Jeg har lært lugten af død at kende,“ indleder Klytaimnestra sin fortælling om hændelserne i Mykene, den legendariske græske by, hvor hendes mand, Agamemnon, er konge. Det er tre år siden, at Agamemnon sejlede til Troja med sin hær, tre år siden han ofrede sin og Klytaimnestras datter til guderne, og tre år siden hans kone svor sin hævn. Nu er han tilbage og opdager, at hans morderiske handling har sat familien på en voldelig deroute. Det er en verden af paladsintriger og hviskede befalinger. Sønnen Orestes er i eksil, og datteren Elektra lever i skyggen af sin afdøde søster og dominerende mor. Men da bror og søster endelig genforenes, beslutter de at råde bod på familiens dystre fortid. Jeg er helt sikker på, at denne roman er den perfekte for mig at tage med i kufferten til det græske øhav. Gammel græsk mytologi tilsat en god omgang drama. Ja tak.
Tag med til det solbeskinnede Cypern i Lucinda Rileys vidunderlige fortælling rig på familiehemmeligheder, drama og romantik. 24 år er gået, siden Helena tilbragte en fuldkommen vidunderlig ferie på Cypern, hvor hun oplevede sin første stormende forelskelse. Nu hvor hun har arvet huset Pandora efter sin gudfar, vender hun tilbage til øen for at tilbringe sommeren der med sin familie. Men gensynet med huset er også et gensyn med Helenas dybeste hemmelighed – en hemmelighed, hun har holdt skjult for manden, William, og sønnen, Alex, som er en sårbar teenager, der gerne vil beskytte sin elskede mor, men også er opsat på at få sandheden at vide om sin rigtige far. Da Helena ved et tilfælde møder sin første store kærlighed igen, sætter det gang i en kæde af begivenheder, der vil få hendes fortid og fremtid til at kollidere. Og både Helena og Alex ved, at deres liv aldrig vil blive det samme igen, når først alle Pandoras hemmeligheder har set dagens lys. Lucinda Riley er letlæselig og god underholdning, særligt til strandstolen, og derfor tror jeg også, at Helenas hemmelighed kunne være oplagt for mig at tage med.
Der står faktisk ikke noget resume eller noget konkret om handlingen bag på min udgave af Marion Zimmer Bradleys Solgudens kald, men undertitlen er Flammer over Troja og jeg fandt følgende beskrivelse hos Litteratursiden: “Fri genfortælling af Homers “Iliaden”. Kassandra forudser byen Trojas skæbne og fald. Ingen tager hendes spådomme alvorligt; mindst af alle hendes far, kong Priamos. Hun lader sig indvie til præstinde og følger Solgudens kald”. Så mon ikke, den også er oplagt sommerlæsning at tage med til det græske øhav?
Øen af Victoria Hislop
“Øen” er titlen på en helt fantastisk historie og ekstraordinær fortælling, som fra første linje kommer til at fange din fulde opmærksomhed. Bogen er velskrevet og Victoria Hislop formår virkelig at bruge historiske begivenheder i sin fortælling. “Øen” minder os læsere om, at kærligheden og livet kan opstå og eksistere under selv de mest usædvanlige omstændigheder. “Øen” er både hjertevarm og hjerteskærende og vi vil som læsere både grine og græde med personerne i historien. Bogen er fangende og der er ingen tvivl om, at den er yderst læse – og anbefalelsesværdig.
Tråden af Victoria Hislop
Historien har byen Thessaloniki, Grækenlands næststørste by, som udgangs- og omdrejningspunkt. Som alle andre græske byer er den rig på historik ikke mindst nyere historie. For et århundrede siden var byen en spraglet kulturel smeltedigel bestående af ligelige mængder jøder, kristne og muslimer, som levede fredeligt side om side og komplimenterede hinanden som de vævede tråde i et orientalsk tæppe. Byens rødder strakte sig tilbage til Alexander den Store.I 1917 blev Thessaloniki ramt af en nær altødelæggende brand, og det er startskuddet til historien. Branden er den første af en række af katastrofale begivenheder, som kommer til at ændre byen for bestandig, da krig, frygt og forfølgelse begynder at dele indbyggerne. Dmitri, vores hovedperson, blev født under branden, som søn af en velhavende, højreorienteret forretningsmand. Familien må efterfølgende indlogere sig i et arbejderkvarter, hvilket ikke behager faderen – og slet ikke, da han ser, hvor godt hans ´trofæ´-hustru befinder sig blandt den jævne befolkning. Da Dmitri når den giftemodne alder, gifter han sig med Katarina, som kom til Thessaloniki som lille pige fem år efter branden. Hun flygtede med sin mor fra den tyrkisk-græske krig i Anatolien, Lilleasien, hvor de frygtede tyrkiske soldater drog hærgende frem og lagde byer og land øde. Hun blev væk fra sin mor under flugten, men kom ombord på en båd med ukendt destination. Hver med deres traumatiske fortid er Dmitris og Katarinas bånd ubrydelige, både under den økonomiske krise i trediverne og under nazisternes indtog under 2. verdenskrig. Muslimerne er for længst blevet smidt ud af byen, og nu er det jødernes tur til at blive deporteret til en uvis skæbne – og sikker død. Vi spoler frem til år 2007. Dmitris barnebarn, også kaldet Dmitri og af anglo-græsk oprindelse, hører for første gang om sine bedsteforældres historie. Han besøger dem og hører om deres baggrund. I mange årtier har de søgt efter erindringer fra folk, som med magt blev fordrevet fra deres elskede by. Skal han hjælpe dem, eller skal han tage hjem?
