2018 var endnu et fantastisk læseår med en række nye, spændende danske og udenlandske udgivelser, men hvor jeg også fik tid til at læse gamle klassikere og nostalgisk børnelitteratur. Med over 80 læste bøger, har der været mange gode læseoplevelser, men jeg har alligevel udvalgt fem formidable bøger, jeg læste i 2018, og som jeg synes, du bør læse i 2019.
Just Kids af Patti Smith
udkommet 2010.
Tyve år gammel stiger Patti af bussen i New York. I håb om husly banker hun kort efter på hos venner i Brooklyn, de er flyttet, men inde i lejligheden ligger en ung fyr og sover, i bar overkrop og med perlekæder om halsen. Patti har mødt Robert. Lykketræf eller skæbne? Deres livstråde snor sig fra da af i et uløseligt spind, som kærester og siden soulmates. Patti, den unge pige, der har skippet fabriksjobbet i South Jersey for at søge liv og mening i storbyen. Og Robert, den irsk-katolske alterdreng fra forstæderne, der cirkler rundt i city som en ung drømmer på stoffer. De er sultne, ludfattige og oprørske. Det er den hede sommer ’67, og rundt om dem buldrer det på alle fronter. De to slås dog for det basale: mad og husly – og det vigtige: den kunstneriske ambition. Begge opnår de en dag verdensberømmelse, Patti Smith som poet og performer, Robert Mapplethorpe som eksperimentel fotograf. Her handler det om vejen dertil. I 1969 flytter de ind i det sagnomspundne Chelsea Hotel og dermed også ind i tryllekredsen af berømte og berygtede, som i den periode gjorde New York til verdens kunstscene par excellence. Med centrum omkring det runde bord på Max’ Kansas City, hvor Andy Warhol holdt hof. Et i dag stærkt mytologiseret miljø, som Patti Smith genopliver for os fra sin helt egen vinkel, indefra og nedefra.JUST KIDS er en smuk kærlighedshistorie, der begynder som et eventyr og ender som en elegi. Et boheme-romantisk erindringsbillede af et svundet New York, tegnet med vemod og nærvær. Erindringskunst af fornemste karat. Læs mit blogindlæg 12 citater der fik mig til at elske Patti Smith og Just Kids HER.
Den som blinker er bange for døden af Knud Romer
udkommet 2006.
“Den som blinker er bange for døden” er en selvbiografisk roman om et enebarn, som vokser op med sin skizofrene, tyske mor og tvangsneurotiske, danske far i 1960’ernes Nykøbing Falster. Barndommen er hjemsøgt af fortidens spøgelser – en farfar, som er fantast og prøver at undslippe det blodige liv på garvergården med det ene kuldsejlede projekt efter det andet, hotel, biograf og busruter ud i det blå; en mormor, som eksploderede under et bombeangreb og lever videre uden ansigt bag det sorte slør; en onkel, som overlevede Stalingrad med kroppen fuld af granatsplinter og deler dem ud til jul og fødselsdag. Den dominerende mor, som blev dekoreret med jernkorset og lever med minderne om et liv i luksus i den preussiske landadel, og en krybende far, som er forsikringsmand og forsøger at holde sammen på det hele ved at forsikre hver eneste ting på jorden. Kort fortalt en familie, som er ramt af ødelæggelse og undergang, og som lukker sig om sig selv i angst og sorg og vanvid. Romanen beskriver hvordan den sociale udelukkelse og ensomheden i en kvælende provinsby bliver imødegået af et barn, der bygger sit eget univers op af fantasier og livslyst i forsøget på at finde en vej ud af mareridtet og ind i verden. Du kan læse min anmeldelse HER.
