De seks mest opslugende romaner, som jeg har fangirlet over, siden jeg startede som bogblogger

Jeg bliver ofte spurgt, hvilken bog, der er den bedste jeg nogensinde har læst. Og for en bibliofil som læser mellem 70-100 bøger om året, så kan det være svært at vælge en konkret bog ud. Jeg har ikke som sådan en absolut yndlingsbog, men jeg har en række bøger, som jeg altid anbefaler, når jeg bliver spurgt om mine bedste læseoplevelser, ligeså vel som jeg altid vil anbefale Ronja Røverdatter som den bedste børnebog nogensinde. Der er dog især seks romaner/serier, som jeg har været så opslugt af, at jeg glemte tid og sted, imens jeg læste dem, at jeg betrager mig selv som en person før og efter at have læst dem, og bøger som jeg aldrig glemmer. Det er også nogle af de bøger, som jeg har anbefalet mest siden jeg blev bogblogger, og hvor jeg nok, i al beskedenhed, kan tage æren for at have givet nogle af bøgerne flere begejstrede læsere.

Så her er de. De seks mest oplsugende romaner, som jeg har fangirlet over, siden jeg startede som bogblogger:

Call me by your name af André Aciman


Jeg har læst den på både dansk og engelsk og nok set filmatiseringen en million gange. Jeg tror ikke, at jeg kan beskrive med ord, hvor fantastisk jeg synes André Acimans Call me by your name fra 2017 er. Men jeg vil prøve. Den 17-årige Elio bor med sine intellektuelle forældre i en gammel villa i den italienske kystby Bodighera. Faren er professor og har hvert år, så længe Elio kan huske, haft sommergæster boende, unge logerende, studerende, der nogle timer om ugen, mod kost og logi, hjælper faren med mailkorrespondencer og andet papirarbejde. Elio forbereder sig derfor, denne italienske sommer i 1983, på at møde en klassisk studerende, være høflig vært i nogle uger, og så igen møde en ny, men da den høje, selvsikre og smukke Oliver ankommer, forandres alt. Og hverken Elio eller Oliver vil nogensinde glemme dette møde.

I André Acimans roman såvel som i Luca Guadagninos firedobbelte oscarnominerede film kan du dufte cypresserne, smage abrikoserne, mærke den norditalienske sommersol gnistre på dine arme. I den bohemeintellektuelle villa kan du høre Bach blive genkomponeret, læse Celan, filosofere med Heidegger eller danse i de lune sommernætter til lyden af 80’erne med The Psychedelic Furs. Du kan også bare forelske dig betingelsesløst i Timothée Chalamet og Archie Hammers perfekt portrætterede Elio og Oliver og deres modige, nøgne, brutale, ømme, smukke og livsbekræftende kærlighed. Call me by your name er en af de romaner, der sætter sig fast i dit hjerte og aldrig bliver glemt.

Den gode nyhed er, at André Aciman skriver på fortsættelsen Find me, der efter planen udkommer engang i slutningen af oktober. Og der kommer også en film mere. Du kan læse mere om Find me HER. Du kan også læse hele min anmeldelse af Call me by your name HER. Eller hvorfor Call me by your name er den mest fantastiske bog og film nogensinde + giveaway + [gratis] link til lydbogen med Armie Hammer som oplæser


Min geniale veninde af Elena Ferrante

 

Jeg havde jo hørt om de der Napoli-romaner rundt omkring. Alle elskede dem. Og så havde jeg vist fået første bind i en goodiebag et år til BogForum. Men Min geniale veninde stod længe på min reol, inden jeg hev den ned og blev opslugt af fortællingen om Elena og Lila i efterkrigstidens Italien. Men så tog det fart. Jeg var fuldstændig opslugt af romanerne, og jeg har ikke tal på, hvor mange jeg har anbefalet bøgerne til. Faktisk har jeg en lille klub med tre gode veninder, hvor kravet for at være med i klubben er, at man minimum har læst to af Napoli-romanerne. Det er første gang, at jeg har haft en bogserie at fangirle over med tætte veninder, og det er så skønt.

