Otte ultimative kærlighedsromaner til Valentines Day

Jeg går egentlig ikke op i Valentines Day, og jeg er faktisk heller ikke særlig romantisk anlagt. Altså i det virkelige liv. I fiktionens verden kan jeg ikke få det romantisk nok. Derfor har jeg i anledning af Valentines Day udvalgt nogle af de romaner om kærlighed, der har ramt mig hårdest, og som jeg elsker at genlæse.


After af Anna Todd
Det er vist ingen hemmelighed, at jeg netop er blevet besat af Anna Todds After-serie, og selvom negative tunger vil mene, at serien er et miks mellem Fifty Shades og Twilight, så vil jeg vove at påstå, at den er mere end det. Ja, sex spiller en afgørende og stor rolle, og ja, det er good-girl Tessa, der møder bad-boy Hardin på et college i staten Washington, et møde der vækker følelser og seksualitet i Tessa, hun ikke vidste, hun havde, MEN det er egentlig historien om, hvordan et menneske kan ændre et andet til det bedre, som er det smukke. Hvordan Hardin endelig indser, at han er elsket, at han kan elske tilbage, at han kan komme ud af sit mørke, og at han kan være en bedre mand. At bogen derudover er fyldt med litterære referencer til andre store kærlighedsromaner af Fitzgerald, Hemingway, Brontë og Jane Austen gør det bare endnu bedre. Du kan læse om dem alle HER.


Doktor Zivago af Boris Pasternak
Jeg fik endelig læst Doktor Zivago sidste år, og efter også at have set begge filmatiseringer forstår jeg virkelig godt min mors generations fascination af Jurij Zivago. Romanen blev først udgivet i Italien i 1957, da man ikke ville udgive den i Rusland. Boris Pasternak blev i 1958 indstillet til Nobelprisen i litteratur for Doktor Zivago, men blev nægtet tilladelse til at modtage den. Først 30 år efter udkom den i Sovjetunionen. Doktor Zivago er en gribende fortælling om den unge blide poetiske doktor Jurij Zivago og hans store kærlighed Larísa Antípova. Deres kærlighedsaffære er lang, altopslugende, umulig og samtidig en skildring af revolutionstiden i Rusland. Læs den!


Outlander af Diana Gabaldon
Jamie Fraser. Behøver jeg at sige mere? Okay. Høj, rødhåret, stærk, modig, smuk og skotte. Godt så. Hvis du ikke allerede kender til Outlander-universet, så læs mit indlæg HER. Og se evt. tv-serien på Viaplay bagefter, hvis du stadig ikke helt kan forestille dig, hvor nobel og tiltrækkende James Alexander Malcolm MacKenzie Fraser er. For overblikkets skyld, og ikke mindst for de nyere fans af Outlander-verdenen, følger her lige en beskrivelse af det univers, som den amerikanske forfatter fra Arizona, Diana Gabaldon, har skabt. Outlander er en romantisk, dramatisk og historisk romanserie om den engelske sygeplejerske Claire Randall som fortæller og hovedperson. Efter flere års krig og adskillelse tager hun i 1945 på bryllupsrejse med sin mand i det skotske højland. Her går hun igennem en kløvet sten i en oldtidsstenkreds. Uden først at vide det, sender stenen hende på en tidsrejse tilbage til 1743, hvor hun havner midt i en skotsk klan og inddrages i farefyldte eventyr. Det er også her hun møder den høje, rødhårede og charmerende højlænder, Jamie Fraser, og straks bliver Claires plan om at rejse tilbage til sin egen tid stoppet af den   uundgåelige kærlighed, der vokser mellem hende og Jamie. Du kan også læse min anmeldelse af bind tre i serien HER og bind fire HER.


