Litfix anbefaler // ti bøger til efterårsferien 🍂🍁

Efteråret er kommet, og jeg er vild med årstiden. Striktrøjer, gåture i skoven, hvor brune og gule blade falder til jorden, en varm kop te og mørke timer at forsvinde ind i litteraturens verden. Derfor anbefaler jeg her ti bøger til efterårsferien til hele familien. Og fortæller lidt om de bøger, jeg har højst på min TBR-liste lige nu.

Note: Indlægget her indeholder reklame i form af, at nogle af de omtalte bøger er anmeldereksemplarer tilsendt fra forlagene. 

Odinsbarn af Siri Pettersen

Ronja Røverdatter og den svenske granskov møder pigen Hirka og nordisk mytologi i Siri Pettersens imponerende Odinsbarn, første del af trilogien Ravneringene, og det bedste fantasy jeg har læst siden Game of Thrones. I Odinsbarn følger vi den haleløse pige Hirka. Hun lever i sammen med sin far Thorrald, der fandt hende i en stencirkel, da hun var kun nogle dage gammel. Forældreløs. Haleløs. Forbandet. I stedet for at dræbe hende, som han burde have gjort, skar Thorrald et ar i ryggen, der hvor hendes hale skulle have siddet og fortalte alle i Elveroa, at ulve havde bidt den af hende. Uden halen kan Hirka ikke deltage i Ritualet og hun kan ikke favne. Ritualet skal beskytte alle mod de blinde. En ældgammel tradition. Læs hele min anmeldelse HER.

Heksenat af Deborah Harkness

Ser du også A Discovery of Witches på HBO? TV-serien med Matthew Goode i rollen som den charmerende vampyr Matthew Clairmont kører lige nu på HBO, og jeg er blevet ret vild med den. Serien er baseret på Deborah Harkness’ trilogi om heksen Diana Bishop og hendes møde med ovenstående vampyr. Jeg er i gang med bogen nu, og er indtil videre begejstret. Handlingen er således: Historikeren Diana Bishop, der er af hekseslægt, forsker i alkymistiske skrifter og falder over et fortryllet manuskript i Bodleian Library i Oxford. Diana har ikke brugt magi, siden hendes forældre blev dræbt på grund af deres evner, men da hun mærker manuskriptets kræfter, aner hun farer og sender det tilbage i arkivet uden at afkode dets indhold og hemmeligheder. Hvad hun ikke ved er, at den gamle alkymistiske tekst Ashmole 782 har været forsvundet i århundreder og tiltrækker sig opmærksomhed fra andre væsner. Deriblandt vampyren Matthew Clairmont, som forsker i genetik.

Ronja Røverdatter af Astrid Lindgren

Ingen efterårsferie uden klassikeren Ronja Røverdatter, som er min absolut yndlings børnebog. Fordi jeg er vokset op med Ronja og resten af Astrid Lindgrens fantastiske fortællinger, og fordi Ronja Røverdatter fortæller noget om vores liv. Om at elske, være modig, stole på sig selv, kæmpe for en ven, se det bedste i alle mennesker, stå sammen for en fælles sag, bryde med arv og miljø, og vælge sin egen vej i livet. Ronja Røverdatter er en bevægende og kærlig fortælling om røverbørnene Ronja og Birk, om deres frie liv i de vilde skove og om, hvordan deres venskab stopper krigen mellem to røverslægter. Bogen har det hele: kampen mellem det gode og det onde, venskab, den første uskyldige forelskelse, familiesammenhold, krig, kærlighed, eventyr og skovens mystik.

