10 romaner du måske ikke kender, men bør læse

Det er ofte de samme bøger, der får al omtalen. De samme bøger, der præger bestsellerlisterne. Ofte er det bøger fra allerede kendte forfattere, eller bøger fra de store forlag med de gode markedsføringsbudgetter. Altså dem, der har råd til omtalen. Det er også ofte de samme bøger, der bliver anmeldt og omtalt, i dagspressen og her på blogs og sociale medier. Men hvad så med alle de andre? Dem som måske ikke er helt nye, debutanter eller fra allerede velkendte forfattere. Dem som bliver glemt midt i de mange udgivelser. Dem vil jeg snakke lidt om her. For jeg læser omkring 70-100 bøger årligt, og selvom mange af dem er de velkendte bestsellere fra de større forlag, så falder jeg også over små perler engang imellem, som jeg ikke synes får nok opmærksomhed. Så dem er dette indlæg tilegnet. Jeg håber, at du bliver inspireret til nye læseoplevelser. Her er 10 bøger, du måske ikke kender, men som du bør læse.

Voldsomme bånd af Vivian Gornick
Gornick har skrevet sine isnende og dybt bevægende erindringer “Voldsomme bånd” om forholdet til sin moder. De er skrevet med en nøgternhed og hudløshed, som gør dem ganske enkelt fremragende. En målestok for litteratur om forholdet mellem mødre og døtre. I bogens forord skriver Leonora Christina Skov: For mig og mange andre forfattere af erindringsbøger har “Voldsomme bånd” været en ledestjerne. I et nutidsspor fører Gornick og moren lange samtaler, mens de spadserer rundt i et New York, der lyder som noget fra en cool Woody Allen-film. De bor tæt på hinanden på Manhattan og ses ofte, selv om de dårligt kan holde hinanden ud. “Voldsomme bånd” er memoirerskrivning i verdensklasse. En perfekt økonomiseret erindringsbog, der kombinerer en troværdig fortællerstemme med en stærk coming of age-historie og et modigt portræt af en dominerende, charmerende og uudholdelig mor og en datter under the influence. Du kan læse min anmeldelse af bogen HER

Babettes gæstebud af Karen Blixen
I en lille norsk fjordby tager to aldrende søstre den franske chefkok Babette i huset, efter hun er flygtet fra det revolutionære Paris i 1871. I fjorten år koger hun trofast klipfisk og øllebrød, men en dag sker miraklet. En gammel lotteriseddel, der gennem alle årene har været hendes eneste forbindelse til Frankrig, kommer ud med den store gevinst. Babette bruger alle pengene på ét storstilet gæstebud, hvor hun kan udfolde sin sublime kulinariske kunst. Den lille roman af Karen Blixen er fra 1952 og udkom dengang under pseudonymet Isak Dinesen. Gyldendal har for nyligt genudgivet den i en lille fin sag, som jeg meget oplagt kan læse med en hånd, mens jeg ammer. 

Troels Trier – Dobbeltgængeren af Lars Henriksen
Troels Trier er to mennesker. Det ene har flyverhat på og en vanvittigs øjne. Han er vulgær mandschauvinist, der er henrykt alkoholiseret, og så synger han ad helvede til. Det er ham, de fleste kender. Den anden Troels Trier er en sky, intellektuel kunstner, der lidt tilfældigt blev frontfigur i danmarkshistoriens største rockteater Røde Mor, som samlede ungdomsoprøret bag et symbol med røde patter, og som med tiden selv blev et billede på oprørets sammenbrud. Han voksede op som et mærkeligt barn besat af kunst, som han måtte udleve på de mest groteske måder for at overvinde sin generte natur. Den dobbelthed er blevet hos ham og har skabt et på alle måder ekstraordinært liv. Et liv præget af hans rastløste behov for at udtrykke sig, et naturligt autoritetstrods og til tider det glade vanvid. Men også af en indgroet sorg efter tragiske tab af to koner og en datter ved dødsulykker. Troels Trier – Dobbeltgængeren er en hudløs ærlig og stærkt humoristisk biografi af en mand, hvis liv har taget flere skæve drejninger end de flestes. Og som helt sikkert ikke er, som du gik og forestillede dig. En helt fantastisk biografi, som jeg har anmeldt HER