Lone Star af Mathilde Walter Clark
udkommet 2018
Da Mathildes stedfar dør, plages hun af spørgsmålet om hvad der vil ske, hvis hendes egen far dør ovre på den anden side af Atlanten. Vil der være nogen som ringer? Af skræk for at fortiden skal gå til grunde i hendes erindring, går hun i gang med at skrive den bog om sin far som hun altid har vidst at hun skulle skrive.Det er historien om en far og en datter og om alt det der adskiller dem – havet, sproget og en stedmor af mytologiske dimensioner. Og om tiden der nådesløst går. En dag er vi voksne, og barndommen ligger uigenkaldeligt bag os, fuld af huller og ting vi fortryder. Men faren er endnu levende, og datteren har masser af vilje. De mødes på hans fødeegn i Texas. Kan hun gøre slægtens sted til sit eget? De besøger slægtninge, døde som levende. Texas’ historie filtrer sig sammen med familiens. Der vokser et landskab frem. Tiden bliver langsom. De sidder på verandaen i hver sin gyngestol og ser himlen sortne …LONE STAR er en roman om familie og tilhørsforhold og om at overvinde enorme afstande. Om at være levende og om at se og forstå – og elske alligevel. Du kan læse min anmeldelse HER.
Lykke-Per af Henrik Pontoppidan
genudgivet 2018
Nobelpristageren Henrik Pontoppidans berømte udviklingsroman om den jyske præstesøn Per Sidenius’ søgen efter det lykkelige liv. Efter en svær opvækst i det religiøse hjem vælger Per i protest at studere til ingeniør i København og kappe enhver forbindelse til familien. I hovedstaden kaster han sig derefter ud i livet, som åbner sig i alle dets afskygninger. Men er dette lykken for Per? Lykke-Per er en klassisk samtidsroman om det moderne menneskes jagt på meningen med tilværelsen, og et hovedværk i dansk litteratur.En rammende fortælling om en ung mand, der forsøger at frigøre sig fra barndommens religiøse skygger og blive til noget i kraft af sig selv. En verdenserobrer. En Lykke-Per. Det er videnskaben mod troen. Fredløs være den der trodser Herren. Lykken er idiotens formynder og heldet sorgens fader.Gør dig selv den tjeneste at læse romanen. Den er alle 800 sider værd, og med den nye udgave med moderne retstavning vænner du dig hurtigt til det gamle sprog. Du kan læse min anmeldelse HER.
Let gang på jorden / Letsindighedens gave af Agnes Henningsen
genudgivet 2018
Let gang på jorden og Letsindighedens gave er de første to bind i Agnes Henningsens erindringsværk, som nu udkommer samlet i én bog i Gyldendals nye klassikerserie. Her fortæller Agnes Henningsen med en forførende blanding af boblende lethed og litterær kraft om sin barndom og ungdom. De fleste kender måske særligt Agnes Henningsen som mor til lampedesigner Poul Henningsen, men Agnes fortjener at træde ud af den skygge. Som forfatter stod hun forrest, når det kom til kvindens ret til et erotisk eksperimenterende og erfaringsrigt liv, og hun søgte selv at leve sådan. Det var hendes drøm, at det erotisk frie liv kunne forenes med kvindens andre livsbehov — som mor og hustru. Et tema der ikke er svært at overse i hendes værker.
Se resten af de mange gode bøger, jeg læste i 2018 HER.
Og her til sidste lige en oversigt over de nye bøger, der udkom i 2018, og som jeg gav fem stjerner:
- Diana Gabaldon – Trommer i det fjerne (1088) ★★★★★
- Christian Mørk – I gode hænder (224 sider) ★★★★★
- Mich Vraa – Faith (472 sider) ★★★★★
- Patti Smith – Hengiven (112 sider) ★★★★★
- Morten Pape – Guds Bedste Børn (500 sider) ★★★★★
- Iben Mondrup – Vi er brødre (552 sider) ★★★★★
-
André Aciman – Call me by your name, da. udg. (304 sider) ★★★★★
- Malene Ravn – I dine øjne (480 sider) ★★★★★
- Jens Andersen – Kim Larsen Mine unge år (328 sider) ★★★★★
Hvilke gode bøger har du læst i 2018?