Et eventyrligt efterår i Mumleby af Elvira Fragola

Jeg elsker Elvira Fragolas sæson-bøger om Vera og Astrid fra Mumleby, og det er ikke kun fordi, Elvira er min barndomsveninde. Hun er så vildt dygtigt både til at skrive og illustrere og fortælle historier. Et eventyrligt efterår i Mumleby er langt mere end bare en børnebog. Det er en bog fyldt med smukke illustrationer, velskrevede fortællinger, er helstøbt univers og komplette karakterer men også gennemtænkte spil og opskrifter på mad og legetøj, som børn kan hygge sig med hele efteråret. I bogen følger vi de to venner Astrid og Vera og deres efterår i Mumleby. Astrid repræsenterer det fantasifulde i børn, de børn der fortæller spændende historier, som måske ikke altid passer, men som fortælles for at være en del af et fællesskab. Vera derimod repræsenterer det mere voksne, logisk tænkende barn, der ikke altid tror på historierne, men som alligevel, som voksne ofte gør, formår at bekræfte børnene i deres sunde fantasi. Hvor Astrid er modig og vild, er Vera stille og klog, og netop denne kombination er gavnlig for deres færd i Mumleby og ikke mindst deres tætte venskab. Du kan læse hele min anmeldelse HER.

Trommer i det fjerne af Diana Gabaldon

I Trommer i det fjerne tager vi igen med den tidsrejsende læge Claire Fraser og hendes mand, 1700-tals skotten Jamie, på en rejse. De er i Den rejsende (bind 3) netop blevet genforenet efter 20 års adskillelse grundet Slaget ved Culloden i Skotland. Nu har skæbnen og et skibsforlis bragt dem fra det caribiske hav til De Amerikanske Kolonier, nærmere betegnet kysten ved Georgia, hvor de beslutter sig for at slå sig ned. Året er 1767, da de begynder deres liv i Den Nye Verden ligesom mange andre tilrejsende immigranter, men Claire ved, at Den Amerikanske Revolution nærmer sig. Claire og Jamie glæder sig over, at deres datter, Brianna Fraser, er i sikkerhed tilbage i 1960’ernes Boston, og beslutter sig derfor at takke ja til Guvernørens tilbud om et stort stykke jord, der senere bliver til Frasers Ridge på Cape Fear-flodens sletteland i kolonien North Carolina. Men håbet om et fredeligt liv varer ikke længe for Claire og Jamie. Brianna finder et rystende avisudklip i fremtiden og tvinges til at rejse tilbage for at redde sin mor, som hun har mistet, og den far, hun aldrig har mødt. Læs hele min anmeldelse HER.

Faith af Mich Vraa

Mich Vraas tredje og sidste del om Dansk Vestindien er en overbevisende og stærk fortælling om en ung kvindes arv, om de første danskere på øerne, om slaveoprør, mislykket kolonisering og missionsarbejde. Mich Vraa er tilbage med sidste del i sin anmelderroste trilogi om Dansk Vestindien. I marts 1917 overdrages De Vestindiske Øer til USA. Faith Netlock, ung fotograf i Charlotte Amalie, overværer ceremonien med blandede følelser. Hun har aldrig følt sig som dansker, og hun ved, at hun aldrig vil blive amerikaner. Men magtskiftet får voldsomme konsekvenser for den unge kvinde, der er arving til Solitude-plantagen. Faith er historien om, hvordan Danmark vandt og efter 250 år atter mistede sin koloni i Vestindien. Men først og fremmest er det en handlingsmættet og intens fortælling om en stærk kvinde i et helt særligt øjeblik i historien. Efter at have læst og elsket Haabet og Peters kærlighed var mine forventinger til Faith tårnhøje. Og Mich har lovet, at der denne gang er endnu mere kærlighed med, noget et par af os anmeldere savnede lidt i Peters kærlighed, der også omhandlede politik og krig en del. Jeg havde ikke meget mere end læst de første tre linjer, før jeg allerede var bjergtaget og igen rejst med Mich Vraa tilbage til Jomfruøerne. Læs hele min anmeldelse HER.

