Har du skrevet en bog, der ikke helt får den opmærksomhed, som den fortjener? Arbejder du på et mindre forlag? Eller har du læst en god bog, ingen rigtig kender? Jeg ved, at der findes mange, gode bøger fra små, mindre forlag og måske selvudgiverforlag, der ikke har markedsføringsbudgetter til at slås med de helt store forlag om pladsen i læsernes erindring. Fx har jeg selv læst Voldsomme bånd af Vivian Gornick fra Den Franske Bogcafés Forlag, som jeg elskede. Men jeg ved, at der er mange flere, der gemmer sig ude i bogland. Jeg får tilsendt så mange bøger, og halvdelen af dem når jeg ikke at læse og anmelde ; slet ikke nu, hvor jeg er på barsel med min lille baby, så DERFOR satte jeg mig for at lave et indlæg med 18 små men store bogperler fra mindre forlag // selvudgivelser. Måske finder du en bog, du slet ikke vidste eksisterede?
På visse betingelser af Pernille Høegh (Forlaget Brændpunkt)
Elin er blevet genstand for sin datters romanprojekt, der gik ud på at bryde et tabu: at fortælle om børn, som ikke elskes af deres mødre. Da Elin læser romanen, bliver hun overrasket over Katrines udlægning. Hvordan kan de to have så forskelligt syn på den samme opvækst? Elin er såret og vred over at blive hængt ud i først sin datters roman og senere i medierne. Hun beslutter derfor at bryde med et endnu større tabu: at fortælle historien om en mor, som ikke elsker sit barn, fordi det er så vanskeligt at elske det på den ubetingede måde. På visse betingelser er en fortælling om fiktionens yderste konsekvenser. Hvad der sker, når man udsætter ikke bare sig selv, men også andre for fiktionens greb. Hvordan skriftlig selvransagelse kan føre til grænseoverskridende adfærd. Pernille Høegh, f.
1990, studerer master i litteraturvidenskab. Hun er bosat i Trondheim,
hvor hun også arbejder som litteraturformidler
og freelance skribent. På visse betingelser er hendes debutroman.
Du kan læse mere om bogen HER og min anmeldelse af romanen HER.
Min far og Kvinden af Annie Ernaux (Forlaget Etcetera)
MIN FAR og KVINDEN er to af hovedværkerne i Annie Ernaux’ (f. 1940) forfatterskab, og de er blevet moderne klassikere i fransk litteratur. Her kan de to romaner læses samlet. MIN FARAnnie Ernaux’ far døde nøjagtig to måneder efter, at hun var blevet uddannet til gymnasielærer. I Min far tegner hun et portræt af den uuddannede staldknægt, der blev café- og købmandsejer i en lille nordfransk by, og som hele sit liv kæmpede med sin sociale arv. Af en retskaffen, hårdtarbejdende mand, som med årene blev gladere og gladere for livet. Men også af en far, der forsigtigt, næsten modvilligt, beundrede sin datter for alt det, hun opnåede, alt imens hun fjernede sig uendeligt langt fra alt, hvad han kendte. KVINDENKvinden er et fantastisk billede af forholdet mellem en mor og en datter. Det er Ernaux’ forsøg på at indfange moren som det individ, hun var, og den kvinde, der levede uafhængigt af datterens blik. Ligesom i portrættet af faren er det morens vaner, ord og bevægelser, der tilsammen aftegner et stærkt billede af en selvstændig, arbejdsom og handlekraftig kvinde, som ikke lod sig nøje med et fattigt fabriksarbejderliv, men skabte sig det liv som butiksfrue, hun drømte om. En mor, som vogtede skarpt over sin datters dyd og skolegang, så hun kunne få alt det, moren aldrig selv havde fået.
Annie Ernaux (f. 1940) er fransk litteraturs grand old lady. Hun bliver betragtet som en af de vigtigste litterære stemmer i sit hjemland, og hendes autobiografiske, sociologiske tilgang til det litterære stof er en stor inspirationskilde for mange af Frankrigs unge forfattere, bl.a. Édouard Louis. I disse år oplever Ernaux desuden en enorm revival i udlandet med bl.a. en nominering til den prestigefyldte litteraturpris Man Booker International. I 2017 modtog hun Marguerite Yourcenar-prisen for sit samlede forfatterskab. På dansk er tidligere udkommet Pigen fra ’58.