Postkort fra Grækenland af Victoria Hislop
Uge efter uge ankommer postkortene, adresseret til et navn Ellie ikke kender, uden afsenderadresse men altid underskrevet A. Med postkortenes lokkende billeder af Grækenland med den lyse himmel og det dybblå hav, er de et lyspunkt i Ellies liv, men efter et halvt år og til Ellies store skuffelse ophører postkortene med at komme. Ellie har lavet en hel collage af postkortene på sin væg i køkkenet i sin lejlighed, og det inspirerer hende til at tage sydpå og se det skønne land med egne øjne. Om morgenen, inden Ellie tager af sted til Athen, ankommer en notesbog. Dens sider fortæller historien om en mands odyssé gennem Grækenland. Bevægende, overraskende og undertiden mørkt – en fortælling, der udfolder sig med opdagelsen af ikke blot en kultur men også et ønske om at leve livet fuldt endnu engang.
Min familie og andre dyr af Gerald Durrell
England, 1935: Durrell-familien får nok af det fugtige, grå engelske klima, sælger huset og flytter til den solbeskinnede græske ø Korfu. Her opdager den yngste af de fire børn, ti-årige Gerald, glæden ved naturen og dyr: Han indsamler frøer og skildpadder, flagermus og sommerfugle, skorpioner og blæksprutter – og gennem prægtige olivenlunde og over kridhvide sandstrande forfølger Gerald sin nye interesse til både gru og glæde for resten af familien.
Hvor solen skinner om natten af Annie Bahnson
Pigerne Freddy og Lulu rejser til Grækenland, da de er blevet studenter. De længes efter nogle ugers frihed, inden det nye studieliv med nye forpligtelser skal begynde – i hvert fald for Freddy, hvis far allerede er i gang med finde lejlighed til hende og lægge planer for hele hendes fremtidige liv. Lulu derimod, ved egentlig ikke, hvad der venter, når hun kommer hjem. Et helt andet sted i verden begiver Habib sig ud på en farefuld færd over Middelhavet. Han må ud af Syrien, så han ikke bliver en del af Assads hær, og hans kurs er sat mod Danmark, hvor han håber at blive genforenet med sin kæreste, Jamil, som også er flygtet fra det regime, hvor homoseksualitet er en dødssynd. På en græsk ø krydses deres spor – og de næste uger vil vise dem alle, at frihed ser forskellig ud, afhængig af, hvem der stræber efter den.
Fra mit hjerte, min køjesæk og min græske logbog af Troels Kløvedal
Langfartskaptajnen går i land. Efter i mange år at have sejlet verdenshavene tynde blev Troels Kløvedal en overgang landkrabbe og afhændede sit gode skib Nordkaperen. Han fik travlt som foredragsholder over hele landet, forelskede sig og skulle være far. Men så meldte udlængselen sig igen. For sine sammensparede penge købte han resterne af det fordum så stolte skib tilbage, nu kun et masteløst, rustent skrog. Istandsættelsen varede et helt år, men så blev Kaperen også tip-top. Og med Ruth og deres nyfødte datter Gurli Marie om bord gik kursen atter fra Frederiksholms Kanal ud mod nye eventyr.
Mythos af Stephen Fry
I Mythos indfanger Stephen Fry den græske mytologis vidunderlige historier og deres relevans for den moderne læser. De græske myter er nok de største historier, der nogensinde er blevet fortalt, nedarvet gennem årtusinder og de har inspireret forfattere og kunstnere fra Shakespeare til Michelangelo og fra James Joyce til Walt Disney.
Hvis ikke du lige skal til Grækenland kan du altid læse mit indlæg om litteratur fra andre spændende feriedestinationer
HER.
Kan du anbefale bøger af græske forfattere eller som omhandler Grækenland?
Ja, Victoria Hislops bøger om Grækenland er fantastiske. Hun har også skrevet om den spanske borgerkrig og om Cypern. Kan anbefales.