10 fantastiske bøger til din sommerferie, og hvad jeg selv skal læse

Selvom det smukke solskinsvejr er forsvundet for en stund, så står den nu på sommerferie for de fleste, og det betyder heldigvis også endnu bedre tid til at læse bøger. Måske den klassiker, du aldrig nåede til? Vi kører til sommerhuset i Sverige på søndag, og jeg glæder mig sådan til natur, ro og svensk idyl og ikke mindst at vise August det sted som bliver rammen om alle hans kommende sommerferieminder.

Men inden jeg pakker bilen med bleer, barnevogn og babytøj, så skal jeg også lige fylde kufferten med bøger, og derfor kommer jeg lige med et bud på 10 fantastisk bøger du passende kan læse denne sommerferie:

BRAK af Caroline Livingstone
Jeg er selv lige blevet færdig med denne fantastiske debutroman. Den er oplagt til dig, der elsker Leonora Skovs Den der lever stille, Delphine de Vigans Alt må vige for natten, Helga Flatlands En moderne familie, Nina Wähäs Testamente, Vigdis Hjorths Arv og miljø og alle  andre romaner om familie-dynamikker og fortielser. Du kan læse mere om handlingen og min anmeldelse HER.

Hvor lyset er af Malene Ravn
Vi læser Hvor lyset er lige nu i læseklubben, og det er første gang, at jeg har læst forud for læseplanen. Den er simpelthen så god. Hvis du elsker historiske fiktion, så vil du også nyde denne roman om Malene Ravns mands oldefar, kunstmaleren Carl Fischer og hans liv i Vejle og København anno 1893-1962. Jeg har tidligere læst I dine øjne om den dansk-kinesiske dreng Erik af Malene Ravn, som jeg var vild med.

Vaniljehuset af Mich Vraa
Mich Vraa er tilbage! Jeg elskede jo hans trilogi om Dansk Vestindien, men denne gang er Mich Vraa dykket ned i sin egen slægts historie og fortæller en Matador/Krøniken/Lykke-Per-lignende fortælling om sin egen driftige morfar Dusinius Duch, der havde sin gang i Odense i 1800-tallet og stod bag handelsbutikken Vaniljehuset. Du kan læse min anmeldelse HER.

Piger i brand af Robin Wasserman
Den vildeste ungdomsroman jeg har læst i flere år. Piger i brand er en mørk, barsk og brutal roman om et helt unikt og usundt venskab mellem to piger, og et mystisk selvmord, der truer med at ødelægge dem. Hvis du elskede Kurt Cobain-biografien af Charles R. Cross, Glasslottet, Riverdale, 8 Mile og alt hvad der handler om unge piger og venskaber, 1990’erne og små bysamfund, så vil du elske Piger i brand. Der er samtidig også noget Twin Peaks over den. Populær skoleelev findes død i skoven. Ring a bell? Du kan læse min anmeldelse HER.

Dødskunsten af Ambrose Parry
Jeg er normalt ikke så god til krimier, men Ambrose Parrys historiske er bare så gode. Jeg har læst Al kødets gang, som var første bind i serien om den unge lægestuderende Will og tjenestepigen Sarah, der opklarer mordgåder i 1840’ernes beskidte Edinburgh. Du kan læse min anmeldelse af Al kødets gang HER. Dødskunsten er andet bind og næsten lige udkommet.

Solsøsteren af Lucinda Riley
Jeg har lidt en svaghed for historiske feel-good romaner. Lucinda Riley er dronningen af romantiske time-slip-novels og jeg har læst en del af dem i serien om De syv søstre. I Solsøsteren får jeg lidt Blixensk Mit Afrika-vibe, da vi henholdsvis følger Electra D’Aplièse i nutiden og så Cecily Huntley-Washington der i 1939 rejser fra New York til Kenya for at lindre sine hjertesorger. Hun gifter sig med en berygtet kvægbonde, men lever et liv i ensomhed. Lige indtil Cecily en dag møder en ung masaikvinde og afgiver et løfte, der kommer til at ændre hendes liv for altid. Du kan læse min anmeldelse af Stormsøsteren, som er andet bind i serien, HER.