Du kan læse mere om romanen HER.
Noget der hjælper (Forlaget Lesen)
Noget der hjælper er en roman om tab og venskaber, om indre styrke og om en ung piges seksuelle opvågning. Bogens klare og afdæmpede sprog tegner et smukt portræt af en sårbar og selvstændig ung kvinde, som med et rigt indre liv og en fintfølende interesse for naturen går sine egne veje mod sammenbrud og frigørelse. Nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2013.
Mona Høvring har udgivet tre romaner, blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2013 og har udgivet 6 digtsamlinger.
Du kan læse mere om romanen HER.
Sådan er Kirsten bare af Anne Bredahl (Damgaard)
Kirsten vil gerne redde hele verden, og hun kaster al sin godhed efter opgangens nyeste beboer. Spørgsmålet er, om han kan finde ud af at være taknemmelig nok. Sådan er Kirsten bare er titelnovellen i en samling af seks historier om, hvordan vi kan pille hinanden ned helt uden fornemmelse for den skade, vi forvolder. Det er beskrivelser af det menneskelige og det umenneskelige. Af følelsen af at være usynlig og forsømt. Af ensomhed og det usagte. Det er besk med øjeblikke af forløsende humor.
Du kan læse mere om bogen HER.
Voldens historie af Edouard Louis (Forlaget Etcetera)
Julenat klokken fire møder den homoseksuelle Édouard den fremmede Reda. De følges hjem, har sex og nyder hinandens selskab. Indtil Reda hiver en pistol frem og truer med at slå Édouard ihjel. Han råber og skriger, prøver at kvæle Édouard og voldtager ham. “Voldens historie” er Édouards rå, rystende og dybt gribende selvbiografiske roman om den forfærdelige hændelse, skrevet i et forsøg på at forstå, hvad der skete og hvorfor. Han tænker tilbage på sin egen barndom, men også på Reda og hans fars liv. Han reflekterer over emigration, racisme, fattigdom, begær og traumer. Han forsøger at forstå, hvad der skete den nat.
“Voldens historie” er anden roman af Édouard Louis (f. 1992), der debuterede som 21-årig med den selvbiografiske roman “Færdig med Eddy Belleguele”.
Du kan læse mere om romanen HER.
Tændt, digte om sex, kærlighed og andre fusere af Niklas Press (Zlotnik’s)
Dette er en digtsamling om emner som sex og kærlighed samt andre fusere.
Om forfatteren:
Niklas Press er fra 1972 og er uddannet journalist. Han har skrevet artikler, der har været med i blandt andet ugebladet Her&Nu og dagbladet Informationen. “TÆNDT – digte om sex, kærlighed og andre fusere” er hans første udgivelse som forfatter.
Du kan læse Anettes Litteratursalons fine anmeldelse HER eller mere om bogen HER.
Solfrost af Rebecca Houmøller (Byens Forlag)
En sommeraften mødes Sylvester og Karla på en altan i Nordhavn. Deres kærlighed føles varm og lys på huden, men efter et blackout er Karla pludselig gravid, og sammen med barnet vokser mørket imellem dem. De maler børneværelset solgult, for så igen at male det hvidt og til sidst lukke døren derind. Solfrost er en roman om sorgløst ungdomsliv, alvorstungt voksenliv og jagten på alt det mistede i fortidens kærlighed.
Du kan læse mere om bogen HER.
Min elskede psykose af Stine Dreyer (Forlaget Snepryd)
“De vidste jo ikke, at jeg var syg. De troede bare, jeg var besværlig.” Min elskede psykose er en spændingsfyldt roman, der udmærker sig ved at sætte et nyt perspektiv på et ellers nok så fortærsket emne som psykisk sygdom og psykoser, og på, hvordan virkeligheden opfattes af det psykotiske menneske. Romanens kvindelige jegfortæller er på fortælletidspunktet diagnosticeret maniodepressiv med forskellige personlighedsforstyrrelser. Samtidig er hun sygeplejerske. Hun er raget uklar med SIND, Landsforeningen for psykisk sundhed, i en debat om aktiv dødshjælp til psykisk syge; en ting, som hun er ivrig fortaler for. Denne konflikt og jegfortællerens egne lidelser munder tilsammen ud i, at hun beslutter sig for at offentliggøre og iscenesætte sit eget selvmord ved under mediernes bevågenhed at springe ud fra Rundetårn. Det er hér, læseren møder hende: i den alleresidste tid inden det altafgørende spring. Min elskede psykose tematiserer, hvordan man kan definere og afgrænse psykosebegrebet, samt hvor forskelligartede karakterer, en psykose kan have. For fortælleren begynder de synlige tegn på psykose at vise sig i form af en besættelse af en mandlig kollega og det forvrængede virkelighedsbillede, den medfører. Læseren mindes om, at psykisk sygdom kan være en særdeles svær størrelse at definere, og Min elskede psykose fremstår som et friskt pust til debatten om, hvornår et menneske kan regnes for at være i stand til at kunne råde over sin egen død.