I Napoli-romanerne følger vi barndomsveninderne Elena og Lila fra deres opvækst i 1950’ernes fattige og barske Napoli og op gennem voksenlivets udfordringer. Livet trækker dem i to forskellige retninger, meget apropos bind tres titel, Dem som flygter og dem som bliver, men selvom Elena og Lila flere gange er skildt ad, er de alligevel skæbneagtigt forbundne. Vi er med veninderne gennem seks årtier i efterkrigstidens Italien. Her er det kvinderne, der står i centrum, både når det kommer til den seksuelle revolution, mafiaens udvikling og kvinders radikalt ændrede rolle på arbejdsmarkedet. Og gennem det hele er Elena og Lila lige dele konkurrenter, lige dele bedste veninder. De forelsker sig i den samme mand, de konkurrerer om at blive den bedste til at skrive, de får børn samtidig. De følges kort sagt ad gennem hele livet.

Læs min anmeldelse af teaterforestillingen om romanerne HER eller søg på Ferrante og find alle mine anmeldelser af Elena Ferrantes bøger.


After af Anna Todd

 

Jeg opdagede After-bøgerne, fordi jeg så traileren til filmatiseringen. Og så gik det stærkt. På mindre en 3 uger havde jeg læst alle fem bøger i serien, set filmtraileren en million gange og for alvor konkluderet, at jeg ikke har fangirlet så vildt over en bog og kommende film siden Stephanie Meyers ‘Twilight-serie. Forfatter Anna Todd begyndte at skrive After-serien på Wattpad, som en fan-fiktion om Harry Styles og One Direction. Men det viste sig at være så meget mere. Et verdensomspændende fænomen, læst af over 1 mia. mennesker og nu også som film.

After er en klassisk good girl meets bad guy and tries to safe him-saga, men jeg har ikke være så investeret i en kærlighedshistorie siden Elizabeth Bennett mødte Mark Darcy. After er da også fyldt med referencer til Austens klassiker, og at nævne de to bøger i samme sætning vil for nogle måske føles som blasfemi, litterært er der jo en verden til forskel. For ja, sprogligt er After en kliché mange steder, der er få tomme pladser at udfylde, og nogle af karaktererne kan måske føles mere stereotype end komplekse. Men er alt det egentlig ikke ligegyldigt i sidste ende, hvis den enkelte læsers helt subjektive holdning er, at han eller hun er blevet opslugt, betaget af og investeret i karakterernes historie? Og det var jeg!

Læs min anmeldelse af første bind i serien HER. Eller mit blogindlæg med ti gode grunde til, at du ikke kan lade være med at forelske dig i Hardin Scott HER. Du kan også læse min anmeldelse af filmatiseringen HER.


Outlander af Diana Gabaldon


For mit vedkommende er der helt klart et før og efter Outlander. Jeg faldt over serien på Netflix en dag, hvor jeg faktisk flere gange var swipet forbi den, men besluttede mig for lige at se, hvad det var. Faktisk synes jeg at første afsnit var lidt kedeligt, så jeg lod serien ligge igen i nogle dage, men så blev jeg alligevel nysgerrig og så videre. Og så ændrede mit liv sig. Sådan føles det. Jeg købte straks alle bøgerne på engelsk og begyndte at læse dem, jeg anbefalede alle veninder, min mor og bekendte at begynde at se serien og læse bøgerne, og ja, jeg har ikke set mig tilbage siden.