Lykke-Per af Henrik Pontoppidan

Lykke-Per er en almengyldig fortælling om præstesønnen Per Sidenius, som i slutningen af det 19. århundrede rejser til København for studere til ingeniør og følge sin drøm om et nyt banebrydende kanalprojekt, der for alvor skal sætte Danmark på verdenskortet. Her forelsker han sig i den reserverede og jødiske rigmandsdatter Jakobe Salomon, og her følger vi så Per, når han skal forsøge at se, sejre og erobre. En rammende fortælling om en ung mand, der forsøger at frigøre sig fra barndommens religiøse skygger og blive til noget i kraft af sig selv. En verdenserobrer. En Lykke-Per. Det er videnskaben mod troen. Fredløs være den der trodser Herren. Lykken er idiotens formynder og heldet sorgens fader. Gør dig selv den tjeneste at læse romanen. Den er alle 800 sider værd, og med den nye udgave med moderne retstavning vænner du dig hurtigt til det gamle sprog.

Lone Star af Mathilde Walter Clark

Lone Star er en sprogligt overbevisende og rørende fortælling om de historier, vores forældre fortæller os, og som vi fortæller os selv og hinanden. Romanen er en vekslen mellem barndomserindringer og fortællinger om Mathilde Walter Clarks liv som forfatter med litterære rejser, foredrag og artikler, der sammen væves til en historie om et barn der vokser op og bliver forfatter, som må skrive sin egen historie om sin far, for ikke at glemme den. For at kan blive mere end bunken af amerikanske breve, hun så fint har bundet sammen og opbevaret i en frygt  for, at han ellers helt vil forsvinde, at han kun er et udspring af hendes fantasi. Men Lone Star er ikke kun Mathilde Walter Clarks egen historie om sin far, det er en storslået fortælling om hendes slægt, The Ur-Clarks, med aner helt tilbage til Sydstaternes slaveri, Borgerkrigen og foreninger som Daugthers of The Confederacy. Læs hele min anmeldelse HER.

Troldepus af Dines Skafte – samlet i ny udgave

Troldepus er den første bog, jeg nogensinde læste, og jeg har stadig mit lille mini-eksemplar af Troldepus i skoven stående på reolen herhjemme med årstallet 1994 i. Nu har Høst & Søn så samlet alle de små 37 Troldepus-bøger i én samlet udgave. Troldepus er en rigtig børnebogsklassiker, der med sit søde, sjove og finurlige univers fyldt med både trolde og dyr har været elsket af generationer af børn. Nu er de første ti historier samlet i ét bind om Troldepus, den lille troldunge, som lever ude i skoven i Troldhøj sammen med Troldefar, Troldemor og lillesøsteren Pussi Troldunge.

Vi er brødre af Iben Mondrup

Vi er brødre er et skarpt portræt af en dansk familie i tiden efter Anden verdenskrig. Om mennesker der forsøger at leve videre, om brødre, venskab og den første kærlighed. Om at gå sine egne veje. Om fædre og sønner. En roman, der giver sig god tid til at fortælle sin historie.  Med sin nyeste roman Vi er brødre har den prisbelønnede forfatter Iben Mondrup taget afsæt i sin egen slægts historie. Idéen til romanen opstod, da hun ved et held fik fat i sin farfars gamle arkiv bestående af gamle breve, dokumenter og aviser, der alle fortalte en historie om modige mænd, der, ligesom farfaren selv var en del af modstandskampen under Anden Verdenskrig. Læs hele min anmeldelse HER.

Bøger der er højst på min TBR-liste lige nu: 

House of Dreams: The life of L. M. Montgomery af Liz Rosenberg

Max, Mischa og TET-offensiven af Johan Harstad

Northanger Abbey af Jane Austen

Farvel til våbnene af Ernest Hemingway

Historien om Asta af Jón Kalman Stefánsson

Fordi Venus pasierte en alpefiol den dagen jeg blei født af Mona Høvring

Orlando af Virginia Woolf

De loyale af Delphine de Vigan

Call me by your name af Andre Aciman (dansk udgave)

Erling Jepsen – Erna i krig

Hvad skal du læse i efterårsferien? 🍂