Du kan læse mere om bogen HER.
Døden kommer med ål af Heidi Kølle Andersen (Byens Forlag)
Døden kommer med ål” er en intens, rå og barok skildring af et barns og ungt menneskes opvækst i et fiskerisamfund i 1970’erne, hvor den ene voldsomme begivenhed afløser den anden. Romanen behandler emner som alkoholmisbrug, sygdom og død, og hvordan det kan påvirke et menneske langt ind i voksenlivet. Bogen skildrer desuden med både varme og humor et miljø, der er bundet sammen af lige dele fællesskab og fandenivoldskhed. Hop med ombord på INGE AF BAGENKOP. Skibet er ladet med røverhistorier, skipperviser og syfynsk tale.
Læs mere om bogen HER.
Ungdoms sødme af Denton Welch (Forlaget Århundrede)
På et hotel i Surrey er den 15-årige Orvil Pym på sommerferie med sin far og sine to storebrødre, væk fra den forhadte kostskole. Den sky og sensitive Orvil savner sin afdøde mor og føler sig fremmed for både sin familie og deres påtrængende maskulinitet, for de jævnaldrende drenge på hotellet og for livet i det hele taget. For at undgå det frygtede samvær med andre går han på voyeuristisk opdagelse i det labyrintiske hotel, i de omkringliggende landskaber og i sine egne vildt associerende fantasier, hvor det frastødende og nydelsesfulde mødes. For Orvil er det ikke den ydre verden, der tæller; det gør idiosynkrasierne, interesserne og hans egne fikse idéer: Han smører sig ind i læbestift, han leger slave og fantaserer om en eremittilværelse. Han er optaget af antikviteter og nipsgenstande; af alt, der er ornamenteret og skrøbeligt og minder om fortiden; af grotter, forladte hytter og gamle kirker. Han er også optaget af dødsfantasier og erindringer om sin savnede mor. Og da en kano med en meget maskulin skolelærer kommer sejlende, optages han af også af ham. Ungdoms sødme er en roman fyldt med anspændt seksualitet og usikker kønsidentitet, med ensomhed og isolation. Det er den første bog af Welch, der er oversat til dansk. Vidt forskellige forfattere som E.M. Forster, William S. Burroughs og John Updike har beundret ham, mens Jack Kerouac harcelerede over, at det var Truman Capote og ikke Welch, der blev læst og var bredt anerkendt. Romanen er, ligesom Welchs øvrige udgivelser, primært selvbiografisk (han levede i en stadig frygt for sagsanlæg, fordi hans bøger lå så tæt på virkeligheden). Heri ligger måske en af grundene til, at Welch i eftertiden mest har været en forfatternes forfatter. For Welch skrev – i 1945 – temmelig åbent antydende om sin homoseksualitet og om Orvils spirende erkendelse af egen seksualitet, der viser sig med en blanding af fascination, voyeurisme og masochisme. Ungdoms sødme er en overdådig, sørgelig og humoristisk skildring af en dreng med ét ben placeret i barndommen og ét ben, der har vanskeligt ved at finde fodfæste i ungdommen; det er en roman, der som sin hovedperson på én gang er fuldstændig ukunstlet og umådeligt affekteret. Denton Welch (1915-1948) var engelsk billedkunstner og forfatter.
Læs mere om bogen HER.