Diana Gabaldons Award-vindende New York Times no. #1 Bestseller-bogserie OUTLANDER består af otte (meget tykke) bind, hvoraf de fire første sæsoner er blevet skabt hos STARZ. Sæson 5 er netop nu ved at blive optaget. Det vilde er, at Diana Gabaldon skrev den første bog i 1991, og her 25 år efter, er de mere populære end nogensinde, og bliver læst og genlæst verden over.  Outlander er en romantisk, dramatisk og historisk romanserie med den engelske sygeplejerske Claire Randall som fortæller og hovedperson. Efter flere års krig og adskillelse tager hun i 1945 på bryllupsrejse med sin mand i det skotske højland. Her går hun igennem en kløvet sten i en oldtidsstenkreds. Uden først at vide de, sender stenen hende på en tidsrejse tilbage til 1743, hvor hun havner midt i en skotsk klan og inddrages i farefyldte eventyr. Det er også her hun møder den høje, rødhårede og charmerende højlænder, Jamie Fraser, og straks bliver Claires plan om at rejse tilbage til sin egen tid stoppet af den   uundgåelige kærlighed der vokser mellem hende og Jamie. Altså hvis du ikke er med på Outlander-vognen, så kom i gang! Den er både til mænd og kvinder! Og alle fire sæsoner kan ses hos Viaplay.

Læs alt om Outlander universet HER. Eller evt. min anmeldelse af bind tre HER og bind fire HER.


Anne fra Grønnebakken af L. M. Montgomery

Min kusine hedder Anne, og hun er lærer. Hun har altid elsket Anne fra Grønnebakken, og i mange år vidste jeg ikke rigtig, hvad hun snakkede om. Indtil jeg sidste år begyndte at læse bøgerne og så den fantastiske filmatisering fra 1985. Og så var jeg hooked. Altså Gilbert Blythe og den måde, han elsker Anne på. Stille, intenst, uden forbehold. Åh, mit hjerte. Jeg er så glad for, at jeg sidste år endelig mødte Anne fra Grønnebakken, i litteraturen såvel som på film. L. M. Montgomerys skrivestil er så poetisk og ligetil på samme tid, så eviggyldig og underholdende, og Megan Follows skildring af den stædige, modige, klodsede og elskede Anne med E, der vokser op på Prince Edward Island med så meget kærlighed omkring sig er bare to die for. Når hun sætter næsen i sky, når hun falder i mudderet, når hun jagter sin ko over markerne, når hun studerer og giver sin viden videre, når hun danser i natkjole med Diana, cykler med Gilbert eller passer Grønnebakken med Marilla og Matthew. Hvordan kan man andet end elske Montgomerys univers?


Lykke-Per af Henrik Pontoppidan

Lykke-Per var i mange år min Ulysses. Det der store, klassiske værk, som kun de sejeste læsere var kommet igennem. Et slags litterært Mount Everest, som bare skulle bestiges. Igen var det filmens univers, der vakte mit mod. For da jeg så traileren til Bille Augusts’ filmatisering af Pontoppidans klassiker fra 1898, så måtte jeg bare i gang med den. Og det har jeg så sandelig ikke fortrudt. Det imponerer mig stadig, hvor godt Pontoppidan skrev, hvor god sans han havde for karakterudvikling, og hvor autentisk og komplekst han kunne skrive romanen kvindelig hovedkarakter, Jakobe Salomon frem. Lykke-Per er virkelig en af de romaner, der har ændret mit litterære liv, og jeg anbefaler den vidt og bredt til alle.

Lykke-Per er en almengyldig fortælling om præstesønnen Per Sidenius, som i slutningen af det 19. århundrede rejser til København for studere til ingeniør og følge sin drøm om et nyt banebrydende kanalprojekt, der for alvor skal sætte Danmark på verdenskortet. Her forelsker han sig i den reserverede og jødiske rigmandsdatter Jakobe Salomon, og her følger vi så Per, når han skal forsøge at se, sejre og erobre. En rammende fortælling om en ung mand, der forsøger at frigøre sig fra barndommens religiøse skygger og blive til noget i kraft af sig selv. En verdenserobrer. En Lykke-Per. Det er videnskaben mod troen. Fredløs være den der trodser Herren. Lykken er idiotens formynder og heldet sorgens fader. Gør dig selv den tjeneste at læse romanen. Den er alle 800 sider værd, og med den nye udgave med moderne retstavning vænner du dig hurtigt til det gamle sprog.

Læs min anmeldelse af filmatiseringen HER.

Hvilke bøger anbefaler du altid til andre læsere?