulle blive til én lang bog om hele Danmarks spillemand. Jens Andersen og Politikens Forlag valgte dog i tæt samarbejde med Kim Larsens familie, at udgive bogen alligevel, om de første år i Kim Larsens liv, fra ung knægt på Mågevej i København med mor og storebror Tore, over tiden på Askov Højskole og senere voksenlivet i hippie-tidens Christianshavn som skolelærer og spirende musiker. I kan læse min anmeldelse af bogen HER.
Genrer jeg har læst: Biografi, erotik, erindringer, kulturhistorisk, fantasy, klassiker.
Bøger læst i december:
Jens Andersen – Kim Larsen Mine unge år (328 sider) ★★★★★
En af månedens bedste læseoplevelser! Et must-reed for alle Kim Larsen-fans.
Lisa Kleypas – Jul på Stony Cross Manor (210 sider) ★★☆☆☆
Månedens dårligste læseoplevelser, desværre.
Agnes Henningsen – Let gang på jorden / Letsindighedens gave (450 sider) ★★★★★
Vild med Tove Ditlevsen? Så prøv Agnes Henningsen, hun er helt fænomenal. Frygtløs, modig, erotisk. Forud for sin tid. Anmeldelse kommer snart!
Tove Ditlevsen – Små hverdagsproblemer (928 sider) ★★★★☆
I Små hverdagsproblemer, den første komplette samling af alle Tove Ditlevsens brevkassesvar, genforenes vi med Tove, som vi kender hende som forfatter: skarp, humoristisk, modig og med en unik sans for den menneskelige eksistens. Læs anmeldelse HER.
J. K. Rowling – Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser (212 sider) ★★★☆☆)
Kan ikke sammenlignes med Harry Potter og Det forbandede barn. Grindelwalds forbrydelser, film og bog, kom aldrig rigtig ind under huden på mig. Anmeldelse følger snart.
Charles Dickens – Et juleeventyr (104 sider) ★★★☆☆
Dejligt endelig at få læst denne klassiker. Oplevelsen ville måske have været større, hvis ikke jeg havde set så mange filmversioner af den først. Så lektionen er: Bog før film!
Morten Nielsen – Krigere uden Vaaben (48 sider) ★★★★☆
En fantastisk lille digtsamling fra en stor digter, der levede livet fuldt og farligt og desværre døde alt for ung.
Antal sider læst: 2.280
Bedste oplevelse
Kim Larsen-biografien Mine unge år af Jens Andersen. Èn lang monolog med Kim Larsen som fortæller, der gavmildt deler ud af anekdoter fra sin barndom og ungdom. Årene alene med mor og storebror Tore på Mågevej i København, tiden som spirende forfatter og lærerstuderende, ægteskabet med Mariann og sønnen Pelle, mødet med og stiftelsen af Gasolin midt i hippie-tidens København og Kims ønske om at fortælle mere. Desværre forhindret, da Kim Larsen dør midt i arbejdet med bogen. Vi kan kun håbe, at Jens Andersen har samlet nok materiale til at skrive andet bind færdigt.
Dårligste oplevelse
Jul på Stony Cross Manor var desværre lidt en skuffelse. Forudsigelig, sprogligt mangelfuld og lidt for meget soft porn for mig.. Den emmede lidt af jul, og den var troværdig i sine dialoger, men det er også det bedste, der er at sige om den.
Litterære events og nyheder
- Jens Andersens Kim Larsen biografi udkommet til fantastiske anmeldelser:For første gang fortælles historien om Kim Larsens opvækst i et københavnsk arbejderkvarter i 50erne og 60erne. Selv om hovedpersonen døde undervejs i bogskrivningen, lever Jens Andersen biografi, fordi Larsen var en gudsbenået fortæller.
- Undervejs til mig selv, Henrik Pontoppidan genudgives: ”Forfatterens egen stærkt forkortede sammenskrivning af fire erindringsbind”
- Litteraturåret 2018 vil blive husket som et udsondringernes og kropsvæskernes år: Litterær årsrapport 2018 af Erik Skyum-Nielsen med ros til en række episk helstøbte romaner, begejstring for gedigent originale, æstetisk mærkværdige bøger samt dyb skepsis over for moppedrenge med utilsløret bestsellerambition. Det velkendte tema personlig forløsning samt døden og dystopierne behandler vi kort til sidst!
- Døde digteren Morten Nielsen i et jalousidrab? 74 år efter digteren Morten Nielsens død er det stadig ikke afklaret, hvordan den 22-åriges liv sluttede. Vådeskud har hidtil været forklaringen, men en dokumentar antyder et drabsmotiv. Historikere siger, at man skal passe på med den slags slutninger.
- Frostenson-forlig kan blive dyrt, balladen i Det Svenske Akademi fortsætter: Digteren Katarina Frostenson skal formentlig betales for at forlade Det Svenske Akademi. Det er kommet frem i forlængelse af den advokatundersøgelse, som akademiet netop har offentliggjort om mulige brud på akademiets klausuler om fortrolighed.
- Michelle Obamas selvbiografi sælger en million om ugen: Den tidligere amerikanske førstedame Michelle Obama er populær – i hvert fald at dømme ud fra, hvor mange bøger hun sælger. Hendes selvbiografi, ”Becoming”, der på dansk har fået titlen ”Min Historie”, har på to uger solgt over to millioner eksemplarer i USA og Canada.
