AUGUSTBØGER jeg glæder mig til

Tålmodighed er en dyd, men det er svært at vente på de store læseoplevelser. Her er imidlertid en række bøger, som jeg glæder mig til udkommer til august, og som du ikke bør gå glip af.

FAITH af Mich Vraa // 16. august

I marts 1917 overdrages De Vestindiske Øer til USA. Faith Netlock, ung fotograf i Charlotte Amalie, overværer ceremonien med blandede følelser. Hun har aldrig følt sig som dansker, og hun ved, at hun aldrig vil blive amerikaner. Men magtskiftet får voldsomme konsekvenser for den unge kvinde, der er arving til Solitude-plantagen. Faith er beretningen om hvordan Danmark vandt og efter 250 år atter mistede sin koloni i Vestindien. Men romanen er først og fremmest en handlingsmættet og intens fortælling om en stærk kvinde i et helt særligt øjeblik i historien. “Danskerne er snedige; de tilpasser sig. Og nu gør de det igen. Nu vasker de blodet af deres hænder; nu vil de slette mindet om de hundrede tusinder hvis liv de stjal for egen vindings skyld. Og så vil de sejle hjem og glemme os.”

GUDS BEDSTE BØRN af Morten Pape // 23. august

Simon er netop blevet løsladt fra spjældet og er flyttet til Sydsjælland for at skabe en ny og sikker tilværelse for sin lille familie, selvom fortidens dæmoner og det hårdkogte bagland konstant spøger i baggrunden. Mickey pønser på at flygte fra det sikrede ungdomsfængsel, hvor han driver personalet og de andre indsatte til vanvid. Og i Holmbladsgadekvartet på Amager forsøger Jamil efter en psykiatrisk indlæggelse at få sit liv på sporet igen, men kan ikke slippe tanken om at hævne sig på Mickey og Simon, som for nogle år siden slog hans bedste ven Zeki ihjel i en rus af afstumpet had. Guds bedste børn er en skildring af unge på kanten af samfundet – svigtet af omverdenen, fortabt i systemet, overladt til deres egen vrede. En fortælling om venskab, skyld, skam og forsoning.

DER DER af Tommy Orange // 3. august

I dagene op til årets store begivenhed for indianerstammerne i Oakland, den traditionelle dansefest, de kalder The Oakland Powow, følger vi ti vidt forskellige personer, mens de gør sig klar til at spille hver sin rolle i festlighederne. Alle har de deres helt særlige grund til at være med, og mens de forbereder sig, hver med sine drømme og forventninger, ambitioner eller bange anelser, ved ingen, hvem af dem der vil overleve den ’store dag’. En af dem drager af sted for at begå en forbrydelse, men han kan ikke gøre sig nogen forestillinger om, hvor vanvittigt og tragisk den beslutning vil udvikle sig. Tommy Orange har skrevet en skelsættende roman om vold og vanvid, en rå og usentimental roman.

DANSKE LEGENDER: TOVE DITLEVSEN af Anne-Sofie Storm Wesche // 29. august

Tove Ditlevsen var en af de mest markante, litterære personligheder i Danmark i det 20. århundrede. Hun skrev ærligt og modigt om personlige udfordringer og den moderne kvindes stilling i samfundet. Portrættet af Tove Ditlevsen er en del af en ny serie med korte, velresearchede og velfortalte portrætter af kendte danskere. Serien har fået titlen Danske legender, og der udkommer foreløbig 12 bøger i serien i 2018 og 2019. Du kan allerede nu også læse om Niels Bohr og Kaj Munk.

LONE STAR af Mathilde Walter Clark // 18. august

Da Mathildes stedfar dør, plages hun af spørgsmålet om hvad der vil ske, hvis hendes egen far dør ovre på den anden side af Atlanten. Vil der være nogen som ringer? Af skræk for at fortiden skal gå til grunde i hendes erindring, går hun i gang med at skrive den bog om sin far som hun altid har vidst at hun skulle skrive.  Det er historien om en far og en datter og om alt det der adskiller dem – havet, sproget og en stedmor af mytologiske dimensioner. Og om tiden der nådesløst går. En dag er vi voksne, og barndommen ligger uigenkaldeligt bag os, fuld af huller og ting vi fortryder. Men faren er endnu levende, og datteren har masser af vilje. De mødes på hans fødeegn i Texas. Kan hun gøre slægtens sted til sit eget? De besøger slægtninge, døde som levende. Texas’ historie filtrer sig sammen med familiens. Der vokser et landskab frem. Tiden bliver langsom. De sidder på verandaen i hver sin gyngestol og ser himlen sortne. Lone Star er en roman om familie og tilhørsforhold og om at overvinde enorme afstande. Om at være levende og om at se og forstå – og elske alligevel.

Hvilke kommende bøger glæder du dig til at læse?