Stolthed og fordom af Jane Austen
Ingen før eller efter Mr. Darcy. Han er uden sammenligning en af de mest elskede mandlige romankarakterer, og det er der egentlig ikke noget at sige til. De fleste af jer kender nok handlingen, men her kommer den lige alligevel: Elizabeth Bennet er en intelligent, selvstændig ung pige, der med et smil på læben iagttager sine omgivelsers ivrige dans omkring potentielle gode partier, altså ægteskaber, der giver økonomisk tryghed, mens hun selv tror på kærligheden. Men hun kan da kun billige, at hendes storesøster ser ud til at kunne få den velhavende Mr. Bingley i nettet. Hun elsker ham endda. Derfor kan hendes foragt for Bingleys stolte ven, Mr. Darcy, kun forøges, da det viser sig, at det er ham, der har ødelagt mulighederne for det parti. Skæbnen vil imidlertid, at Lizzie og Darcy gang på gang støder ind i hinanden, og under overfladen af fjendskab begynder varmere følelser at udvikle sig. Men både Darcys andel i bruddet med Mr. Bingley og tidens sociale normer lægger hele tiden forhindringer i vejen. Hun afviser hans frieri! Da Bennet-familien står over for en skandale, der ville ødelægge dem, viser Darcy imidlertid sit sande ansigt som deres redningsmand.


Lykke-Per af Henrik Pontoppidan
Efter at være blevet filmatiseret i 2018 er Henrik Pontoppidans klassiker fra 1898 for alvor blevet læst, diskuteret og elsket igen. Og hvor det glæder mig. Historien om den fattige præstesøn Per Andreas Sidenius og den jødiske rigmandsdatter Jakobe Salomon er simpelthen en af de smukkeste kærlighedshistorie skrevet i dansk litteratur. Gør dig selv den tjeneste at læse romanen. Den er alle 800 sider værd, og med den nye udgave med moderne retstavning vænner du dig hurtigt til det gamle sprog. Du kan læse min anmeldelse af romanen HER og min filmanmeldelse HER.


Anne fra Grønnebakken af L.M. Montgomery
Gilbert Blythe og den måde, han elsker Anne på. Stille, intenst, uden forbehold. Åh, mit hjerte. Jeg er så glad for, at jeg sidste år endelig mødte Anne fra Grønnebakken, i litteraturen såvel som på film. L. M. Montgomerys skrivestil er så poetisk og ligetil på samme tid, så eviggyldig og underholdende, og Megan Follows skildring af den stædige, modige, klodsede og elskede Anne med E, der vokser op på Prince Edward Island med så meget kærlighed omkring sig er bare to die for. Når hun sætter næsen i sky, når hun falder i mudderet, når hun jagter sin ko over markerne, når hun studerer og giver sin viden videre, når hun danser i natkjole med Diana, cykler med Gilbert eller passer Grønnebakken med Marilla og Matthew. Hvordan kan man andet end elske Montgomerys univers?


Call me by your name af André Aciman
Uden tvivl en af de største læseoplevelser, jeg har haft i mit liv. Historien om Elio og Oliver er så livsvigtig, ikke kun fordi den fortæller om kærlighed på tværs af køn, men fordi den er universel. I André Acimans roman såvel som i Luca Guadagninos firedobbelte oscarnominerede film kan du dufte cypresserne, smage abrikoserne, mærke den norditalienske sommersol gnistre på dine arme. I den bohemeintellektuelle villa kan du høre Bach blive genkomponeret, læse Celan, filosofere med Heidegger eller danse i de lune sommernætter til lyden af 80’erne med The Psychedelic Furs. Du kan også bare forelske dig betingelsesløst i Timothée Chalamet og Archie Hammers perfekt portrætterede Elio og Oliver og deres modige, nøgne, brutale, ømme, smukke og livsbekræftende kærlighed. Call me by your name er en af de romaner, der sætter sig fast i dit hjerte og aldrig bliver glemt.


Mig før dig af Jojo Moyes
Nogle vil måske mene, at Jojo Moyes’ romaner er lige lidt til den sukkersøde side, men jeg blev simpelthen så berørt af fortællingen om den kiksede Lou Clark, der bliver handicaphjælper for den smukke, men problemfyldte fyr Will Traynor. Den måde, at de falder for hinanden på, trods omstændighederne, er bare så rørende.


Ronja Røverdatter af Astrid Lindgren
I Astrid Lindgrens klassiker er det ikke kun den spirende forelskelse mellem Ronja og Birk, der er så sigende, det er også den stærke kærlighed, som far Mattis har til sin datter. Han har for mig altid være ideal-faderfiguren i litteraturen. Stolt, modig, (over)beskyttende og fyldt med kærlighed til sit barn.

Hvilke kærlighedsromaner er de mest rørende, du har læst?