Søstre af Nina Belling (Forlaget Brændpunkt)
Året er 1792, stedet er en sukkerplantage på Sankt Jan på De Dansk Vestindiske Øer. Her udfoldes historien om to søstre fra vidt forskellige verdener: Imens slaven Damma Becca strejfer rundt i bjergene om natten og søger efter sin afdøde mors ånd, ankommer Susanna med skib fra Danmark. Susanna fra Thy har mange drømme om sine muligheder under nye, eksotiske himmelstrøg, men de viser sig svære at realisere i et brutalt slavesamfund fuld af fortielser og hemmeligheder. Damma Becca ønsker at nærme sig sin halvsøster, men det er en farlig drøm, for ingen må vide, at de er søstre. På sukkerplantagen lever slave og blank adskilt og under konstant social kontrol. Søstre er en fortælling om to unge kvinder, der begge stræber efter forandring og et anderledes liv, men intet varer ved i det hede, forvrængede paradis, og gang på gang må de finde nye veje for at overleve. Nina Belling, født 1957, er uddannet folkeskolelærer og i dansk som andetsprog. Hun er forfatter til en lang række romaner.
Du kan læse min anmeldelse HER og mere om bogen HER.
Gudruns arv af Marianne Jørgensen (Hovedland)
Efter reformationen og nedkæmpelsen af bøndernes oprør i Grevens fejde er livet i Danmark rykket længere ud på Herrens mark. I GUDRUNS ARV følger Marianne Jørgensen en række personer og deres udvikling i årene omkring 1550. Forfatteren tegner et uroligt billede af Danmark – et hver-dags-Danmark, hvor det er kvindernes perspektiv og liv, der dominerer. Maren er blevet købmandskone i Aalborg efter sit giftermål med Asger. Niels Kaas, der er student fra Viborg, beslutter sammen med en kammerat at tage turen til Wittenberg for at opleve Martin Luther, og Rasmus har afløst sin far som smed hjemme i Selde i Salling. Han har imidlertid et alvorligt problem, som han må have hjælp til at løse. Rasmus mangler en kvinde, og den fortabte og smukke Gudrun bliver hyret til at hjælpe ham i smedjen, i huset – og i sengen. GUDRUNS ARV er en selvstændig fortsættelse af DE TAVSE VIDNER, der udkom i 2015. Tidens sociale og religiøse spændinger skildres intenst og levende i Marianne Jørgensens roman, der handler om alt mellem liv og død, mad og sygdom, sejlads, sex – og børnefødsler ikke at forglemme.
Læs mere om bogen HER.
Wilmas verden af Ulrika Louise Bjerregaard (Forlaget Augusta)
Vi skal fra nutidens Aarhus til datidens New York.Wilma er vores hovedperson i nutiden. Hun går i 8. klasse i Aarhus, og hygger sig med vennerne. En dag finder hun en kuffert på sin mormors loft med en stabel breve fra sin tipoldemor, Karoline, der udvandrede i 1912. Sideløbende med Wilma følger vi Karolines rejse til USA og den første tid i det nye spændende, men også overvældende hjemland. Vi skal følge Wilma og Karoline i fire bøger; ét år ad gangen. I første bog møder vi Wilma i 8. klasse, og vi skal være sammen med hende i 9. klasse, et år i USA på high school og tilbage i 1. g i Aarhus. Der er flettet to kærlighedshistorier ind i bøgerne sammen med et væld af historiske begivenheder samt min egne dybe lidenskab for bøger både ny og gammel litteratur. Wilmas Verden er først og fremmest skabt for at underholde og give læseren en skøn læseoplevelse. Men den er også velegnet til undervisning i udskolingen med henblik på emner som udvandring til Amerika, litteratur og i det hele taget livets eksistentielle spørgsmål om, hvem er jeg, hvad skal jeg være, og er jeg god nok, som jeg er? Dette er første bind i Wilmas Verden.
Læs mere om bogen HER.
Væk (noveller) af Rasmus Hastrup (Forlaget Screaming Books)
En underjordisk skattejagt, en forsvinding fra et sommerhus, underlige overvågninger, dystopiske scenarier, ønsker, som går i opfyldelse eller ikke, verdener, der glider ind mellem hinanden, så nye virkeligheder opstår – alt dette og mere til støder vi på i de 15 noveller, der udgør Væk. Temaerne omfatter tab, tvivl, søgen og erindringens upålidelighed, og som i Rasmus Hastrups foregående bøger er der tale om et narrativt univers, hvor den velkendte hverdagsverden sprænges, splintres og kæntres af bizarre hændelser. Sprogligt er novellerne i Væk præget af neologismer og et til tider poetisk fabulerende billedsprog, men samtidig er bogen ikke svær at læse. Grundstemningen er melankolsk, men med flere (sort)humoristiske indslag undervejs. Desuden er der adskillige interne hentydninger og easter eggs gennem hele bogen, således at der opstår en art litterært metalag.
