I anledning af Danmarks befrielse: Stærke bøger om Anden Verdenskrig med kvindeligt fokus

Hvis der er en tidsperiode eller en krig, der er blevet skildret om og om igen i litteraturen, så er det Anden Verdenskrig. Både i Danmark og i udlandet udgives der stadig bøger om krigens rædsler, ofte med en meget personnær skildring af tanker, følelser og magtesløshed i fokus. Se bare på mange af de seneste film også: 9. april, Dunkirk og Under sandet. Anden Verdenskrig var en forfærdelig krig, men det ændrer ikke på, at det er godt stof til både film og bøger. Der hvor litteraturen tilbyder os noget ekstra, er i den indre monolog, karakterernes indre tanker, om de så var jøde, SS-officer eller midt imellem. Og så tager bøger om Anden Verdenskrig ofte afsæt i den krigs helt centrale problemstilling: Skal jeg tilslutte mig modstandsbevægelsen og kæmpe mod tyskerne, eller skal jeg forholde mig neutral? En problemstilling, der også skilte befolkningen ad og førte til henrettelser af kollaboratører og systematisk hævn på “tysker-pigerne”; de kvinder som under krigen forelskede sig og gik i seng med tyske soldater. Her følger en i anledning af 5. maj og befrielsesdagen en række stærke bøger om Anden Verdenskrig, som alle giver forskellige perspektiver på krigen, med afsæt især i kvindeliv. Krigen er så ubegribelig en størrelse for os, der ikke oplevede den, og det er her, litteraturen åbner et vindue for os, som giver os mulighed for at forstå.

De nøgne træer af Tage Skou-Hansen

En fortælling om dansk ungdom under besættelsen. Holger trækkes ind i en sabotagegruppe, der ledes af den effektive Christian – men samtidig forelsker han sig dybt i Christians kone, Gerda. Modstandskampen beskrives med en intens spænding, der dog ikke overskygger, at De nøgne træer er en af Danmarks helt store kærlighedsromaner.

Læs anmeldelse HER.

I gode hænder af Christian Mørk

Gustav er en skravlet, astmaplaget gut, der vokser op i 80’ernes København hos sin elegante, men følelsesmæssigt distancerede mor. Derfor sender Gustavs mor ham i “I gode hænder” til behandling hos den aldrende healer, Agnes Loumann, der med håndspålægning alene hjælper ham betydeligt. Gustav bruger meget tid i den excentriske gamle dames selskab i hendes snuskede lejlighed på Gammel Kongevej, og mellem de to udvikler der sig et uventet venskab. Fascineret af de hemmeligheder som Agnes synes at gemme på, begynder Gustav at grave i hendes mørke fortid. I gode hænder er Christian Mørks dybt spændende roman om dystre hemmeligheder, om grumme minder og om Gustavs kamp for at afdække sandheden om Agnes’ fortid.

Læs anmeldelse HER.

Oberstinden af Rosa Liksom

En gammel kvinde fortæller sin historie i en indre monolog. Det er historien om en barndom i mellemkrigstidens Finland med en højtelsket far, der opdrager sin datter i heroisk germansk ånd – og med en mor, der lærer hende frygten at kende. Den dobbelthed fører den unge pige i armene på en 30 år ældre oberst, der er overbevist nazist. Oberstinden vænner sig til grusomhed og brutalitet, og først sent kommer hun fri af det ægteskabelige helvede.

Læs anmeldelse HER.

Blomstrende syrener af Martha Hall Kelly

Societypige og tidligere Broadway-skuespiller Caroline Ferriday har hænderne fulde med sin stilling ved det franske konsulat i New York og en ny, gryende forelskelse. Men Carolines liv forandrer sig for altid, da Hitler i 1939 invaderer Polen for derefter at vende blikket mod Frankrig. På den anden side af Atlanterhavet mærker den kun sekstenårige Kasia Kuzmerick sin bekymringsløse ungdom forsvinde, mens hun trækkes længere og længere ind i den polske modstandsbevægelse. Hun er omringet af mistænksomme blikke og vagtsomme naboer, og en eneste forkert bevægelse kan få fatale konsekvenser. Samtidig søger den ambitiøse unge læge Herta Oberheuser en stilling i den tyske stat. Hun ser det som en billet til et andet liv, men bliver hurtigt fanget i en mandsdomineret verden af nazihemmeligheder og magt. De tre kvinders veje antager kollisionskurs, da det ubærlige sker og Kasia interneres i Ravensbrück, den berygtede kvindekoncentrationslejr i det nordlige Tyskland. Fortællingen krydser kontinenterne, fra New York til Paris, Tyskland og Polen, mens Caroline og Kasia forsøger at bringe retfærdighed til de mange, som verdenshistorien har overset. Blomstrende syrener er baseret på den sande historie om amerikanske Caroline Ferriday, som hjalp 72 polske kvinder til at flygte fra nazisternes medicinske forsøg i Ravensbrück til et sikkert liv i USA.

Læs anmeldelse HER.