Tour de Chambre af Tine Høeg
Det her er den vildeste bog. Skrivestilen, temaerne, detaljegraden. Jeg knuselsker bare Tine Høeg og slugte bogen her på ingen tid.Det er samtidslitteratur, som rammer lige midt i os selv. Jeg har aldrig boet på kollegie, men kan alligevel genkende det hele: fællesskabet, lugten, måden at kategorisere menneskerne på: 5C, statskundskab, 4F, det er noget med CBS, elkedel og neskaffe, køkkenmøde og klemmesystemer. Det er så genialt skrevet. Læs hele min anmeldelse HER.

Søstre af Nina Belling
Jeg har næsten lige læst Søstre af Nina Belling og det var virkelig en god oplevelse. Jeg bliver så glad, når jeg finder perler fra de lidt mindre forlag. Søstre er en uhyre velskrevet roman om 1700-tallets plantageejere på de vestindiske øer, den brutale slavehandel og to søstre fanget lige midt i den: en mørk og en lys. Oplagt til dig, der var vild med Mich Vraas trilogi om Dansk-Vestindien. Du kan læse min anmeldelse af romanen HER.

Just Kids af Patti Smith
Det her er ikke en nyere udgivelse, den har nogle år på bagen, men den var bare så god, så den må jeg lige anbefale igen. Patti Smith skriver helt fænomenalt om sin tid som ung i New York, hvor hun møder den excentriske fotograf Robert. Og så følger vi ellers de to: Patti, den unge pige, der har skippet fabriksjobbet i South Jersey for at søge liv og mening i storbyen. Og Robert, den irsk-katolske alterdreng fra forstæderne, der cirkler rundt i city som en ung drømmer på stoffer. De er sultne, ludfattige og oprørske. Det er den hede sommer ’67, og rundt om dem buldrer det på alle fronter. De to slås dog for det basale: mad og husly – og det vigtige: den kunstneriske ambition. Begge opnår de en dag verdensberømmelse, Patti Smith som poet og performer, Robert Mapplethorpe som eksperimentel fotograf. Her handler det om vejen dertil. Læs også mit indlæg: https://litfix.dk/2018/02/12/12-citater-der-fik-mig-til-at-elske-patti-smith-og-just-kids/

Lykke-Per af Henrik Pontoppidan
Ingen sommerferie uden en god klassiker. Lykke-Per er stadigvæk en af mine største og bedste læseoplevelser. Jeg blev fuldstændig opslugt. Lykke-Per er en almengyldig fortælling om præstesønnen Per Sidenius, som i slutningen af det 19. århundrede rejser til København for studere til ingeniør og følge sin drøm om et nyt banebrydende kanalprojekt, der for alvor skal sætte Danmark på verdenskortet. Her forelsker han sig i den reserverede og jødiske rigmandsdatter Jakobe Salomon, og her følger vi så Per, når han skal forsøge at se, sejre og erobre. En rammende fortælling om en ung mand, der forsøger at frigøre sig fra barndommens religiøse skygger og blive til noget i kraft af sig selv. Du kan læse min anmeldelse af romanen HER.

Hvad jeg selv skal læse:

For mit vedkommende er sommerferien altid muligheden for at få læst alle de bøger, som jeg ikke når i hverdagen, og slet ikke lige nu, hvor jeg er på barsel. Så jeg skal blandt andet læse Borte med blæsten færdig (den version jeg har er i fire bind). Vi skal op i familiesommerhuset i Sverige, og denne gang er farmor og farfar der = barnepiger 24/7. Så mon ikke jeg kan få tid til at få læst lidt? I min kuffert pakker jeg også Sjælemageren af Ildefonso Falcones, Dødsfjende-Hjertenskær / Jeg er Levemand af Agnes Henningsen, Fruen af Malene Lei Raben, Harry Potter og Dødsregalierne af J.K. Rowling, Katalog over katastrofer af Stine Askov og Mansfield Park af Jane Austen.

Hvis du gerne vil rejse lidt i litteraturen, og måske pt. har udsigt til sommerferie herhjemme inkl. det danske sommervejr, så anbefaler jeg dette blogindlæg: https://litfix.dk/2018/06/07/laesogrejs-otte-mustreads-til-din-sommerferie/