Syv skønlitterære bøger om moderskab

I anledning af mors dag vil jeg gerne dele syv skønlitterære bøger om moderskab, det at være gravid, føde og blive mor.

Eufori af Elin Cullhed

I Eufori møder vi Sylvia Plath sidst i tyverne – i hvad der skulle vise sig at blive forfatterens sidste år. Men det er ikke en apatisk fortælling om selvmord. I stedet er det en rasende, tindrende, balstyrisk medrivende historie om moderskab, kvindeliv og kunstnerisk skabelse i ægteskabet med Ted Hughes, der af samtiden blev betragtet som en vigtigere stemme end Plath selv. Hun måtte altid stå tilbage for ham, men hendes indre liv i Cullheds gestaltning viser et lysende intellekt og en forfatter af højeste karat.

Cullhed låner sine egne erfaringer fra livet med små børn i kernefamiliens til tider skrækindjagende skød til Sylvia Plath for at skabe et enestående værk, der vil vække genkendelse hos mange læsere, og samtidig er helt sit eget. Elin Cullhed vandt Augustprisen som årets bedste svenske udgivelse med begrundelsen: “I tekstens bankende hjerte ser læseren Sylvia Plath, men også sig selv.”

Læs min anmeldelse HER.

Et livsværk af Rachel Cusk

I ET LIVSVÆRK følger vi forfatteren gennem sit første år som mor, fra de sidste måneder af graviditeten til datteren er et år gammel. Resultatet er en slags dagbog fra fronten; en usentimental, dramatisk og smerteligt ærlig fortælling om at sige farvel til søvn, personlig frihed og tid til at skrive, og om at få en lektion i ydmyghed, hårdt arbejde og afgrundsdyb kærlighed. Gennem selvbiografiske noter, præcise observationer og nedslag i litteraturen udforsker Cusk på fængende vis moderskabets skelsættende og kontrastfyldte transformation, og hun stiller skarpt på erfaringer, som kun sjældent belyses i litteraturen.

ET LIVSVÆRK vakte opsigt, da den udkom i England i 2001 på grund af de rå og usminkede beskrivelser for brutale. I dag regnes den for en klassiker inden for moderskabslitteraturen.

Læs min anmeldelse HER.

Heksens alfabet af Nanna Goul

HEKSENS ALFABET er en roman, der med ømhed, humor og kærlighed fortæller om moderskab og mørke, arbejde og natur. Bibliotekaren Kamma længes efter en samhørighed med naturen og savner ritualer, der kan få hende gennem dagene. Hun beslutter at gå i lære som heks. Kamma er skrøbelig gravid og går til kontrol hos den empatiske læge efter flere afbrudte graviditeter. På arbejdet har hun svært ved at koncentrere sig og føler sig forfulgt af en flok krager i biblioteksparken. Hjemme prøver hun og Mikkel at holde styr på deres urolige datter, Sigrid, mens den datter, de mistede ved fødslen, spøger i natten, når Kamma ikke kan sove. En dag på biblioteket møder Kamma låneren Birgitte, der ernærer sig som heks. Den håndfaste Birgitte bliver en vejleder for Kamma. Med opbakning fra kollegaerne Gry og Per – en klimaforkæmper, der drømmer om at blive mor, og en amatørbager med hjertet på rette sted – kommer Kamma tættere på den kaotiske natur, som hun både elsker og frygter.

Læs min anmeldelse HER.

Mit arbejde af Olga Ravn

Efter at have født et barn taber forfatteren Anna sin plads i verden. Stadig chokeret efter fødslen flytter hun med sin svenske kæreste, Aksel, og deres lille søn til et sneomsust Stockholm. Snart må parret se sig selv falde ind i gamle kønsroller mod deres vilje, og en afgrund åbner sig imellem dem. Angst truer med at opsluge Anna, der læser alt for mange nyheder på nettet og shopper alt for meget tøj, hun ikke har råd til. For at stå imod en truende galskab må hun læse og skrive sig til rette i verden igen. Mit arbejde er en roman om den enestående og grundlæggende erfaring at sætte børn i verden. Den blander prosa, digt, journal, brev og meget mere for at udforske forholdet mellem moderskab og skrift. En bog om fødselsdepression, husholdning og shopping. Og om hvordan man kan lære at elske det ængstelige, åbne liv med et barn.

Læs min anmeldelse HER.

Så sagde vi du var moren af Majbritt Maria Lundgaard

Majbritt Maria Lundgaard tager kommende og nye mødre med HELT ind i kontrolrummet. Majbritt blev selv mor i 2020. Og nu skal svesken på disken; sandheden om hvordan, det føles at blive mor for første gang. Hvad stiller man op med et ægte barn? Med sig selv? Sit parforhold og selvopfattelse? Og ikke mindst – kommer mon sexlysten nogensinde igen? Gør kroppen? Evnen til at holde på tis? Kan man leve et helt år uden søvn og personlig hygiejne? Hvorfor bliver man vred på sin egen mor? Og har man stadig et job, når man er færdig med at være på barsel? SKAL man kunne sit barns CPR-nummer?

Fruen af Malene Lei Raben

“Min mor var ked af, at min søster og jeg kaldte hende Fruen, men det var i mellemtiden blevet fælles for os. Fruen var en stærk kvinde, som krævede – og fik – særbehandling. Modig og intelligent, fordringsfuld, lunefuld og let at såre, og som en skandinavisk Kleopatra tiltrak hun mænd med fatale følger. Fruen kunne udmærket afkode undertonerne i sit kaldenavn og brød sig ikke om det, men det passede godt til hende og satte ord på noget, vi ikke kunne tale om.” FRUEN er Malene Lei Rabens personlige fortælling om sin mor og om at være barn af ungdomsoprøret. Det er en historie om konsekvenserne af livsvalg og om det, som frihed koster. Især for de børn, der voksede op i skyggen af handlekraftige, selvrealiserende voksne. Det er også en historie om en lykkelig barndom, der tager en drejning, og om at være datter af en formidabel, intelligent og ekstremt besværlig kvinde. Og allermest er det en historie om kærlighed.

Mødrenes hus af Liv Nimand Duvå

Mødrenes hus er en stærk og uforglemmelig fødselsfortælling.  Det, der skulle være en helt almindelig, ukompliceret fødsel, udvikler sig til et mareridt på fem døgn for Rosa og hendes kæreste Gilbert. Nat og dag flyder sammen, og grænsen mellem drøm og virkelighed viskes ud. I morfintåger genforenes Rosa med sin døde bedstemor, og sammen begiver de sig ud på en farefuld vandring gennem skoven – for at nå frem til Mødrenes hus.  Mødrenes hus er en mørk og drømmende roman om fødsler og mødre. En historie om at vente – på livet, på døden, på en forløsning, som ikke vil komme. Det er også en roman om afsindig smerte, et forladt og fremmedgørende hospital og længslen efter fællesskab med andre mødre – både de levende og de døde.

Hvilke bøger om moderskab og mødre, vil du anbefale?