3 debutanter jeg glæder mig til at læse i 2017

Nye forventninger
2016 var et bogår, som overgik alle mine litterære forventninger. Der var store udgivelser som Et lille liv, gribende skildringer af barndom som i Folkets skønhed, lovende børnebogsserier som Mumleby-bøgerne, dokumentarisk Danmarkshistorie som i BZ-bogen, klæberige, saftige og væskende værker som Techno og Den hvide rose og magiske gensyn med Det forbandede barn. De nævnte bøger er bare nogle af dem, der gjorde indtryk i sidste års litterære landskab, og jeg har derfor høje forventninger til 2017. Især er der allerede nu tre debutanter, som jeg virkelig ikke kan vente med at læse, og som alle netop er udkommet her i det nye år. Kun en måned gammelt og allerede så mange must reads – hvad skal det ikke blive til?

Identitet og relationer
I 2015 udgav Bogmarkedet en artikel om, at de danske skønlitterære debutanter primært skriver om sig selv. Det er dermed identitet og relationer, som er hovedtemaerne af de fleste debuterende værker fra 2014-15, og den tendens synes jeg stadigvæk, at vi ser her i 2016-17 sæsonen, hvor det at tage fra hovedstolen præger den skønlitterære udgivelsesprofil med store romaner som fx Merete Pryds Helles Folkets skønhed, der vandt De Gyldne Laurbær og Niels Henning Falk Jensbys Techno, der vandt Debutantprisen 2016. Cathrine Ramsing skriver på Bogmarkedet: “Hvad angår tematikkerne, virker debutantkuldet optaget af to ting: Identitet og relationer. Gerne i en problematisk forening, hvor en udspændt hovedkarakter både søger rastløst efter sin egen kerne, sin identitet, mens han/hun samtidig tumler med det problem, at relationer til andre mennesker er dødbesværlige. Variationer over dette tema vækker genklang gennem det meste af værklisten.” Det samme gælder nogle af de debutanter, som jeg har fremhævet her.

Garbi Schmidt – Ebba (Gyldendal) Udkommet 24. januar
“Scenen er København i begyndelsen af det tyvende århundrede. En ekspanderende by i en brydningstid. Ebba er tjenestepige for en grossererfamilie, og sammen med den er hun flyttet fra Randers til København. Grossereren og Ebba har en fælles lidenskab: litteratur. Den bringer dem sammen, og han sørger meget usædvanligt for, at hun får en uddannelse som boghandler og sin egen forretning i København. Ebba bor i baglokalet, og boghandlen bliver omdrejningspunktet for vigtige møder: Den vilde og frie Frida, som får Ebba med i kvindebevægelsen, søsteren Sigrid, som behersker vanviddets kraft, og journalisten Rainer, som får Ebba til at drømme om en verden udenfor Danmark. I et stærkt sanseligt sprog med sans for detaljer og tidsbillede portrætteres en kvinde, der kæmper for at sætte sig selv igennem. Romanen Ebba er Garbi Schmidts skønlitterære debut som forfatter” skriver forlaget.

Thomas Korsgaard – Hvis der skulle komme et menneske forbi (Lindhardt og Ringhof) Udkommet 2. februar
“Hvis der skulle komme et menneske forbi” er en historie om vold, om udkantsdanmark, om at blive voksen for tidligt og om at leve, selv når håbet fordamper fra ens liv. Thomas Korsgaards debutroman følger en families følelsesmæssige forfald på en gård lidt uden for Skive i Midtjylland. Faren er ved at gå fallit og må låne penge af sin dominerende storebror, der styrer familien med hård hånd. Moren er deprimeret og bruger sine dage foran computerskærmen, hvor hun spiller på internetkasino. Børneflokken er derfor overladt til sig selv – især den 13-årige Tue, der klarer sig igennem sine ungdomsår med småkriminalitet og løgne i skolen. “Hvis der skulle komme et menneske forbi” er en stærk roman om den afstumpethhed og afmagt, der kan opstå i en familie, når kærligheden forsvinder” skriver forlaget. 

Susan Simonsen – Det underdanige og det magtfulde (Forlaget Gladiator) Udkommet 1. februar
Susan Simonsen debuterer med DET UNDERDANIGE OG DET MAGTFULDE, en hybrid af genrer, fra reportagen over essaystikken til det lyriske. Det handler om den politiske kultur på Christiansborg. Susan Simonsen skriver om sine erfaringer som praktikant hos Venstre og senere som medarbejder i Social- og Integrationsministeriet (fra 2010 til 2012). Men DET UNDERDANIGE OG DET MAGTFULDE er ikke en “sladder-bog”, som vi ellers har set eksempler på, men en kritisk analyse af de politiske arbejdsprocesser og den politiske debat. – Og det er alt andet end kedeligt. I kraft af sin sikre sans for form, hvilke muligheder de formelle greb rummer, styrer Susan Simonsen os igennem dagene, ugerne, månederne, hvor hendes drøm om at blive del af embedsmandsvældet nedbrydes, og hvor ikke kun hendes personlighed, men også kroppen bliver syg. Essaystikken tager sig af analysen, reportagen beskriver forholdene hos henholdsvis Venstre og i ministeriet, det lyriske inddrager det private og kroppens erfaringer i det pres, der opstår undervejs. Samlet: en stadig insisteren på det hele menneske” skriver forlaget.

Er der nogle debutanter eller kommende udgivelser i 2017, som I glæder jer særligt til?