Kurt Cobain af Charles R. Cross
‘I hate Myself and Want to Die’. Det var arbejdstitlen på Nirvanas sidste album. Et halvt år efter udgivelsen begik Kurt Cobain selvmord, 27 år gammel. ‘Kurt Cobain’ følger Kurt Cobain fra hans omtumlede barndom, til han står på berømmelsens tinder. Det var her, den unge rockstjerne altid havde ønsket sig op – men han hadede berømmelsen og skruede sig langsomt ned i et heroinhelvede, som end ikke hans nyfødte baby kunne trække ham ud af. Den garvede New York Times-rockjournalist Charles R. Cross – kendt på dansk grund for den anmelderroste Hendrix-biografi ‘Room Full of Mirrors’ – har til denne bog haft adgang til Kurt Cobains upublicerede dagbøger, og han giver et hidtil uset indblik i en stor kunstners liv og den smerte, der tilintetgjorde det. Den her biografi opslugte mig fuldstændig. Glemte at spise aftensmad og gå i seng. Den er sindsygt velskrevet og baseret på timevis af interviews med personer, der kendte Kurt Cobain og udskrifter fra hans mange dagbøger. De første kapitler om Kurts barndom minder mig om Morten Papes Planen, Jeanette Walls Glasslottet og faktisk også Tara Westovers Oplyst. En virkelig gribende fortælling om en lille lyshåret dreng med smukke blå øjne, der vokser op i Nordvest USA i den lille, støvede og beskidte industri- og skovhuggerby Aberdeen. Da faren og moren bliver skilt smuldrer familielivet og Kurt overlades til sig selv og familiemedlemmer på skift. En omtumlet og barsk barndom, der dog ikke forhindrer Kurt i at slå igennem som en af 90’ernes største musikere. Læs den!

Sne på hendes ansigt af Thorstein Thomsen
Michala er på vej til Esbjerg. Hendes mormor ligger død på hospitalet, 101 år gammel. Michala husker tilbage så langt hun kan, ja længere end det. Hun har i mange år stået på små vestberlinske scener og fortalt fra sin familiekrønike. Ikke alt har hun selv oplevet. Noget har hun spurgt sig frem til, noget har hun sat sammen, noget har hun lagt til.   Michala fortæller om sin mors mærkelige opvækst i en degeneret religiøs sekt i en lille vestjysk landsby, om sin flugt til Esbjerg med sin mor og mormor, om sine egne vilde år i 60´ernes Esbjerg, hvor den nye verden bryder ind over alt og alle, om sit samliv med en mislykket forlægger og filminstruktør, om de skønne år i Berlin, hvor hun møder sit livs kærlighed. Og hele vejen ånder de dæmoner, hun har arvet, hende i nakken. En af de absolut bedste slægtsromaner, jeg nogensiden har læst, og som slet ikke får nok opmærksomhed! 

Pocahontas af Susan Donnell
Søde Rikke fra flyvmedmig.dk anbefalede mig at læse Susan Donnells fortolkning af indianerprinsessen Pocahontas’ liv og hendes oplevelse af briternes kolonisering af Den ny verden, og sikke en fantastisk bog. Det er for det første den ultimative kærlighedshistorie om høvdingedatteren Pocahontas og den engelske kaptajn John Smith, men det er også en historie om magt, kolonisering, de vildes møde med de hvide, politik, intriger, krig og kompliceret kærlighed, der aldrig glemmes. Du bliver nok lidt overrasket undervejs, hvis du har set Disneys version, men Donnell giver egentlig bare myten Pocahontas et velkomment og nuanceret ekstra lag historie. Læsere der nyder Wilbur Smith og Diana Gabaldon vil føle sig i godt selskab. 