- Interview med Julie Andem, der er aktuel med filmmmanuskripterne bag SKAM: Med ”Skam” gjorde hun det umulige: Samlede Skandinaviens ungdom om fiktions-tv, skabt af et public service-medie. I anledning af udgivelsen af ”Skam”-manuskriptet til sæson 1 på dansk, tog Jyllands-Posten til Oslo for at komme tættere på Julie Andems private og følsomme væsen. Læs hele interviewet HER.
- Opfølger til The Handmaid’s Tale: I årevis har fans af den canadiske forfatter Margaret Atwood ønsket sig en fortsættelse af den dystopiske fortælling ”The Handmaid’s Tale” eller ”Tjenerindens fortælling”, skrevet i 1985. Og forfatteren har gentagne gange afvist, men nu, mere end 30 år efter udgivelsen, får bogen en opfølger. Det skriver avisen New York Times.
- Flere benytter bibliotekerne: Aldrig har der været så mange besøgende, arrangementer og udlån af e-bøger på folkebibliotekerne som i 2017, viser nye tal fra Danmarks Statistik
- Cinemateket sætter fokus på Proust: Én roman, fire film og fem foredrag er på programmet, når Cinemateket i København i løbet af denne måned sætter fokus på den franske forfatter Marcel Prousts liv og kunstneriske virke.
- Kim Larsen-bog scorer topkarakter hos anmelderne: “Det bedste til mig og mine venner. Hedder refrænet i en god Gasolin’-sang med samme titel, og linjen falder én ind efter at have læst bogen her.”
- Bogpanel skal holde øje med bøgerne: Anne-Marie Mai, professor ved Institut for Kulturvidenskaber ved Syddansk Universitet, er blevet udpeget til formand for et nyt Bogpanel, der skal »have øget fokus på børn, læsevaner og digitalisering«, som det hedder.
- Fremragende anmeldelse af Pigen fra 58: Franske Annie Ernaux’ autofiktive roman om sine første seksuelle oplevelser i 1958 er knivskarp og elegant.
- Foredragsbilen er ladet med bananer og sorte skjorter: Med over hundrede foredrag i 2018 er forfatteren Jesper Wung-Sung en af årets mest efterspurgte foredragsholdere. De livsbekræftende møder med læserne overskygger klart alle gentagelserne, siger han.
- Druk, raseri og konsekvens, her er historien bag rygterne: Forfatterskolens bestyrelse har fyret sin rektor Jeppe Brixvold og er ved at undersøge skolens fortid med en whistleblowerordning. Politiken fortæller her om to af de historier, der vil dukke op i undersøgelsen. De to episoder involverer samme lærer og var med til at koste rektoren hans job. Læs hele artiklen HER.
- “Vi kæmper for, at ingen nogensinde skal spørge os om, hvordan vi får karriere og familieliv til at hænge sammen”: Med rollen som Vilde i den hypede ungdomsserie “SKAM” er Ulrikke Falch blevet et forbillede for unge kvinder i hele verden, der kæmper med spiseforstyrrelser, selvhad og selvmordstanker, som hun selv har gjort. Sammen med en anden af Norges fremtrædende feminister, Sofie Frøysaa, er hun aktuel med en feministisk selvhjælpsbog, som skal ændre verden.
- Weekendavisens litteraturpris og de 10 nominerede: Helle Helle: de, Frits Andersen: Sydhavsøen, Anne-Cathrine Riebnitzsky: Smaragdsliberen, Harald Voetmann: Amduat, Jakob Martin Strid: Da Mumbo-Jumbo blev kæmpestor, Poul Duedahl: Velkommen på forsiden – Danmarkshistorien på vrangen, Niels Brunse: Shakeaspeares samlede skuespil, Madame Nielsen: The monster, Annette Rosenvold Hvit og Gertrud Oelsner: Vilhelm Hammershøi, Thorsten Borring Olesen og Niels Wium Olsen: Anker Jørgensens tid. Stem HER.
- New York i julen: Jeg havde mit livs rejse. Litterær travel guide kommer snart!
Nye anmeldereksemplarer på hylden
- m train af patti smith
- fantastiske skabninger: grindelwalds forbrydelser af j. k. rowling
- venner, i’ll be there for you af kelsey miller
- på knæ for livet af susanne v. knudsen
- uhyret i essex af sarah perry
- husk at være glad af preben kristensen
- kim larsen mine unge år af jens andersen
Det læser jeg lige nu
Jeg læser Venner I’ll be there for you af Kelsey Miller, M Train af Patti Smith og På knæ for livet (om Ester Nagel og Halfdan Rasmussen) af Susanne V. Knudsen.
Det ser jeg frem til i januar
Et nyt læseår, Leonora Christina teaterforestillingen på Odense Teater (premiere den 22. januar) og endnu et år med flere skønne læseoplevelser. Jeg håber, at I får et fantastisk nytår og kommer godt ind i 2019.
Tak fordi I læste med,
Dine månedsoverblik er så fine, jeg håber, at de fortsætter i 2019. Jeg glæder mig til den litterære guide til New York, som jeg skal besøge i foråret, og så må jeg vist også i gang med Agnes Henningsen – jeg læste meget Tove Ditlevsen sidste år i anledning af 100-året for hende.
Godt nytår!
Hej Gitte. Beklager mit lidt sene svar. Dejligt du læser med herinde, og at du er glad for månedsoverblikket, de kommer helt sikkert til at fortsætte 🙂 Åh, rigtig god fornøjelse i New York, det er en skøn by. Har du set, at guiden er kommet op nu? Ellers er der link her: https://litfix.dk/2019/01/03/new-york-city-litteraer-travel-guide/ . Agnes Henningsen er fantastisk! Hun går godt til Tove 🙂 god weekend.