Litfix anbefaler: 8 bøger til din sommerferie og hvad jeg selv skal læse

Sommerferien nærmer sig for de fleste af os. For mit eget vedkommende står den på en uges sommerferie og fire ugers barsel, inden lillebror melder sin ankomst engang i starten af august. Hvis alt flasker sig er vi i sommerhuset i Sverige den første uge i juli med farmor og farfar og bagefter en uge i sommerhus på Langeland med mormor. Det bliver skønt og jeg håber at få tid til lidt bøger i liggestolen. Men jeg har allerede læst så mange fantastiske bøger i år, så her er mine anbefalinger til 8 gode bøger du kan kaste dig over i sommerferien. Og nederst fortæller jeg også, hvad jeg selv planlægger at læse i min ferie.

Eufori af Elin Cullhed
Jeg elskede Glasklokken af Sylvia Plath og Elin Cullhed har med Eufori skrevet et helt fantastisk stykke litteratur om netop Plath. Om kunsten og kærligheden og det svære ægteskab med Ted Hughes. Du kan læse min anmeldelse af bogen HER.

Vi begynder med slutningen af Chris Whitaker
En fuldstændig fremragende american noir thriller sat i et lille amerikansk samfund, der fuldstændig tog røven på mig og kravlede langt ind under huden på mig. Den fortælling forlader mig ikke foreløbig, og jeg glæder mig meget til at se den kommende filmatisering. Læs min anmeldelse HER

Under magnoliatræerne af T. I. Lowe
Under magnoliatræerne er mange ting. Det er en slægtsroman, en dannelsesroman, en kærlighedsroman, en sydstatsroman og en fortælling om et lille amerikansk samfund, om skam og sammenhold, om klasseskel og konflikter, om kærlighed og familie. En af de bedste bøger jeg har læst i år. Elsker du Hvor flodkrebsene synger, skal du læse med her. Du kan læse min anmeldelse HER.

Brænd alle mine breve af Alex Schulman
Alt brænder i Alex Schulmanns fremragende roman. Brevene mellem mormoren og morfaren. Olof Lagerkrantz’ begær efter Karin Stolpe. Vreden som er nedarvet i familien gennem traditioner og forgifter alt og alle. Svigt og hemmeligheder. Sproget og teksten. Alt brænder. En fantastisk velskrevet roman om vrede, familiehemmeligheder og til alle der elsker Knausgård. Læs min anmeldelse HER

Annas sang af Benjamin Koppel
Brahms, Beethoven og Bach. Benjamin Koppel debuterer med en omfangsrig og fyldig dannelsesroman om den unge Hannah, der vokser op i en jødisk familie i 1900-tallets København, og som vi følger helt til hendes 100 års fødselsdag med alt hvad levet liv indebærer: smerte, glæde, fortrydelse og umulig kærlighed. Læs min anmeldelse HER

Daisy Jones & The Six af Taylor Jenkins Reid
Sex, love, drugs and rock’n’roll. Taylor Jenkins Reid har skrevet en heftig og intens bog om rockbandet Daisy Jones and The Six, der havde sin storhedstid i 70’erne. Jeg var halvt inde i bogen, da jeg febrilsk begyndte at google Daisy Jones & The Six. Kunne ingen billeder finde af dem, ingen musikvideoer og ikke nogle numre med dem på Spotify. Så måtte jeg jo lige google endnu engang og indså da, at bandet jo er fiktivt, aldrig har eksisteret, og er opfundet af forfatterens fantasi. Det er alligevel imponerende, at hun har formået at gøre interviewformen i bogen så intens og ægte, at jeg vitterligt troede, det var rigtige mennesker, der havde levet, som hun interviewede. Læs min anmeldelse HER

Den formidable Sophy af Georgette Heyer
Udgivet i 1921 af Heyer, der skrev sin første historiske romance som 17-årig og frem til sin død i 1974 udgav én roman om året. Det her er Regence Romance-genrens svar på Agatha Christie. I Den formidable Sophy følger vi den unge Sophy, der skal bo ved sin tante mens hendes far er bortrejst. Sophy er vel en blanding mellem Penelope Bridgerton og Sybel Grantham — rebelsk og ressourcefull. Hun driver selvsagt alle på godset til vanvid, især sin fætter Charles. Bogen er velskrevet og ikke udspenslende som genren ellers kan være. Den er romantisk og humoristisk, som når Austen er bedst. Se min reel anmeldelse HER.

Lenins bodyguard af Leif Davidsen
I København i 1910’erne fyldes stræderne med stærk politik, spioner og reportere på jagt efter den næste store historie. Sønderjyske Oskar Madsen ankommer fra Amerika efter flere år udenlands i den amerikanske hær. I København indlogerer han sig hos den smukke Johanne, hvis mand sejler og som kun har en enkelt anden logerende: Den stille russiske Vladimir Uljanov, som studerer den danske andelsbevægelse på Det Kongelige Bibliotek. En mørk aften redder Oskar Uljanov fra to overfaldsmænd, og det bliver starten på et livsomvæltende møde for Oskar Madsen, der først må flygte fra ordensmagten i København tilbage mod Amerika for senere at ende i Rusland, hvor han bliver Lenins bodyguard og førstehåndsvidne til verdenshistorien. En fremragende roman. Læs min anmeldelse HER.

hvad jeg selv skal læse:

Det vågne hjerte af Merete Pryds Helle

En velopdragen ung piges bekendelser af Simone de Beauvoir

Mord på kostskolen af Lucinda Riley

Det forjættede land af Henrik Pontoppidan

Otto og Louise af Hanne Richardt Beck

Mødrenes hus af Liv Nimand Duvå