Du sagde det selv af Connie Pelman
En roman om forfatterparret Sylvia Plath og Ted Hughes’ kærlighedshistorie. De er et af den moderne litteraturs mest berømte par. Efter hende selvmord i 1963 er der blevet skrevet utallige biografier om hende, hvor hun fremstår som et offer og han som forræder og morder. Han er blevet dømt af fremmede og anklaget af mennesker, han anså for venner. I DU SAGDE DET SELV giver den hollandske forfatter Connie Palmen stemme til Ted Hughes.Han døde i 1998, men i de 35 år, der fulgte efter afslutningen på deres passionerede ægteskab, blev det hendes død, der kom til at styre hans liv. Indfølt og skarpsindigt beskriver Palmen deres forhold og ægtemandens angst, tanker og besværgelser – og de dybe, tragiske bånd til den kvinde, der skulle bestemme hans skæbne. En uafrystelig roman om liv og død. Du kan læse min anmeldelse HER

De otte bjerge af Paolo Cognetti
Pietro kommer fra Milano, Bruno er vokset op ved foden af Monte Rosa. Da Pietros forældre lejer et lille hus i bjergbyen Grana, møder de to drenge hinanden første gang, og langsomt og næsten ordløst går de et stærkt venskab frem i bjergenes vildsomme terræn. Bjergene vækker relationerne, og eksistensen – Pietros, Brunos, forældrenes – sammenflettes fra drengeårene til voksenalderen. De otto bjerge er en stærk og eksistentiel dannelsesroman om venskabet mellem drenge. Paolo Cognetti er Italiens nye, litterære fænomen. Du kan læse min anmeldelse af romanen HER

Sutton af J. R. Moehringer
Født i det irske slumkvarter i Brooklyn i begyndelsen af forrige århundrede voksede William Sutton op i en tid, hvor bankerne var ude af kontrol. Når de ikke gamblede med folks penge og var skyld i, at millioner af mennesker mistede deres job og hjem, forsøgte de skamløst at fralægge sig ansvaret og finde smuthuller. Fanget i denne sump af børspanik, forbudstid, Depression og massearbejdsløshed kunne Sutton kun se én vej ud af miseren. Kun én vej til at vinde den piges hjerte, der betød alt for ham.  Sådan begyndte en af Amerikas mest berømte bankrøvere sin kriminelle løbebane. Over tre årtier udviklede Willie ”The Actor” Sutton et så stort talent for at røve banker og bryde ud af fængsler, at politiet kaldte ham for en af de farligste mænd i New York, og FBI placerede ham på deres første Most Wanted-liste.  Men folket var på Suttons side. Han affyrede aldrig så meget som ét skud under sine røverier, og hans ofre var altid kun de skruppelløse banker. Da han omsider blev fanget i 1952 og buret inde for good, mødte massevis af mennesker op foran fængslet og råbte han navn.På baggrund af omfattende research levendegør den Pullitzer-vindende mesterfortæller J.R. Moehringer Willie Sutton i denne sin første roman.  For Sutton var det aldrig udelukkende vrede eller nød, der drev ham til at begå røverier, men en længsel efter at vinde sit livs første, store kærlighed tilbage. En kærlighed, der ikke kunne blive, fordi hun var rig, og han ikke. Da Sutton – juleaften 1969 – pludselig blev benådet og løsladt, var det med det samme hende, han tog ud for at finde.

Husmor og skribøse af Ester Nagel og Tove Ditlevsen
Sammenkædet med personlige erindringsglimt gengives brevvekslingen mellem de to forfattere om stort og småt fra dagligdagen i årene 1952-56. Virkelig et mustreed for dig, der elsker litteratur, kloge damer og Tove Ditlevsens humor og selvironi. Sammenspillet mellem Tove og Ester er fænomenalt. Og jeg håber sådan, at Gyldendal genudgiver denne skat af en brevsamling, så endnu flere får den læst.