Kvindeslottet af Jessica Shattuck

Umiddelbart efter Anden Verdenskrigs afslutning vender Marianne von Schneesingen tilbage til det forfaldne slot, hvor hun før krigen afholdt store fester for den tyske overklasse. Marianne er enke efter en modstandsmand, og hun har lovet at samle andre enker efter modstandsfolk på slottet. Men Marianne opdager snart, at verden har ændret sig i en grad, hun ikke troede mulig. Kvinderne på slottet er en fængslende og stemningsfyldt fortælling fra en af historiens mest turbulente perioder. Romanen giver et dramatisk og nuanceret portræt af krigen og dens menneskelige konsekvenser.

Læs anmeldelse HER.

Pigen med den blå cykel af Régine Forges

I første bind af Regine Deforgés’ serie om den unge og smukke pige Lea er Frankrig blevet besat af Tyskland under 2. verdenskrig. Lea bor på familiens vingods i Bordeaux og er ulykkelig over, at hun ikke kan få sin udkårne, Laurent. Da hendes far en dag myrdes af den tyske besættelsesmagt ændres hendes liv drastisk.

Læs anmeldelse HER.

Manhattan Beach af Jennifer Egan

 

Anna Kerrigan på knap tolv får lov til at tage med sin far på besøg hos Dexter Styles, en mand som hun fornemmer er afgørende for hendes fars og hele familiens overlevelse. Hun tryllebindes af havet nedenfor Styles’ mægtige hus og en mystisk spænding, som hun registrerer mellem de to mænd. Nogle år senere er Annas far forsvundet, og USA og resten af verden er i krig. Anna arbejder på Brooklyn orlogsværft, hvor kvinder udfører arbejde, som tidligere hørte under mændene, der nu er i hæren. Hun bliver den første kvindelige dykker, den farligste og mest krævende beskæftigelse, med undersøiske reparationer af de gigantiske krigsskibe. En aften møder Anna igen Dexter Styles, og hun begynder at forstå de dybe hemmeligheder, hendes fars liv rummede, og baggrunden for hans forsvinden.

Læs anmeldelse HER.

Det glemte brev af Jillian Cantor

I Østrig i 1938 må den unge Kristoff overtage sin jødiske mesters virke med at lave frimærker til tyskerne, da mester forsvinder under Krystalnatten. Selv om Kristoff sætter sit liv på spil, hjælper han den østrigske modstandsbevægelse med at lave falske identitetspapirer til jødiske familier. Da han midt i krigens brutale kaos forelsker sig hovedkulds i mesters datter Elena, må han finde en måde at redde hende og sig selv på. I 1989 i Los Angeles støder Katie Nelson på sin fars frimærkesamling og sender den til vurdering hos eksperten Benjamin, som opdager et sjældent østrigsk frimærke fra 1940’erne på et brev, der aldrig er blevet afsendt. Katies far har Alzheimer’s, så for at finde svar på, hvor det mystiske brev kommer fra, rejser Katie til Berlin, hvor muren netop er faldet. Her bliver hun konfronteret med en familiehistorie fuld af lidenskab og tragedie, der går på tværs af kontinenter og generationer.

Læs min anmeldelse HER.

Spørgsmål jeg er blevet stillet om Holocaust af Hédi Fried

Hvad betød det for dig at have din søster med i Auschwitz? Var I sultne hele tiden? Drømte du om natten? Hvornår forstod du, at det var et folkemord, der var i gang? Kan det ske igen? Psykologen og holocaustoverleveren Hedi Fried har gennem hele sit voksenliv holdt oplæg for skoleelever om Holocaust. Bogen indeholder nogle af de mange spørgsmål, hun har fået, og de svar, hun har givet. Der har ikke været noget spørgsmål, som har været for lille eller mærkeligt til at få et svar, for der er ikke så mange tilbage, der kan svare og gøre det ubegribelige begribeligt.

Nattergalen af Kristin Hannah

Nattergalen er historien om Vianne Mauriac, der i den lille franske by Carriveau i året 1939 er alene tilbage med sin datter Sophie, efter at hendes mand er taget til fronten. Da tyskerne besætter store dele af landet, må Vianne vælge imellem at oppgive deres lille hus eller have en tysk kaptajn indkvarteret. Og det er blot det første ud af mange svære valg. Viannes lillesøster Isabelle er hos deres far i Paris, da tyskerne invaderer byen. Sammen med tusindvis af andre parisere forlader hun byen og drager til fods mod Carriveau. På vejen oplever hun krigens gru på nærmeste hold og møder en ung modstandsmand, som hun forelsker sig hovedløst i. Men da han svigter hende, må hun blive hos Vianne i Carriveau, hvor hun involverer sig i modstandskapen og sætter livet på spil for et frit Frankrig. Nattergalen er et gribende portræt af to søstre i det besatte Frankrig under 2. verdenskrig og de ofre, de er villige til at bringe for deres land og dem, de elsker.

Kan du anbefale gode bøger om Anden Verdenskrig?