Tre gode råd til (mere) læsning i en travl hverdag

Når folk omkring mig hører, hvor meget jeg læser, er de ofte imponerede. Fordi jeg får læst (og anmeldt) oveni fuldtidsarbejde, kæreste og venner. Efter jeg blev mor er de ikke blevet mindre imponerede. De undrer sig over, hvordan jeg dog har tiden. En ting er, at det er en passion for mig, men altså, det er faktisk ikke så svært at finde tiden til at få læst en lille smule hver dag. Interessen og den rigtige bog skal selvfølgelig være der. Så start med at finde en bog, der interesserer dig. Vælg en genre, du godt kan lide. Spørg evt. mig, jeg kommer gerne med et forslag. Og så hjælper det selvfølgelig også, hvis man ikke læser alt for langsomt — men her har jeg en lille hemmelighed: jo mere du læser, jo hurtigere læser du. Og alle kan jo læse. Hastigheden skal nok komme helt af sig selv. Jeg har ikke altid læst 50-70 sider i timen.

Hermed mine tre bedste råd til (mere) læsning i en travl hverdag:

1) e-bøger og lydbøger

Jeg har altid været bedst til de fysiske bøger, men her under barsel med baby på armen har jeg virkelig opdaget fordelen ved e-bøger og lydbøger. Så jeg skifter mellem at læse i mine fysiske bøger, høre lydbog (når jeg går gåture med barnevognen) og læse e-bog, når jeg har puttet August og ligger ved siden af ham. E-bøger og lydbøger er den oplagte mulighed for at få noget læsning integreret i din hverdag, når du fx træner, gør rent, kører i bil (hvis du kan koncentrere dig) eller pendler med tog og bus. Du kan høre lydbog på dine gåture og læse et par kapitler i e-bogen, selv når du har puttet børnene i et mørkt soveværelse. Hvis du mangler inspiration til gode lydbøger har jeg blandt andet skrevet dette indlæg med lydbogs-anbefalinger og dette om Mofibo Originals – bøger skrevet direkte til lyd.

2) læseplaner eller læseklub

Uder corona-lockdown, hvor jeg netop var kommet på barsel, savnede jeg fællesskaber og dét at mødes og snakke om litteraturen. Alt for ofte får jeg beskeder fra folk, der fortæller, at de gerne VIL LÆSE men ikke kan FINDE TIDEN. Det er der altså råd for. Al læsning er god læsning. Lidt er bedre end intet, præcis som med en løbetur. Men tilbage til marts måned. Jeg startede min egen læseklub ‘Litfix læseklub’, hvor vi hver måned læser en bog sammen efter en læseplan, vi diskuterer de daglige læste kapitler i en FACEBOOKGRUPPEog så går jeg LIVE hver måned med forfatteren til bogen, eller en anden relevant person. Flere har skrevet til mig, at de nu endelig får læst lidt, eller er kommet i gang med læsningen igen, og det er virkelig den største ros. I læseklubben læser vi mellem 20-30 sider om dagen, og jeg tror, at det er med til at gøre læsningen mere overskuelig for mange af os. At vi ‘kun’ lige skal læse et par sider dagligt, og ikke mindst at vi følges ad. Lidt ligesom at være i løbeklub sammen.

3) noveller, børnebøger og digtsamlinger

En anden god måde at få mere læsning ind i en travl hverdag er ved at gå til de lidt kortere fortællinger. Jeg kan sagtens forstå, at man ikke magter de murstenstunge historiske romaner på +500 sider. Her er novellerne, digtsamlingerne og de gode børnebøger (som fx Mumitroldene og Ronja Røverdatter) virkelig gode. Det er en nem måde at få læst lidt hver dag, og med en følelse af rent faktisk at blive færdig med noget. Jeg er selv lige nu i gang med Anne-Lise Marstrands virkelig fantastiske, men lange og ordfyldte, roman om Margrethe I, og jeg havde lige brug for at blive færdig med noget i mellemtiden (August kræver meget pt., så mor er træt), og derfor læste jeg lige en ny børnebog af Elvira Fragola, som kun var på 50 sider og tog et kvarter at læse.

Hvad er dine bedste råd til at få læst mere i en travl hverdag? Del dem med os andre herunder.