Læs mere om bogen HER.
Der går min klasselærer af Jacob Skyggebjerg (Gladiator)
Løsning, 2000. Den livstrætte folkeskolelærer Erling er blevet ramt af forelskelsens sindssyge. Subjektet: Eleven Mira i den niendeklasse, han er klasselærer for. Pludselig findes der en mening med tilværelsen, og i følelsernes og sansningernes voldsomme rus, glemmer han sit ansvar overfor såvel eleverne, som overfor sin hustru Irma, der intet aner om alt det, som foregår i ham. Den nye verden, han pludselig er blevet en del af. Indrammet i fortællingen om folkeskolelæreren Erlings genfødsel som følende menneske, tegnes et portræt af et søvnigt landsbysamfund under eurodance-epidemiens hærgen lige midt i årtusindskiftet. Buffalo-støvler og smadrede biler med store anlæg. Og en skole, hvor kosmos holdes oppe af fællesskabets tyrannisering af de svageste. Visse elevers undergang er en præmis for folkeskolens fællesskabs harmoni. Men Der går min klasselærer er også en fortælling om fællesskabet som begreb — og om individet, og dets tilpasning til fællesskabet. Hvordan der må ofres, og hvordan der må satses. Hvad der er muligt, og hvad der ikke er muligt. Og allerførst er det en fortælling om følelser — om hvordan følelserne styrer mennesket, og i sidste ende håner vores forestillinger om at noget menneske evner at være herre over dem.
Læs mere om bogen HER.
Jeg ser mig selv som rytmisk (Vild Maskine)
Gennem 13 kapitler fortælles der om en 40-årig fraskilt kvindes forsøg på at finde en mand og komme overens med sin skilsmisse. Marie Louise Tüxen debuterede i Hvedekorn i 2013. Hun har lavet natradio på Radio24syv og skriver satire for WulffMorgenthaler. Hun er oprindelig fra Næstved, men nu bosat i København. “Jeg ser mig selv som rytmisk” er hendes debut. “Vi trænede sammen. Vi tog bussen ud til Body House, jeg gik til aerobic, på showholdet, og han løftede vægte. Jeg vidste godt, han tog steroider, jeg så nålen, og jeg så hans muskler og næse vokse unaturligt. Det var ikke derfor, vi stoppede med at komme sammen. Det gjorde vi bare. Det gled ud, og han var sammen med en af mine veninder. Lige så stille stoppede vi med at træne sammen, vi gik heller ikke i solcentret. Jeg blev bleg, og han blev marineinfanterist på Bornholm.”
Læs mere om bogen HER.
Rør mig / Mørklagt af Linda Victoria (Victoria Publishing)
Den 30-årige Martin Blackwood er direktør for virksomheden Illumitron. I en ung alder har han næsten alt, men gemmer på hemmeligheder fra en dyster opvækst. Da han møder Danielle, forestiller hun sig den klassiske historie “kvinde redder mand”. Martin vil bare ikke reddes, og snart er Danielle viklet ind i et spil om magt, milliarder og manipulation. Alle Martins ambitioner kan blive til virkelighed, da han accepterer et tilbud om at få den excentriske forretningsmand Marcus Marcelis som mentor – men prisen viser sig at være høj, og CIA følger med i kulissen. For at vinde alt er Martin nødt til at satse alt – og det indebærer at gå dybere ind i mørket af den barndom, som i hele Martins voksenliv har gjort det nødvendigt at undertrykke smerten med piller og hård sex. Mørklagt er første bind i Affinity-trilogien af Linda Victoria. Trilogien udspiller sig i et internationalt forretningsmiljø domineret af grænseløs luksus, magtmisbrug og blodig dekadence. Mørklagt er den internationale genudgivelse af bestseller-romanen Rør Mig. Bind to i serien, Broderskab, er på vej, og jeg glæder mig!
Du kan læse min anmeldelse af Rør mig / Mørklagt HER og mere om Mørklagt HER.
Tak for den fine henvisning og tak for spændende indlæg. Kh Anette
Mange tak, søde du.